Εντατικές προσπάθειες καταβάλλουν από το πρωί ιδιωτικά συνεργεία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ρύπανση πετρελαιοειδών και πίσσας, που δημιουργήθηκε κατά μήκος 1,5 χιλιομέτρου, μετά τη βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» τα ξημερώματα της Κυριακής, με 2.570 τόνους καύσιμα, νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.
Περιμετρικά από το σημείο όπου έχει βυθιστεί το δεξαμενόπλοιο έχουν ποντιστεί δύο σειρές πλωτά φράγματα, ενώ οι εργασίες στεγανοποίησης στο «Αγία Ζώνη», συνεχίζονται και σήμερα από ιδιώτες δύτες προκειμένου στη συνέχεια ιδιωτικό συνεργείο να προχωρήσει σε απάντληση καυσίμων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων αξιωματικών του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής, η σφράγιση στο πλοίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, ενώ η ρύπανση που έχει δημιουργηθεί στη θαλάσσια περιοχή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε όλα τα επίπεδα.
Για την απάντληση των καυσίμων αναμένεται να κατατεθεί επιχειρησιακό σχέδιο στο υπ. Ναυτιλίας από ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει την όλη επιχείρηση. Τα αίτια της βύθισης του πλοίου δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, ωστόσο πληροφορίες που αναμένεται να διερευνηθούν και από τον πραγματογνώμονα που έχει ορίσει για το ναυτικό ατύχημα το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά, κάνουν λόγο για εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες μελών πληρωμάτων πλοίων που έφθασαν στην περιοχή το δεξαμενόπλοιο άρχισε να βυθίζεται με την πρύμνη.
Τη στιγμή του ναυαγίου, στο πλοίο βρίσκονταν ένας ναύτης και ο Α' μηχανοδηγός από τα συνολικά έντεκα μέλη. Και οι δύο περισυνελέγησαν σώοι από λάντζα και ρυμουλκό σκάφος και μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Τζάνειο νοσοκομείο όπου εξήλθαν καλά στην υγεία τους.
Ο πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός του δεξαμενόπλοιου, οι οποίοι συνελήφθησαν για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, προσήχθησαν την Κυριακή στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, ενώ στη συνέχεια με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος.
Την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.
Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής
Άμεση ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, για την προστασία των πολιτών από τη ρύπανση που προκάλεσε στο Σαρωνικό η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη θαλάσσια περιοχή του αγκυροβολίου Πειραιά.

Στην περιοχή του συμβάντος πραγματοποιήθηκε αυτοψία και ενημέρωση από ενημέρωση από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Δ. Καλαματιανό, τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά και τους υπευθύνους των εταιρειών που έχουν αναλάβει την απορρύπανση, στον αντιπεριφερειάρχη Νήσων Π. Χατζηπέρο, τις εντεταλμένες περιφερειακές σύμβουλους για θέματα Πολιτικής Προστασίας και Αλιείας, Ιωάννα Τσούπρα και Παρασκευή Τουτουντζή, καθώς και σε υπηρεσιακούς παράγοντες όπως και σε κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Οι παριστάμενοι προέτρεψαν τους υπευθύνους να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την «πριν υπάρξει εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας, λόγω των ανέμων που θα πνέουν στην περιοχή το επόμενο εικοσιτετράωρο».

Η διεύθυνση Αλιείας της Περιφέρειας ενημέρωσε τους επαγγελματικούς αλιευτικούς συλλόγους της περιοχής για την ύπαρξη του ναυαγίου.

Από το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΕΘΕ) ζητήθηκε ενημέρωση σχετικά με τυχόν ενέργειες (αποτελέσματα μετρήσεων κ.λπ.) που πρόκειται να ακολουθήσει βάσει του «Εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από πετρέλαιο και άλλες επιβλαβείς ουσίες».

Τέλος, έγινε σχετική ενημέρωση και στις μονάδες Υδατοκαλλιέργειας Π.Ε. Νήσων & Π.Ε. Δυτικής Αττικής παρόλο που στην περιοχή του ναυαγίου δεν δραστηριοποιούνται τέτοιες.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.