Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν φέρει ευθύνες για την πορεία της χώρας στη χρεοκοπία. Μία από τις βασικές μας επιδιώξεις να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας. Δεν μπρούμε νακλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Να προστατεύουμε αδύναμους. Να πιάνουμε τους στόχους μέχρι τον Αύγουστο του 2018 ώστε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα και να βρεθουμε σε ένα νέο περιβάλλον. Είχαμε υπεραπόδοση στόχων το 16 και 17, είχαμε έσοδα από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο. Για αυτό αισιοδοξουμε ότι όχι μόνο θα πιάσουμε στόχους, αλλά ο΄τι θα έχουμε ένα περιθώριο ώστε το 2019 να προβούμε σε διορθώσεις ώστε να ελαφρύνουμε αυτούς που κυρίως εχουν επιβαρυνθεί από τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η πλειοψηφία του ελληνικου λαού έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτός είναι ο δρόμος και πρέπει να τον βαδίσουμε μαζί.
Να σας πω ότι αναφέρθηκα πιο πριν στο δημοσιονομικό χώρα που δημιουργείται από τη προοπτική της οικονομίας. Αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο έχει συνυπολογιστει μαζί με τους εταίρους μας συνεπώς θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο πάνω από στοχους του 3,5% του πλεονάσματος ώστε να προβούμε σε νέες διορθώσεις από το 2019 και μετά, πέραν των αντιμέτρων που ήδη έχουν ψηφιστεί.”
”Η επίτευξη των στόχων μας επέτρεψε να αντισταθούμε σε απαιτήσεις των δανειστών. Πέρυσι κάποιοι προέβλεπαν πλεόνασμα κοντά στο 0,1%. Παρά τις αντιδράσεις σωστά προβήκαμε στην ενέργεια να μοιράσουμε μέρος της υπεραπόδοσης. Η πορεία των δημοσιονομικών το 2017 είναι καλή. Υπέρβαση κατά ένα δισ το πρώτο επτάμηνο. Οφέιλουμε όμως να είμαστε προσεκτικοί το επομενο διάστημα. Η γενική εικόνα είναι οτι είμαστε πάνω από το στοχο, επομένως θα μοιράσουμε το πλεόνασμα στους αδύνατους.”
”Σε σχέση με το χρέος κατά την εκτίμηση μας είχαμε μία θετική απόφαση στις 15 Ιουνίου, αν και δεν το εκτίμησαν πολύ τα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση, το εκτίμησαν οι επενδυτές και οι αγορές και αυτό μας αρκει. Είχαμε ένα αλγόριθμο που κλειδώνει βιωσιμότητα χρέους στο βαθμό που θα υπάρξει και η ποσοτικοποίηιση των παραμέτρων του. Το πιο ουσιαστικό είναι ότι δίνεται άλλη προοπτική ενόρασης του προβλήματος. Δεν αντιμετωπίζουμε το χρέος μόνο ως πρόβλημα που έχει να κάνει με το κλάσμα χρέους/ ΑΕΠ, αλλά τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να αποπληρώνει ετησίως τις χρηματοδοτικές της ανάκγες. Μπήκε λοιπόν πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ και προσδιορίστηκε μηχανισμός που συνδέει τα μέτρα απομείωσης του χρέους, δηλαδή την επέκταση της περιόδου χάριτος και της ωριμάνσεως των αποπληρωμών, με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Καθιστά δηλαδή τους εταίρους συνεταίρους στην προοπτική ανάπτυξης.”
”Η επιτυχία δε συνίσταται μόνο στο καλό επιτόκιο εξόδου στις αγορές, αλλά στο ότι είχαμε πλήθος επενδυτών. Κρίσιμο ερώτημα, που έχει να κάνει με το ρόλο του ΔΝΤ και τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Αναμένουμε όλοι τη συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβερνησης, ωστοσο δεν μπορούν ορισμένα πράγματα να περιμένουν. Χαίρομαι που στο θέμα του χρέους με το ΔΝΤ βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα.”
