Αποτέλεσμα εικόνας για πλοια σαπάκια

Δεκάδες γηρασμένα και ελλιπώς συντηρημένα μικρά ανεφοδιαστικά δεξαμενόπλοια πλέουν στις ελληνικές θάλασσες, όπως αποκαλύπτεται μετά την περίεργη βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ και την οικολογική ζημιά που προκαλεί μακροχρόνια στον Σαρωνικό.    


Η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της ότι το Αγία Ζώνη ΙΙ ήταν «κινητή οικολογική βόμβα» κατασκευασμένο το 1972 και υπήρχαν αναφορές ότι στο μηχανοστάσιο, εκεί όπου σημειώθηκε η εισροή υδάτων έφερε διάφορα πρόχειρα μπαλώματα με σκοπό να κλείσουν τις ανοιχτές τρύπες!!!» 

Το Αγία Ζώνη ΙΙ δεν είναι η εξαίρεση και όπως αποκαλύπτει η ΠΕΝΕΝ από τα 90 μικρά ανεφοδιαστικά δεξαμενόπλοια που πλέουν στην Ελλάδα το 90% περίπου 70 έως 80  είναι «εν δυνάμει κινητές περιβαλλοντικές βόμβες».

Η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πολλές φορές.

Μάλιστα στην πρώτη ανακοίνωσή της λίγες ώρες μετά την βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ είχε επισημάνει ότι « οι προδιαγραφές των πλοίων αυτής της ηλικίας, σε συνδυασμό με την μεταφορά και επεξεργασία πετρελαιοειδών μέσα και γύρω από το λιμάνι του Πειραιά τα καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και ειδικότερα για την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος».


Η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών που είδε τον γγ του Υπουργείου Δ. Καλαματιανό ζήτησε να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλα τα δεξαμενόπλοια που ανεφοδιάζουν τα νησιά αλλά και σε εκείνα τα οποία τροφοδοτούν με ναυτιλιακά καύσιμα τα μεγάλα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ ζήτησε πιο δραστική λύση την απόσυρση των παλιών και γηρασμένων πλοίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας 21 πλοία πλέουν αυτή την ώρα με δίμηνες παρατάσεις στα χαρτιά που αποδεικνύουν το αξιόπλοο. Η μια είχε δοθεί στο βυθισμένο Αγία Ζώνη ΙΙ από το υπουργείο Ναυτιλίας, δύο άλλες από κατά τόπους λιμεναρχεία, πέντε από την εταιρία Ελληνικός Νηογνώμονας και άλλες  14 από από το νηογνώμονα INSB.     

Η λήξη της δίμηνης παράτασης του αξιόπλοου οδήγησε και στην απόσυρση και αντικατάσταση του δεξαμενόπλοιου στο οποίο αποθηκεύονταν τα καύσιμα που βγαίνουν από τις δεξαμενές του βυθισμένου Αγία Ζώνη ΙΙ.

Και οι καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ αναμένεται να τεθούν στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής την οποία και συγκάλεσε ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για όλες τις πτυχές της καταστροφής στο Σαρωνικό.

Εκτός από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας θα παραστούν εκπρόσωποι από το υπουργείο Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του Λιμενικού, οικολογικών οργανώσεων, κέντρων θαλασσίων ερευνών και άλλοι φορείς.



Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.