H κόπρος του... Αυγέα -Σχολιάστηκε το λάθος του Τσίπρα κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ

Παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κάνει μια πλήρως απολογιστική ομιλία, αποφεύγοντας να δώσει υποσχέσεις ή παροχές, το κλίμα στο Βελλίδειο ήταν πανηγυρικό και θύμιζε κάτι από προεκλογική εκδήλωση. Σε μια ΔΕΘ όπου τίποτε δεν θύμιζε το παρελθόν – από τα μέτρα ασφαλείας και τους ανοιχτούς δρόμους έως τα συλλαλητήρια που δεν «συγκίνησαν» πολύ κόσμο – ο πρωθυπουργός, φοβούμενος προφανώς τις διαθέσεις των δανειστών και την τρίτη αξιολόγηση που είναι ante portas, μέτρησε πολύ τα λόγια του. Προτίμησε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την επίσκεψη Μακρόν, αλλά και τις θετικές ειδήσεις που προκύπτουν στον τομέα της οικονομίας το τελευταίο χρονικό διάστημα, προκειμένου να «διαφημίσει» το έργο της κυβέρνησής του.
Ο κόσμος στο Βελλίδειο ήταν πολύς. Όχι μόνο κυβερνητικά στελέχη, διοικητές οργανισμών, τοπικοί παράγοντες κτλ., αλλά και πολλοί… περαστικοί, οι οποίοι βρίσκονταν εκεί για να χειροκροτήσουν τον κ. Τσίπρα – δείγμα της κινητοποίησης που είχε γίνει και ήταν όντως επιτυχημένη. Η Βόρεια Ελλάδα, άλλωστε, παίζει ιδιαίτερο ρόλο για τα πολιτικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εξακολουθεί να αναζητεί ερείσματα στην ευρύτερη περιοχή και η ΝΔ να εμφανίζει (παραδοσιακά) υπεροχή. Έτσι, το σύνθημα Τσίπρα από την ομιλία του, που έγινε και hashtag στο Twitter, ήταν το «Δίκαιη Ανάπτυξη».
Το σκηνικό, ωστόσο, με τον αγιασμό στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, την εκκλησιαστική χορωδία και τον Μητροπολίτη Άνθιμο να προσκαλεί στο… κυριακάτικο κήρυγμα τον πρωθυπουργό ήταν εντελώς σουρεάλ και σχολιάστηκε με μειδιάματα από τους παριστάμενους – υψηλόσχημους και μη. Μεγάλος ενθουσιασμός επικράτησε πάντως όταν στο βήμα ανέβηκαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι από την Κίνα – η οποία είναι τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ – ενώ εντύπωση προκάλεσε η 10λεπτη ομιλία της υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά πριν από αυτή του πρωθυπουργού, δεδομένου ότι είναι κάτι που δεν συνηθίζεται.
Κατά τον ίδιο τρόπο, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κλείσει την ομιλία του αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Μετρό της πόλης, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι πλέον ανέκδοτο και σ’ εκείνο το σημείο επιχείρησε να αστειευθεί, λέγοντας ότι το μόνο που μένει για την πόλη είναι να… πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα. Αποστροφή που σίγουρα ικανοποίησε τους ΠΑΟΚτσήδες, αλλά δυσαρέστησε Αρειανούς και Ηρακλειδείς – ειδικά αυτούς, καθώς η ομάδα τους διαλύεται – και τον… Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος δήλωσε πως το πρωτάθλημα θα πάρει ξανά ο Ολυμπιακός.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί, όπως συνηθίζεται, τα περίπτερα της έκθεσης και είχε συνομιλήσει με τους εργαζομένους και τη διοίκηση της Έκθεσης. Μοιάζει πάντως αβέβαιο αν ανάμεσα στα όσα συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τη διοίκηση της ΔΕΘ ήταν η αστοχία της να μην έχει φτιάξει κέντρο τύπου στο Βελλίδειο. Με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι που ήθελαν να κάνουν τη δουλειά τους να την κάνουν κυριολεκτικά… στο πόδι, στο φουαγιέ της εισόδου.
Κατά τα λοιπά, η επίσκεψη του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών κλιμακίων στην 82η ΔΕΘ ανήκει ουσιαστικά στο παρελθόν, μετά την κυριακάτικη συνέντευξη Τύπου Τσίπρα. Και αν κάποιος επιχειρούσε να απαντήσει στο ερώτημα εάν δικαίωσε τις προσδοκίες, θα μπορούσε να πει πως αν στόχος του πρωθυπουργού ήταν ο απολογισμός, τότε πέτυχε. Αν ήταν να περιγράψει το όραμα της επόμενης περιόδου, μάλλον απέτυχε. Και το πρώτο συνιστά ασφαλώς μια άτυπη είσοδο σε προεκλογική περίοδο. Το πόσο σύντομη ή μακρά θα είναι αυτή, είναι κάτι που θα φανεί και κυρίως θα κριθεί από την τρίτη αξιολόγηση.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.