”Δέχθηκα επιθέσεις άρα μάλλον κάτι σημαντικό θα έγραψα στο άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρεου. Οι διαφορές όμως ορατες δια γυμνου οφθαλμου. Ισως ενόχλησε η παράγραφος που μιλουσε για μία ομοιότητα της πρώτης περιόδου της Αλλαγής και αυτής που ζουμε σήμερα απο΄το 2015. Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο. Στο φόβο ενός συστήματος εξουσίας, που τότε ο Παπανδρέου ονόμαζε κατεστημένο της δεξιάς, σημερα έιναι το κατεστημένο διαπλοκής. Ο φόβος απεναντι σε κάτι που αλλάζει τα πραγματα κα εμπνεει, στο πρόταγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης της εθνικής ανεξαρτησίας. ”
” Φιλοδοξία μου δεν είναι να αντιγράψω κανέναν αλλά να καταφέρω σε ένα χρόνο απο τώρα να είναι αυτή η κυβέρνηση που θα έχει βγάλει τη χώρα από μία περιπέτεια στην οποία άλλοι την έβαλαν. Να επουλώσουμε πληγές που χάραξε στο σώμα της κοινωνίας ένα άλλο πολιτικό σύστημα. Να βάλουμε τις βάσεις για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο. ”
”Ο χρόνος ολοκλήρωσης μίας αξιολογησης κρίσιμο θέμα και μέρος της στρατηγικής για επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος. Ομως ευθύνη για την καθυστέρση της δεύτερης αξιολόγησης δεν την είχε η κυβέρνηση. Είχαμε διαφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και προσπάθεια να μπαίνουν στο τραπέζι συνεχεια νέα θέματα και εκτος της συμφωνίας. ”
”Ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματα του ποιοι μας οδηγησαν στην κρίση και εμφανίζονται ταχα ως νοικοκύρηδες.”
”Η κυβέρνηση αυτή προσπαθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα συντονισμού όμως η προσπάθεια που καταβάλουμε κατά την άποψη μου αποδίδει. Και αυτό δεν το λέω μονο εγώ το εκτιμουν και οι εταίροι, το εκτιμουν τα διεθνή ΜΜΕ, κάποια στιγμή θα το εκτιμήσουν και οι αντικειμενικόι παρατηρητές στην Ελλάδα.”
”Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στην 3η αξιολογηση. Θα συγκαλέσω άμεσα το υπουργικό συμβουλιο. Η κυβέρνηση θα κινηθεί ταχύτατα. Γιατί ο χρονος είναι μερος της στρατηγικής μας. Θετική η επισήμανση του Γάλλου προέδρου ότι πρέπει όλοι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να έρθουν με καλή πίστη και να μην προβάλλουν ζητήματα έξω από το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. ”
”Μεγάλο σκάνδαλο τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το οποιο οι ηγεσίες τους επιλεγουν τη σιωπή. Δημοσίευμα πρόσφατα αποκαλύπτει ότι λίγες ημέρες πριν την απόφαση της κυβερνησης Σαμαρά τον Ιουλιο του 2012 να προχωρήσει στην εκποίηση της ΑΤΕ στην Πειραιώς είχε γίνει αγωγή από ΑΤΕ για τα δανεικά κι αγύριστα των 200 εκ ευρώ. Το σκάνδαλο το μεγάλο δεν είναι μόνο ότι πάρθηκε αυτή η απόφαση 20μέρες μετά, αλλά οτι ενώ έγινε διαχωρισμός του υγιους σκέλους τα δάνεια πέρασαν στο υγιές σκέλος.”
”Στο βαθμο που είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε μία συμφωνία πουέχουμε μρπστά μας και ξέρουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, θα κάνουμε αυτό που μας αναλογει. Θα τρέξουμε γρήγορα. Η 3 αξιολογηση έχει κυρίως εφαρμοστικά ζητήματα και όχι κρίσιμα πολιτικά. Αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα έρθουν καλή πίστη. Εμείς μπορουμε να ζησουμε και με το ΔΝΤ εάν τηρεί τα συμφωνηθέντα, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα κι το άλλο έξω από το πρόγραμμα. Μετά από δύο χρόνια να πάρει τις αποφάσεις του. Και αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά την Ευρώπη.”
”Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος ειναι προϋπόθεση για ένα success story για να θυμηθώ και τα παλιά, οχι για μας, για την Ευρώπη.”
