Τροπολογία που εγείρει υποψίες για νέα χαριστική ρύθμιση «φωτογραφικού» τύπου περιελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.
Με την προτεινόμενη τροπολογία απαλλάσσεται αναδρομικά από τον φόρο υπεραξίας 15% επιχείρηση που πώλησε ή μίσθωσε σε άλλη επιχείρηση ακίνητο.
Η τροπολογία αναφέρει: «Η μίσθωση ακινήτου, στο οποίο λειτουργούσε επιχείρηση, μετά του τυχόν υφιστάμενου εξοπλισμού, σε άλλη επιχείρηση, δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης για την επιβολή φόρου υπεραξίας» και ξεκαθαρίζει πως οι διατάξεις «καταλαμβάνουν εκκρεμείς υποθέσεις, για τις οποίες έχει ήδη επιβληθεί φόρος υπεραξίας κατά το άρθρο 13 του ν. 2238/1994».
Η ίδια ακριβώς διάταξη είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις», αλλά είχε αποσυρθεί στις 6 Ιουνίου μετά από αντιδράσεις. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης κατέθεσε χθες τη διάταξη ως τροπολογία και αυτή έγινε δεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.
Να σημειωθεί πως η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είχε υποστηρίξει τον Ιούνιο πως η τροπολογία δεν αφορά σε μεταβιβάσεις τίτλων ιδιοκτησίας ούτε στο «goodwill», ήτοι τη φήμη και την πελατεία της επιχειρήσεις, αλλά αφορά μεταβιβάσεις ακινήτων της επιχείρησης -όλης ή κομματιών της. Για την αναδρομική ισχύ της τροπολογίας τη δικαιολόγησε λέγοντας πως  αφορά σε υποθέσεις που έχει ήδη επιβληθεί ο φόρος, αλλά δεν έχει εισπραχθεί.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.