Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της Eldorado Gold ότι αναστέλλει τις επενδύσεις της στη χώρα, μία άλλη επένδυση ξαναμπαίνει εκτάκτως στο τραπέζι των συζητήσεων. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι θα συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη, στις 17.00 προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση επί του σχεδίου ανάπτυξης του Ελληνικού που είχε διακοπεί τα ξημερώματα της προηγούμενης Τετάρτης.
Συγκεκριμένα, το θέμα όπως αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης είναι το εξής: «“Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά”, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο)».
Στόχος της Lamda Development, που έχει αναλάβει την επένδυση, και της κυβέρνησης είναι να μην κηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη μεγάλο τμήμα του Ελληνικού, όπως έχουν εισηγηθεί οι αρχαιολόγοι, και βρεθεί εναλλακτικός τρόπος προστασίας των αρχαίων ευρημάτων της περιοχής.
Εν τω μεταξύ, μισή ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας την κήρυξη του Ελληνικού ως αρχαιολογικής ζώνης. Με ανακοίνωσή του καλεί την υπουργό Λυδία Κονιόρδου να ενεργήσει «για την άμεση κήρυξη-οριοθέτηση ως αρχαιολογικών χώρων των περιοχών όπου εκτείνονται εντοπισμένες, ορατές και μη, αρχαιότητες στην περιοχή Αγίου Κοσμά-Ελληνικού και στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, όπως ο νόμος ορίζει». Και καταλήγει ότι «μη εφαρμογή του νόμου συνιστά παράλειψη νόμιμης οφειλόμενης ενέργειας της διοίκησης, η οποία θα βαρύνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και εσάς ως Υπουργό, στο βαθμό που όλες οι βαθμίδες της διοίκησης έχουν επιτελέσει στο ακέραιο και εμπρόσθεσμα το καθήκον τους σχετικά με το θέμα αυτό». Ενώ «επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του ενώπιον όλων των δικαστηρίων της χώρας».