”Παρουσιάζουν εαυτούς ως φίλους επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, αυτοί που τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν στη μεγαλύτερη αποεπένδυση στη χώρα. Το 2016 έγινε ρεκόρ σε ξενες επενδύσεις. Πως έγινε αυτό αφου έχουμε κακούς υπουργούς που μισούν τους επενδυτές και επιχειρηματίες; ”
‘Η κυβέρνηση αυτή ειναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα
” Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, του ελληνικου κράτους όπως η γραφειοκρατία, η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, που δεν οφείλονται στα δυόμιση χρονια που κυβερνάμε εμείς. Κατά τη δική μας θητεία έγιναν περισσότερα από ό,τι τις προηγουμνες δεκαετίες. Υπάρχει διαφορά σε σχέση με τη νεοφιλελευθερη οπτική για τις επενδυσεις, ότι εμείς θελουμε να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις. Αυτή η διαφορά σε σχέση με τους νεοφιλελεύθερους.”
”Εάν καταστρέψουμε το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο δε θα έχουμε παραγωγή στη χώρα. Είδα ότι πολλοι με κατηγόρησαν οτι ανακαλύπτω όψιμα την επιχειρηματικότητα. Δεν επισκέφθηκα τυχαία. Επισκέφθηκα πετυχημένες επενδύσεις που έχουν επενδύσει στον ανθρώπινο παράγοντα και τις εργασιακές σχέσεις. ”
”Ο ανθρώπινος παραγοντας πολύ σημαντικός για την Ελλάδα της δημιουργίας και όχι την Ελλάδα της φουσκας”
Ερχονται επενδύσεις στην Ελλάδα και μέσα από αυτές πιστευουμε οτι μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη μάστιγα της ανεργίας
”Οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν σχέση με την παραγωγή και όχι με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα έχουν στις επιχειρήσις τους εξαιρετικές εργασιακές σχέσεις και υψηλους μισθούς. Γιατί ξέρουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγικότητα εάν ο εργαζομενος δεν έχει μεράκι, δεν αισθανεται καλά. Θα βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής και ιδιαίτερα στον κλάδο της μεταποίησης.”
”Κάποιοι το προηγούμενο διάστημα σε ηγετικές θέσεις στους φορείς που εκφράζουν το χώρο της εργοδοσίας και κυρίως έχουν σχέση με τις τράπεζες μας έιπαν ότι η Ελλάδα δε μπορεί να παράξει και είναι καταδικασμένη να είναι χώρα υπηρεσιών.”
Εχουμε καταφέρει πράγματα που δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν
”Εδώ και επτά χρόνια οι αποφάσεις για την εφαρμογή της πολιτικής πρέπει να συμφωνούνται με εταίρους σε ένα πλαισιο αυστηρής επιτροπείας. Δεν είναι εύκολο να κριθεί με τους ίδιους όρους μία κυβέρνηση που λειτουργεί σε αυτές τις συνθήκες με τις κυβερνήσεις την προηγούμενη περιοδο. Προφανές ότι πολλές φορές είχαμε την εντύπωση ότι θα ολοκληρώσουμε πιο γρήγορα τις διαπραγματευσεις, αλλά κάθε φορά που φτάναμε στα γκολποστ αυτά μετακινουνταν. Κάποιοι θεσμοι διαβεβαίωναν και κάποιοι άλλοι επαιρναν πίσω τις υποσχέσεις και μας εξέθεταν. Να μην κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας. Εγιναν αστοχίες και λάθη. αλλά σε γενικές γραμμές εχουμε καταφέρει πολλά που υπό αυτες τις συνθηκες δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν. ”
Μετά την τρίτη αξιολόγηση σχεδιάζουμε το μέλλον
”Το επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας την 3η αξιολόγηση αλλά πρέπει να οργανώσουμε και το μέλλον για να δώσουμε ελπίδα κυρίως σε όσους έχουν επιβαρυνθεί. Ιδίως για τη νέα γενιά. Εχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τους συνταξιουχους όλα αυτά τα χρόνια. Και πράγματι έχουν μειωθεί κατα 45% οι συντάξεις τα πρώτα μνημονιακά χρόνια και εμείς δεν καταφέραμε να τις επαναφέρουμε, γιατί ΔΝΤ ήρθε με παράλογη άποψη για μείωση 18% στο 50% των συντάξεων το 2019 με ισόποσες παροχές σε κατηγορίες που το έχουν ανάγκη. Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη νεά γενια, για αυτους τους 450 χιλιάδες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης.”
