Τεράστιες οι συνέπειες από την πετρελαιοκηλίδα: Έως τα 500 εκατ. ευρώ οι απώλειες
Το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε την συγκρότηση συντονιστικού οργάνου με επικεφαλής τον Νεκτάριο Σαντορινιό για την διαχείριση της ρύπανσης στον Σαρωνικό.
Το συντονιστικό όργανο θα συνεδριάζει καθημερινά. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι στο υπουργείο Ναυτιλίας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος, για να κάνουν τους απαραίτητους περιβαλλοντικούς ελέγχους, ενώ στον έλεγχο της ποιότητας των νερών έχουν εμπλακεί το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο κ. Κουρουμπλής θα συγκαλέσει νέα σύσκεψη με τους δημάρχους την Τρίτη.
Η εταιρεία του Αγία Ζώνη ΙΙ για την έκταση της ρύπανσης 
Στο θέμα της πετρελαιοκηλίδας, εκφράζοντας προβληματισμό για το πώς εμφανίστηκε ξαφνικά στο Παλαιό Φάληρο και στις υπόλοιπες περιοχές, ενώ το δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη ΙΙ που βυθίστηκε στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου είχε στεγανοποιηθεί πλήρως την Τρίτη 12/09, επανέρχεται με ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία.
«Το πετρέλαιο του δεξαμενόπλοιου "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ" μόλυνε τις ακτές της Σαλαμίνας. Μόλυνε όμως και την "Αθηναϊκή Ριβιέρα";» διερωτάται η εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι μία ημέρα πριν από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιού της, άλλο πλοίο, άλλης εταιρείας που είχε ναυτικό ατύχημα στο Αιγαίο και είχε οδηγηθεί στη δεξαμενή του Περάματος, κατά την ανέλκυσή του χύθηκαν πετρέλαια στη θάλασσα.
«Δεν συκοφαντούμε, αλλά αναφερόμαστε σε πραγματικό γεγονός, αυτό του θαλάσσιου ατυχήματος άλλου πλοίου. Εμείς διεξάγουμε τη δική μας έρευνα σε σχέση με το ανωτέρω συμβάν και κατά πόσο έπαιξε ρόλο στην εξάπλωση της μόλυνσης, αλλά μήπως πρέπει οι αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν με περισσότερο ζήλο τις συνέπειες και την έκταση της μόλυνσης από το άλλο πλοίο αντί να βιάζονταν να καταλήξουν σε συμπεράσματα και να μας παραδίδουν ως "βορά" στα αδηφάγα στόματα» συμπληρώνει η πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Πάντως μετά το ατύχημα του Αγία Ζώνη στον Σαρωνικό το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έδωσε εντολή και ελήφθησαν δείγματα από τα καύσιμα και του δεξαμενόπλοιου, αλλά και του άλλου πλοίου που βρίσκονταν προς δεξαμενισμό στο Πέραμα, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να γίνουν γνωστά.
Αναφορικά με τυχόν αποζημιώσεις από διαρροή πετρελαίου, το Λιμενικό Σώμα είχε αναφέρει ότι πέραν του ποσού για το οποίο είναι ασφαλισμένο το πλοίο, επιπλέον ποσά μπορούν να αντληθούν από το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου (IOPC Fund), υπό τον όρο όμως ότι ο αιτών θα αποδεικνύει τη ζημιά του, με βάση τους κανόνες που ορίζει το ταμείο.
Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους υπεύθυνους του πλοίου 
Σε βαθμό κακουργήματος διώκονται ποινικά οι υπεύθυνοι της βύθισης του Αγία Ζώνη ΙΙ.
Η δίωξη ασκήθηκε μετά την υποβολή του προανακριτικού υλικού, που συγκέντρωσε στο πλαίσιο ερευνών, το Λιμεναρχείο Κερατσινίου για τις συνθήκες της βύθισης του δεξαμενόπλοιου και της τεράστιας πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε.
Η δίωξη στρέφεται κατά των υπευθύνων του δεξαμενόπλοιου, όπως προβλέπεται από τον νόμο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την Καθημερινή η υπόθεση της πρωτοφανούς ρύπανσης του Σαρωνικού πέρασε ήδη στα χέρια ανακριτή, ο οποίος και θα ερευνήσει για την ύπαρξη ευθυνών και σε όσους είχαν την υποχρέωση να λάβουν τα κατάλληλα και αναγκαία μέτρα για να προλάβουν τα χειρότερα.
Η άσκηση της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος δρομολογεί ήδη δικαστικές διαδικασίες απολογιών των εμπλεκομένων τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται η έρευνα να επεκταθεί και προς άλλες κατευθύνσεις.
Σε ποιες παραλίες απαγορεύεται το κολύμπι
Με απόφαση του υπουργείου Υγείας απαγορεύθηκε η κολύμβηση στις παράκτιες περιοχές περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, και μέχρι την αποκατάσταση τους:
  1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων ( Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας
  2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια»
  3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου
  4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου
  5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης
  6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας