Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού επιθυμεί να μεταδώσει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) με τις δράσεις που οργανώνει το επόμενο δεκαπενθήμερο στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού για τα οφέλη των εμβολίων με τον διακριτικό τίτλο «εμβολιάΖΩ». Η εκστρατεία θα αποκορυφωθεί με την κεντρική ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

«Το γεγονός ότι ζούμε σε κοινωνίες απαλλαγμένες από νόσους-μάστιγες είναι ίσως και η μεγαλύτερη μας “τιμωρία” διότι η άγνοια και ότι δεν συναντάμε άμεσα τον κίνδυνο μας δίνει την πολυτέλεια να φερόμαστε ανεύθυνα» είπε σε συνέντευξη τύπου σήμερα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και επισήμανε πως πέρυσι μόνο είχαμε πάνω από 100 θανάτους από τον ιό της γρίπης σε περιπτώσεις ανθρώπων που θα είχαν σωθεί εάν είχαν εμβολιαστεί.

Έναυσμα για τη δημιουργία της καμπάνιας ευαισθητοποίησης του κοινού υπέρ των εμβολίων υπήρξε η αντιεμβολιαστική τάση που εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως και η οποία «αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας όπως και οι επιδημίες που θα ξεσπάσουν στην περίπτωση που αυτή η τάση συνεχίσει να υφίσταται», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου κ. Νικόλαος Νίτσας.

Για τη συγκεκριμένη εκστρατεία έχει δημιουργηθεί η ειδική εφαρμογή «εμβολιάΖΩ» για Android και iOS, την οποία παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο παιδίατρος και μέλος ΔΣ του ΙΣΘ κ. Νικόλαος Καρανταγλής. Η εφαρμογή «εμβολιάΖΩ» στοχεύει με τρόπο σαφή και κατανοητό να ενημερώσει τους χρήστες για τα οφέλη του εμβολιασμού και να καταρρίψει τους μύθους γύρω από τα εμβόλια. «Αυτές τις μέρες έχει μεγάλη σημασία να εμπλέξουμε και να ενημερώσουμε τεκμηριωμένα τους συμπολίτες μας όσον αφορά στο μεγαλύτερο επίτευγμα της ιατρικής ιστορικά που είναι οι εμβολιασμοί», τόνισε ο κ. Καρανταγλής.

«Τα εμβόλια γίνανε θύματα του εαυτού τους» είπε χαρακτηριστικά ο Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ κ. Χαράλαμπος Ανταχόπουλος, και επεξήγησε πως καταπολεμώντας αποτελεσματικά μέσω των εμβολιασμών τα λοιμώδη νοσήματα φτάσαμε σε σημείο τα τελευταία χρόνια να  μην έχουμε την επίγνωση των νοσημάτων αυτών. Εάν πέσει η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κάτω από συγκεκριμένα ποσοστά δύνανται ασθένειες που έχουνε εξαλειφθεί,  όπως είναι η ιλαρά, ο τέτανος, η πολιομυελίτιδα και ο κοκκύτης, να κάνουν την επανεμφάνισή τους με βαριές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία όπως είναι ο θάνατος, η παράλυση και η νοσηρότητα σε βάθος χρόνου.

Ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας κ. Θεόδωρος Αγοραστός, ανέφερε ότι τα τελευταία 50 χρόνια αυξήθηκε ο μέσος όρος επιβίωσης στον δυτικό κόσμο λόγω των εμβολιασμών, ενώ βελτιώθηκε η κατάσταση της υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τόνισε ακόμη ότι η βελτίωση της υγείας τα τελευταία 200 χρόνια επιτεύχθηκε χάρη στο καθαρό νερό και τα εμβόλια. Ο κ. Αγοραστός προέτρεψε τους πολίτες να ενημερώνονται για τα εμβόλια από επίσημους και αναγνωρισμένους φορείς, (όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Διεθνής Ένωση για τον Έλεγχο των Λοιμώξεων, κ.ά.) και όχι από οποιαδήποτε ανώνυμη πηγή στο διαδίκτυο.

Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου ο κ. Εξαδάκτυλος σχολίασε πως «η αντίθετη άποψη (του αντιεμβολιαστικού κινήματος) ποτέ δεν εκφράστηκε επίσημα, ποτέ δεν στηρίχθηκε επιστημονικά. Είναι ανώνυμη, ανεύθυνη και επικίνδυνη και για αυτό δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη».

Η εκδήλωση στις 13 Μαΐου

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης και ώρες 10:00-17:00, θα περιλαμβάνει ενημέρωση από εξειδικευμένους ιατρούς (παιδιάτρους, λοιμωξιολόγους, πνευμονολόγους, γυναικολόγους) για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ψυχαγωγικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους με ξυλοπόδαρους και ανιματέρ, ενώ παράλληλα ενόψει της κατασκηνωτικής περιόδου θα υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης αντιτετανικού εμβολίου σε παιδιά από τη ΧΑΝΘ, την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Θεσσαλονίκης και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η ενημέρωση, η αφύπνιση και η υπενθύμιση προς το κοινό σχετικά με τους εμβολιασμούς βρεφών, παιδιών, εφήβων αλλά και ενηλίκων ως ενός επιτεύγματος της επιστήμης που κατάφερε να αλλάξει το επίπεδο υγείας και το προσδόκιμο επιβίωσης παγκοσμίως. Στις μέρες μας και εξαιτίας της εκρίζωσης ασθενειών οι οποίες κόστισαν εκατομμύρια ζωές ή αναπηρίες κατά το παρελθόν, οι εμβολιασμοί υπόκεινται σε αμφισβήτηση που θεωρείται ατεκμηρίωτη και επικίνδυνη για την κοινωνία.

Τα hashtag της εκστρατείας είναι #emvoliaZO #emvoliaZOUME. Το τηλεοπτικό σποτ του “εμβολιάΖΩ” βρίσκεται διαθέσιμο εδώ: https://goo.gl/LSJ5sr.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο e-mail: emvoliazo@artion.com.gr και στο τηλ. 2310257811.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.