”Να αλλάξουμε σιγά σιγά την ατζέντα της συζήτησης. Να αρχίσουμε να οικοδομήσουμε την επόμενη ημέρα και η επόμενη ημέρα θα στηριχθεί στη νέα γενιά”
”Ανάγκη εκδημοκρατισμού της Ευρώπης, οι αποφάσεις να παίρνονται σε οργανα αιρετά που θα κρίνονται από τους λαους. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να συμπεσουν διαφορετικές οπτικές σε ζητήματα όπως η αντίθεση κεφαλαίου εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία μακροχρόνια παράδοση, διότι το ρεύμα δημιουργιάς του ήταν το ρεύμα του αριστερού ευρωπαϊσμού. Η αριστερή οπτική για την Ευρώπη, που τη θεωρούμε το ύστατο πεδίο της πάλης ταξικής και τα πράγματα θα γίνουν μόνο καλύτερα για τους λαους εάν αυτό το πεδίο γίνει λιγότερο γραφειοκρατικό- Σε αυτό το σημείο συμπίπτουμε με το Μακρον. Σε άλλα έχουμε διαφορετικές θέσεις. Ομως εάν οικοδομήσουμε νεα Ευρώπη, θα έχουμε οφελος για τη χώρα μας.”
”Το προβλημα μας είναι ότι στην Ευρώπη οι κανόνες δεν τηρούνται για όλους. Και όταν λαμβάνονται αποφάσεις πίσω απο κλειστές πόρτες γίνονται τεράστια λάθη. Στην Πνύκα εμείς βάλαμε αίτημα υπαρξης όχι μονο Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών αλλά και Κοινωνικής Συνοχής. Σημαντικη πρωτοβουλία Σουηδικής κυβερνησης για σύνοδο Κοινωνικής Ευρώπης.”
”Τη θαρραλέα τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου στο ζήτημα της πολιτικής εμβάθυνσης θα τη στηρίξω”
”Σε άτυπο επίπεδο λειτουργούν δύο διυπουργικές, μία για τα καθημερινά προβλήματα στο πεδίο της δράσης και υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων και μία που ασχολείται με το μεγάλο θέμα προσέλκυσης επενδυτών.”
”Προφανώς η σύνθεση τους έχει να κάνει με τους αρμόδιους υπουργούς. Θέλω να αναφερθώ στο γιατί επιλέγω την προσωπική μου παρουσία. Διότι πιστεύω πράγματι ότι σε ορισμένα μεγάλα επενδυτικά εργα, ένας μεγάλος εχθρός είναι η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη που είναι διάχυτος στο δημόσιο τομέα. Υπάρχουν φακελοι σε υπουργεία που κάθονται στα συρτάρια και δεν πανε απο τον εναν όροφο στον άλλο εάν δεν κατέβει ο υπουργός να τους πάρει. Θέλυομε να δημιουργηθεί ένα κλίμα για να ξεπεραστεί αυτός ο φόβος. Μέσα στο πλαίσιο της πιστής τήρησης των νόμων κα περιβαλλοντικών όρων. Ηδη έχουν ξεκολλήσει δεκάδες επενδυτικά πρότζεκτ.”
”Μεγάλη συζήτηση για την περαιτέρω απλοποίηση του θεσμικού πλαισιου. Το ΥΠΟΙΚ θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.”
Η Ελλάδα του χρόνου τέτοια εποχή όταν θα δίνω συνέντευξη τύπου στην 83η ΔΕΘ θα έχει βγει από την επιτροπεία
”Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Εάν πιστεύαμε ότι για το λαό τα πραγματα θα ήταν καλύτερα εάν στη θέση ημών ήταν κάποιοι άλλο, δε θα είχαμε μπει καταρχάς εξαρχής στη διαδικασία να πιουμε αυτό το πικρό ποτήρι. Η χώρα έχει ανάγκη απο σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Εκλογές λοιπόν στο τέλος της θητείας, το φθινόπωρο του 2019. Νομίζω ότι αυτή τη φορά έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες για να αμυνθούμε σε παράλογες απαιτήσεις από το ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της.”
