Γαλλία: Μετά την παραίτηση του Φρανσουά Φιγιόν, επικεφαλής της Δεξιάς ο Φρανσουά Μπαρουάν [εικόνες] 

Είναι πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί και ετέθη επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του δεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί, για τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο.
Ο Φρανσουά Μπαρουάν ανήκει στη νέα γενιά των στελεχών της γαλλικής Δεξιάς και φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός στην κυβέρνηση που θα ορίσει ο Εμανουέλ Μακρόν, αν εκλεγεί πρόεδρος.
Επειδή ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει δικό του κόμμα, αναμένεται να ορίσει πρωθυπουργό από το ισχυρότερο κόμμα που θα αναδειχθεί στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου: Οι Ρεμπουμπλικανοί φιλοδοξούν να είναι αυτοί οι επικρατέστεροι.
Ο Φρανσουά Μπαρουάν είναι γερουσιαστής και ταυτόχρονα δήμαρχος της πόλης Τρουά. Είναι πεπεισμένος ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας. «Η Δεξιά είναι ο τελευταίος πόλος σταθερότητας σε αυτό το ταραγμένο πολιτικό τοπίο. Η Δεξιά θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και ο ορισμός μου στην πρωθυπουργία θα είναι η τρίτη έκπληξη αυτής της τρελής προεδρικής εκλογής» δήλωσε την Τετάρτη στο RTL.


«Ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε την μάχη της ασάφειας, θα χάσει την μάχη του συγκεκριμένου. Δεν καταφέραμε σαν κόμμα να φωτίσουμε την πραγματικότητα της πορείας του. Είναι ένας πολιτικός της αριστεράς και επομένως θα διοικήσει αριστερά», πιστεύει ο Μπαρουάν.
Ο νεαρός γερουσιαστής θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της γαλλικής Δεξιάς για τις βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη Τρίτη. Θα πρόκειται για μέτρα τα οποία είχε ήδη στο πρόγραμμά του ο Φρανσουά Φιγιόν, τα οποία θα συμπληρωθούν με μέτρα για τους ασθενέστερους.
Ο Μπαρουάν υπόσχεται ότι δεν θα επιβάλλεται πλέον φόρος στις υπερωρίες «άμεσα από τον ερχόμενο Ιούλιο για να αποκτήσουν οι Γάλλοι και πάλι την αγοραστική τους δύναμη. Εννέα εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από τη φορολογία των υπερωριών, θα την καταργήσουμε», δήλωσε ο Μπαρουάν, ενώ ο Φιγιόν δεν ήθελε αυτό το μέτρο.
«Εμείς ακούσαμε το μήνυμα του πρώτου γύρου και στο πρόγραμμά μας δεν θα υπάρχει αύξηση φόρων», δήλωσε ο γερουσιαστής.
Ως τις βουλευτικές εκλογές, ο Φρανσουά Μπαρουάν δηλώνει ότι δεν ανησυχεί επειδή πολλά στελέχη της Δεξιάς προσεγγίζουν τον Εμανουέλ Μακρόν. «Αν το κάνουν θα αποβληθούν από την πολιτική μας οικογένεια», του Ρεπουμπλικανούς, προειδοποίησε. Κατά τον ίδιο τρόπο, όσοι προσεγγίσουν με αφορμή την προεδρική εκλογή την Μαρίν Λεπέν θα διαγραφούν από το κόμμα.
O 51χρονος Φρανσουά Μπαρουάν είναι γιός ενός ανώτατου αξιωματούχου του γαλλικού κράτους και γεννήθηκε το 1965. Σπούδασε Επιστήμες Πληροφορίας, Αμυνας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Paris II αλλά στη συνέχεια έγινε δικηγόρος.


Εχασε σε νεαρή ηλικία τον πατέρα του και την αδελφή του σε τροχαίο και αεροπορικό δυστύχημα, αντίστοιχα.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στην Europe 1 ως το 1992, όπου γνώρισε την δημοσιογράφο Valérie Broquisse, την οποία παντρεύτηκε και απέκτησαν τρία παιδιά. Χώρισε το 2006 και είχε σχέση με την δημοσιογράφο Marie Drucker, για δύο χρόνια, ενώ στη σήμερα ζει με την ηθοποιό Michèle Laroque.


Εξελέγη βουλευτής το 1993 και ήταν ο νεότερος στο γαλλικό κοινοβούλιο. Το 1995 έγινε και δήμαρχος της πόλης Τρουά. Τον εντόπισε ο τότε γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράν και τον έκανε υφυπουργό. Από το 1997 παίρνει συνέχεια θέσεις: έγινε αντιπρόεδρος της βουλής, σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί, υπουργός υπερθαλάσσιων κτήσεων, υπουργός Οικονομικών, κυβερνητικός εκπρόσωπος το 2010.
Οι φιλοδοξίες του δεν γνωρίζουν όρια και για το 2017 έβαλε πλώρη να γίνει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση «συγκατοίκησης» με τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο Δημοκρατίας.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.