ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΖΕΝΟ KAI ΘΑΝΑΣΗ ΦΟΥΣΚΙΔΗ

«Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος όσο ο Υπουργός ότι σε 30 ημέρες η θάλασσα θα έχει καθαρίσει. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι αν θα καθαρίσει επιφανειακά, αλλά αν θα μείνει αποτύπωμα στον θαλάσσιο πλούτο για μήνες ή για χρόνια. Οι απόψεις διίστανται, δεν μπορεί να γίνει ακόμα σαφής εκτίμηση,  πρέπει πρώτα να απαντληθεί το πετρέλαιο και μετά να εκτιμήσουμε τη βλάβη. Κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά, γιατί μπορεί να προέχει να καθαρίσει η θάλασσα και οι ακτές του Πειραιά, ωστόσο είναι βέβαιο,  κατά τη δική μου εκτίμηση,  πως σε αυτή την υπόθεση υπάρχουν λάθη, ευθύνες, παραλείψεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όφειλε να ενεργοποιηθεί. Γι αυτό τόσο εγώ όσο και άλλοι Δήμαρχοι προχωρήσαμε σε μηνυτήριες αναφορές, προκειμένου να κινητοποιήσουμε  την έρευνα. Δεν πρέπει να μείνει έτσι αυτή η υπόθεση. Έστω κι αν καθαρίσουν οι ακτές και η θάλασσα, πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα να βρίσκουμε αυτούς που φέρουν την ευθύνη και να τιμωρούνται. Να μαθαίνουμε από τα λάθη μας έτσι ώστε την επόμενη φορά να μην τα ξανακάνουμε».

«Η ρύπανση στο παραλιακό μέτωπο είναι μια μεγάλη οικολογική ζημιά που  θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί»

«Η ρύπανση στο παραλιακό μέτωπο είναι μια μεγάλη οικολογική ζημιά. Το βλέπουμε με γυμνό μάτι, το επιβεβαιώνουν και επιστήμονες. Η ζημιά είναι μεγάλη και θα μπορούσαν να είχαν προλάβει να μη συμβεί τουλάχιστον σε αυτή την έκταση. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Θεωρώ ότι αν ένα ναυάγιο γίνει ξημερώματα Κυριακής, δεν μπορεί Τρίτη και  Τετάρτη να φτάνει η πετρελαιοκηλίδα στον Πειραιά, στο Φάληρο, στον Άγιο Κοσμά, στη Γλυφάδα κλπ. Κάτι δεν έγινε σωστά και πρέπει να διερευνηθεί. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη ότι θα διερευνηθεί σωστά η υπόθεση και τότε θα βρεθούν όσοι έκαναν λάθη».

«Υπάρχουν αντικειμενικές πολιτικές  ευθύνες για τη ρύπανση των θαλασσών»

«Σε τέτοιες υποθέσεις πάντα υπάρχουν αντικειμενικές πολιτικές  ευθύνες. Κι εγώ έχω ευθύνη όταν συμβεί κάτι στον Δήμο Πειραιά. Δε νομίζω ότι το αγνοούν αυτό οι Υπουργοί. Ο Υπουργός δεν ήταν στην Ελλάδα την  ώρα του ναυαγίου, έτυχε να έχει  ένα ταξίδι. Αλλά όταν βγαίνει δημόσια και δηλώνει την Κυριακή ότι έχει περιοριστεί στη Σαλαμίνα το πρόβλημα και δεν θα έχουμε κάτι περεταίρω ή τον έχουν πληροφορήσει λάθος, οπότε πρέπει να «πάρει κεφάλια»  ή αναλαμβάνει ο ίδιος την πολιτική ευθύνη».


 «Να μην πλησιάζουν οι πολίτες τη θάλασσα και τις ακτές»

«Κανείς να μην πλησιάζει τη θάλασσα και κανείς να μην πηγαίνει έστω και εθελοντικά με «καλή καρδιά» να βοηθήσει, διότι αυτά είναι βιοαπόβλητα, θέλουν ειδική διαχείριση και στην περισυλλογή και στην τοποθέτηση και πως θα τα μεταφέρουν μετά.  Παρακαλώ όλο τον κόσμο να μην πλησιάζει τους χώρους αυτούς εάν πρώτα δεν είναι  σε επαφή με τις εταιρείες που  βρίσκονται στο χώρο για να καθαρίσουν».       


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.