”Κατά την άποψη μου πρέπει να δουμε την επομενη ημέρα όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στο πολιτικό σύστημα. Εμείς σχεδιάζουμε την επόμενη ημε΄ρα σε λογική συγκλίσεων και για αυτό ψηφίσαμε την απλή αναλογικη και θέλουμε να την κάνουμε νόμο και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Χρειάζονται συναινέσεις για να πάει μπροστά η χώρα κα οι τοπικές κοινωνίες. Να δουμε και τη νέα πραγματικοτητα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Για την κεντροαριστερά: Πριν από 5 χρονια είχαμε δύο πόλους. Σήμερα έχουμε ένα τελείως διαφορειτικό σκηνικό. Δύο πόλους που είναι η δεξιά και η αριστερά.”
”Σήμερα έχουμε μία δεξιά μείγμα ακροδεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού, και από την άλλη έχουμε την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Το πιοιος θα είναι ο ρόλος της κεντροαριστεράς σε αυτό το σκηνικό θέμα μεγάλης συζήτησης. Να ευχηθώ καλή επιτυχία στην προσπάθεια ανασυγκρότησης. Αλλά να καταλάβουν ότι πρέπει να συζητησουν για τους όρους της πολιτικής και στρατηγικής σύγκλισης της επομενης ημέρας. Είτε με τη δεξιά είτε με την αριστερά. Εάν δεν απαντήσει κανείς στο κρίσιμο αυτό ερώτημα δεν μπορεί να έχει στρατηγική. Η σοσιαλδημοκρατία πανευρωπαικά βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Εχει αρχίσει να κάνει τον απολογίσμό όπου συνεργάστηκε με τη δεξιά και δεν ήταν θετικός. ”
”Εγώ παίζω το ρόλο που μου αναλογεί στις συζητήσεις με ηγέτες του ευρωπαικού σοσιαλιστικού κόμματος.Ο Δ.Παπαδημουλης παίζει το ρόλο των συγκλίσεων στην Ευρωβουλή. Στην Ευρώπη γίνεται αυτή η συζήτηση, στην Ελλάδα θα γίνει; Εμείς θα επιδιώξουμε να γίνει. Εάν αυτό δεν το θέλει η ηγεσία της κεντροαριστερας σήμερα, είναι βέβαιο ότι θα γινει με τις κοινωνικές δυνάμεις του χώρου.”
”Στην περίοδο πριν τις εκλογές του 2015 σε αυτή την αίθουσα, είχα με πάθος υπερασπιστεί μία πολιτική εναντια στη λιτότητα που την πιστεύω με το ίδιο πάθος και σήμερα. Και θα ήθελα να ρωτήσω όλους όσους μας παρακολουθουν, ανεξαρτήτως τι γνώμη έχετε για μένα και το ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η αισθηση ότι δεν πάλεψα με πάθος τις απόψεις αυτές να τις κάνω πράξη; ”
”Μας κατηγορούν για το αντίθετο ότι προκειμενου να δώσουμε μέχρι τέλος τη μάχη για να αλλάξει η Ευρώπη και να σπάσει το καθεστώς της λιτότητας, δε διστάσαμε να κανουμε επιλογές που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμου. Πρέπει να αποφασίσετε για ποιο πράγμα κατηγορείτε το ΣΥΡΙΖΑ κι εμένα. Γιατί οδηγήσαμε τη χώρα στα άκρα προκειμένου να υλοποιησουμε τις δεσμεύσεις μας ή ότι είπαμε ψέματα στο λαο για να καταπιούμε αμάσητα τα μνημόνια. ”
Για το δημοψήφισμα
”Δεν πρέπει να φοβόμαστε την επιλογή των πολιτών. Εάν δεν είχε επιλέξει η κυβέρνηση το δημοψηφισμα, δε θα είχαν ανοιξει ρωγμές στην Ευρώπη, τις οποιες βλέπουμε σήμερα να γίνονται χαραμάδες μίας άλλης προοπτικής.Το 2015 υπήρχε η αποψη ότι κίνδυνος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλλάξει την Ευρωπη και όχι να την καταστρέψει. Κίνδυνος είναι η ακροδεξιά. Να μην αντιμετωπίζετε με τόσο μεγάλη φοβία και ανησυχία την προοπτική ο λαός να τοποθετείται σε κρίσιμα ερωτήματα.”
