Στο Κατάστημα Κράτησης Άμφισσας (Φυλακές) μεταφέρεται το σκηνικό των φετινών "Φωκικών" την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου. Εκεί στις 5 το απόγευμα θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Σιωπηλός μάρτυρας» του καταξιωμένου σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου για τους τροφίμους του ιδρύματος.

Στην ταινία καταγράφεται η μοίρα του κτιριακού συγκροτήματος της φυλακής των Τρικάλων μετά το οριστικό κλείσιμό της. Πρώην ποινικοί και πολιτικοί κρατούμενοι, ο άλλοτε διευθυντής της, καθώς και συνταξιούχοι πλέον εργαζόμενοι σε αυτήν ξεναγούν στους χώρους του εγκαταλειμμένου πια κτιρίου. Κατόπιν, ο σκηνοθέτης παρακολουθεί τις διαδικασίες αναστήλωσης και μετατροπής του κτιρίου σε πολιτιστικό κέντρο από το Δήμο Τρικκαίων και τον τρόπο που απαλείφεται κάθε μνήμη και αναφορά στη λειτουργία του ως σωφρονιστικού καταστήματος κατά το παρελθόν.

Πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ είναι επτά άνθρωποι που σχετίστηκαν στο παρελθόν με τη φυλακή: ο πολιτικός κρατούμενος και αγωνιστής της αντίστασης Αλκιβιάδης Ζαμπακάς, ο πολιτικός κρατούμενος στην περίοδο της δικτατορίας Θανάσης Αθανασίου, ο ποινικός κρατούμενος Κώστας Σαμαράς, ο συνταξιούχος σωφρονιστικός υπάλληλος Γιάννης Αγκούμης, ο τελευταίος διευθυντής της φυλακής Βασίλης Ντάφος, η εκπαιδευτικός Έφη Χατζημάνου και η συγγραφέας-ερευνήτρια Μαρούλα Κλιάφα.

Στην προβολή της ταινίας θα παραβρεθεί και ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Μετά το πέρας τη προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση των κρατουμένων και των εργαζόμενων στις φυλακές μαζί του.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, ένας από τους ήδη αναγνωρισμένους σύγχρονους δημιουργούς στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου – βραβευμένος, πολυτάλαντος, τρυφερός – διδάσκει, σκηνοθετεί, μελετά, αφήνει το στίγμα του, παράγοντας ένα είδος ταινιών, που, ενώ δεν είναι της μόδας, αγαπιούνται.

Τον περιμένουμε κοντά μας την Παρασκευή και τον ευχαριστούμε προκαταβολικά για την διάθεσή του να συζητήσουμε με τους τροφίμους του Σωφρονιστικού Καταστήματος Άμφισσας για την ταινία του.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.