Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΑΞΙΜΟΥ
Εξαιρετικά «βαρύς» αναμένεται ο φετινός χειμώνας για την ελληνική κυβέρνηση με την «άνοιξη», μάλιστα, να μην καταφτάνει εγκαίρως. Μέσα στο επόμενο εννεάμηνο και στο σύνθετο μέχρι στιγμής διεθνές περιβάλλον, δεδομένου ότι παραμένει άγνωστη η στάση τόσο της Γερμανίας όσο και του ΔΝΤ, πρέπει να κλείσουν δύο αξιολογήσεις, 113 προαπαιτούμενα και να ολοκληρωθούν με επιτυχία τα τεστ αντοχής των τραπεζών.
Ήδη στις 16 Οκτωβρίου, όπου και θα φτάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση. Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες έως τις αρχές Νοεμβρίου οπότε θα επιστρέψουν στις βάσεις τους για να επανέλθουν λίγο αργότερα, μέσα στο Νοέμβριο για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Στόχος να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup.
Δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί σήμερα στα 95 προαπαιτούμενα πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για παράταση των διαβουλεύσεων μέχρι την ομαλή ολοκλήρωση των μέτρων οροσήμων της τρίτης αξιολόγησης, έως και τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους.
Μεγαλύτερη καθυστέρηση ωστόσο θα έθετε σε προβληματική τροχιά το πρόγραμμα, αφού μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, ενώ για τον ίδιο μήνα έχει προγραμματιστεί και η πρώτη αξιολόγηση του «επί της αρχής» προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα.
Προς συζήτηση βρίσκονται και τα θέματα συντονισμού μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης- Ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ με τα συμπεράσματα να αναμένονται στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον μεταξύ 13 και 15 Οκτωβρίου.
Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για την αποκρυστάλλωση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, διαδικασία που θα καταδείξει το πόσο κοντά ή το πόσο μακριά είναι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ σε αυτό που θεωρούν βιώσιμο χρέος.
Το Μάιο θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών από τα οποία θα καταδειχθεί το εάν θα απαιτηθούν αυξήσεις κεφαλαίων. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως η κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών είναι άρτια και πως δεν θα απαιτηθούν παρεμβάσεις που θα επηρεάσουν τους υφιστάμενους μετόχους των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση εάν το Μάιο κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος με την εφαρμογή 18 προαπαιτούμενων θα ανοίξει η συζήτηση για το εάν η Ελλάδα θα έχει τον Αύγουστο του 2018 μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα ή θα απαιτηθεί μια προληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM.
Αν και σύσσωμοι οι εμπλεκόμενοι επιθυμούν το πρώτο σενάριο, οι αποφάσεις θα παρθούν λαμβάνοντας υπόψη τη συγκυρία της κάθε στιγμής και τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές της χώρας και της ευρωζώνης του επόμενους 24 μήνες.