”Ακόμη και εάν είχα προτίμηση για τον νέο πρόεδρο της κεντροαριστεράς θα ήταν unfair να την πω, δεν εχω όμως. Με προβληματίζει το ότι τόσοι άνθρωποι θελουν να γίνουν αρχηγοί ενώ ακόμηδεν έχει ξεκαθαρίσει η ιδεολογική στόχευση του νέου φορέα. Περιμένω απο συζήτηση προσώπων που τα τιμώ όλα, να γίνει συζήτηση πολιτική. ”
Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτιμήσει τη στάση του Καμμενου και ο κόσμος της πατριωτικής δεξιάς έχει εκτιμήσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
”Ο Καμμένος και το κόμμα του προφανώς δεν βρίσκεται στο χώρο της αριστεράς, όμως είναι εξίσου άστοχο να πει κανείς ότι βρίσκεται στο χώρο της ακροδεξιάς. Δεν ήταν στελεχος του ΛΑΟΣ ούτε οπαδός της Χόυντας και δεν κυκλοφορουσε με βαριοπουλες. Στα χρονια των μνημονίων δημιουργήθηκε μία αναδιάρθρωση στο πολιτικό σκηνικό. Διαφώνησε έντιμα με εκείνη την πολιτική και σήμερα είναι εταίρος σε μία κυβέρνηση που σαφώς έχει αριστερό προσημο αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος εταίρος και δε δημιουργεί προβλήματα, αλλά κρατά ορισμένα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στη δική του ιδεολογία. Η συνεργασία μας μέχρι σήμερα είναι εξαιρετική γιατί είναι έντιμη και ειλικρινής.”
Η σημερινή στάση του Ερντογάν δεν αφήνει αισιοδοξία
”Θα ήταν λάθος απο την πλευρά της ΕΕ και ίσως δώρο στον Ερντογάν εάν η Ευρώπη έβαζε το ζήτημα του τέλους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ισως και να το επιθυμουσε θα έλεγα, Είναι τακτικό και στρατηγικό λάθος. Οι διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα συνεχιστουν και να είναι η Ευρώπη που θα καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί. Για τον αναγκαίο εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Δεν πρέπει να ταυτίζουμε κάθε φορα έναν ολόκληρο λαό με τις επιλογές της κυβέρνησης.”
”Ακόμη και εάν η σημερινή στάση του Ερντογάν δεν αφήνει αισιοδοξία, είναι λάθος να κλείνουμε την πορτα και την προοπτική. Η Τουρκία είναι μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη και σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια και σταθερότητα. Ακουσαμε όντως αυτά περί διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία από την κ.Μέρκελ, να δουμε εαν θα επαναληφθούν στη σύνοδο, γιατί ορισμένα πράγματα λέγονται λογω προεκλογικής περιόδου κάποιες φορές. Η Ελλάδα θα μείνει σταθερή στη θεση της παρολο που είμαστε αυτοί που πρωτίστως βάζουμε στο τραπέζι την ανάγκη η τουρκική πλευρά να αλλάξει σταση, να σταματήσει τις προκλήσεις.”
Η ΝΔ δεν έχει σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή-Οι εκλογες θα γίνουν οταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι.
”Νομίζω ότι θα αρχίσουν πολύ σύντομα οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Διότι όταν δεν έχεις σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή και τα επιχειρήματα σου αλληλοσυγκρούονται, δεν έχεις αποτέλεσμα”.
”Εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ κάναμε την επιλογή που έπρεπε να κάνουμε. Δε πανικοβαλλόμαστε υπό το βάρος δημοσκοπήσεων, δε θα οδηγήσουμε τη χώρα σε αστάθεια κάνοντας τη χάρη του κ.Μητσοτάκη που συνεχεια ζητά εκλογές. Η πραγματική σύγκριση θα γίνει στο τέλος της τετραετίας. Οι πολίτες θα συγκρίνουν πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από το Σεπτέμβριο του 2017.
Θα συγκρίνει ο λαός τι έχει γίνει με την εργασία, την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την καθημερινότητα. Δε χρειάζομαι καμία δημοσκόπηση να το επιβεβαιώσει, έχουμε περάσει μία στροφή. Εχει ακόμη δυσκολίες και υφάλους που πρέπει να προσεγγίσουμε, αλλά τον κάβο τον περάσαμε, τη στροφή την έχουμε πάρει. Οι εκλογες θα γίνουν οταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι.”
Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι άδικος για τη μεγάλη ιδιοκτησία
”Η κυβερνηση πήρε μία απόφαση τον προηγουμενο Νοέμβρη αναδιάρθρωσης του ΕΝΦΙΑ, όμως δεν ήταν αναδιάρθρωση σε σχέση με το τελικό ποσό γιατί είμαστε υποχρεωμένοι από το προγραμμα να είναι σταθερό. Το 40% των χαμηλών στρωμάτων είχαν μειωσεις, για ένα 30% σταθερή τιμή και για ένα 25% στα υψηλά κλιμάκια επιδείνωση. Δηλαδή είχαμε μία πιο δίκαιη κατανομη. Για το 2020 εχουμε ήδη ψηφίσε τη μείωση κατά 10% της συνολικής τιμης επιβάρυνσης άρα και αυτό θα επιφέρει καλύτερη κατανομή στους φορολογουμενους. Για την επόμενη ημέρα, το που θα κατανείμουμε το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί από το 2019 και μετα, δεν έχουμε καταλήξει με το οικονομικό επιτελείο εάν θα είναι σε αυτο το φόρο ή σε άλλους φόρους. Κριτήριο μας θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ και πρέπει να μειωθούν. Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι άδικος για τη μεγάλη ιδιοκτησία.”
”Η μεγάλη αδικία είναι ότι σε εποχή κρίσης που δεν κινείται η οικονομία και αυτός που θελει να αξιοποιησει το ακίνητο του δε μπορεί να το πουλήσει. Σιγά σιγα θα αποκατασταθεί αυτή η ισορροπία στην αγορά. Ηδη έχει αρχίσει δειλά να κινείται η αγορά ακινήτων, ιδίως στις τουριστικές περιοχές. Σε αυτό θα συμβάλει και η δημιουργία πλαισίου σύγκλισης των αντικειμενικών και των εμπορικών αξιών και αυτό θα γινει στο πλαισιο της 3ης αξιολόγησης. ”
Η οικονομία μας διψά για άμεσες ξένες επενδύσεις
”Στη συνάντηση με τους Γάλλους επιχειρηματίες, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι δημιουργήθηκε ένα κενό από αδιαφορία ή αμέλεια της ευρωπαίκής πλευρας το οποιό κάλυψαν επενδύσεις απο τρίτες χώρες και ιδίως την Κίνα. Του απάντησα ότι όπως στη φύση έτσι και στην οικονομία, όταν αφήνεις κενα καλύπτονται. Εμείς διψάμε για άμεσες ξενες επενδύσεις. Τι πρέπει να κάνουμε, να περιμένουμε πότε η Ευρώη θα συνειδητοποιήσει ότι έχει στρατηγικό όφελος και δεν πρέπει να αφήσει χώρο σε τρίτες χώρες; Εμείς μόνο να κερδισουμε έχουμε όταν η Ελλάδα γίνεται μήλον της Εριδος αναμεσα σε επενδυτικές πρωτοβουλίες.”
Θαυμάζω τη στρατηγική της Κίνας
”Βρεθηκα στη συνάντηση 30 ηγετών στο Πεκίνο, για τη συνέχεια του δρόμου του μεταξιού. Είναι ίσως μία από τις λίγες υπερδυνάμεις που έχει στρατηγική και σχέδιο και ξέρει τι θέλει. Επενδύσεις ύψους ενός τρισ στον κόσμο και η Ελλάδα σε περίοπτη θέση ακριβώς λόγω της στρατηγικής της θέσης. Εμείς από την επένδυση στον Πειραιά θα χάσουμε;’
Η Ελλάδα θα έχει τις ρίζες στην Ευρωζώνη αλλά θα απλώνει τα κλαδιά της στην Ανατολή και τη Δύση και το Νοτο. Μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, μία χώρα που θα μπορεί να συνομιλεί και με τη Ρωσία και την Κινα και τον Αραβικό κόσμο. Λίγες χώρες μπορούν να το κάνουν αυτό. Δε μας ανησυχεί αυτή η πρωτοβουλία του Μακρόν, ίσα ίσα αναβαθμίζεται η Ελλάδα. Εάν προκαλέσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον απο Ευρώπη για να ισοσκελιστεί το ενδιαφέρον της Κίνας, τόσο το καλύτερο. ”

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.