Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ

Η Ελλάδα δήλωσε περίπου 44.000.000 ευρώ δαπάνες βάσει του εθνικού προγράμματος για το προσφυγικό το 2016, ποσοστό δηλαδή μικρότερο του 10% της συνολικής χρηματοδότησης των 509.000.000 ευρώ, που έχει δεσμευθεί η Ε.Ε. ότι θα παράσχει στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης την περίοδο 2014 - 2020. Αυτές τις πληροφορίες έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, για τις δηλωθείσες δαπάνες των ελληνικών αρχών για το προσφυγικό.
  
Η κυρία Βόζεμπεργκ σε σχετική της δήλωση επισήμανε χαρακτηριστικά: «Τα κονδύλια για την Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Τ.Ε.Α.) ανέρχονται περίπου στα 509.000.000 ευρώ για την περίοδο 2014 - 2020 και αποτελούν αποκλειστική διαχείριση και ευθύνη του εκάστοτε Κράτους - Μέλους. 
 
Ωστόσο, από τα δεδομένα που μας παραθέτει η Επιτροπή, εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η τόσο χαμηλή απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό από τα εθνικά προγράμματα. Πώς είναι δυνατόν να μη μιλάμε για ελλείψεις, όταν η απορροφητικότητα είναι μικρότερη από το 10% και οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας, αν και μειωμένες, συνεχίζονται σταθερά. 
 
Έχει εκτιμηθεί άραγε από την Κυβέρνηση ο αντίκτυπος της χαμηλής αυτής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων στη διαχείριση του προσφυγικού; 
 
Από την στιγμή που υπάρχουν ανάγκες, σε τί οφείλεται η τόσο χαμηλή απορροφητικότητα; Σε αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού ή σε αδυναμία εκτέλεσης του εθνικού μας προγράμματος για το προσφυγικό; 
 
Μπορούν να μας απαντήσουν με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα 509.000.000 ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα, εάν δεν επιταχύνουμε τους ρυθμούς απορρόφησης και αξιοποίησης των χρημάτων αυτών»; 
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
            
«Η Επιτροπή αξιολόγησε τα έγγραφα και τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο των προαναφερθέντων ετήσιων λογαριασμών και αποφάσισε να προβεί σε εκκαθάριση των λογαριασμών όσον αφορά και τα δύο εθνικά προγράμματα. Κανένας έλεγχος από την Επιτροπή δεν προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί σε αυτό το στάδιο.
 
Στους ετήσιους λογαριασμούς που υπέβαλε στις 15 Φεβρουαρίου 2017, η Ελλάδα δήλωσε στην Επιτροπή πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν (συνεισφορά της Ε.Ε.) σε δικαιούχους, ύψους 1.800.000 ευρώ, βάσει του εθνικού της προγράμματος στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και ύψους 42.100.000 ευρώ βάσει του εθνικού της προγράμματος στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, σχετικά με σκοπούς που αφορούν τις ανάγκες υποδοχής και την επιτήρηση των συνόρων, αντιστοίχως».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.