Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε σήμερα σε συγκέντρωση κατοίκων της Πειραϊκής,  οι οποίοι βρέθηκαν στον Όρμο της Αφροδίτης στον Σταυρό, για να διαμαρτυρηθούν για τη ρύπανση της θάλασσας και των ακτών του Πειραιά.

Ο κ. Μώραλης ενημέρωσε  τους κατοίκους της Πειραϊκής και απάντησε σε όλα τα ερωτήματά τους για τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση της θαλάσσιας ρύπανσης,  καθώς επίσης και για την πληροφόρηση που λαμβάνει από το Υπουργείο  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε: ««Θα ήθελα να συγχαρώ τους ενεργούς πολίτες γι΄ αυτή την πρωτοβουλία. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνονται τέτοιους είδους διαμαρτυρίες από πολίτες που τους ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής στην πόλη τους, την οποία βλέπουν να ζημιώνεται και να υποβαθμίζεται. Πιστεύω ότι ήταν ένα καλό βήμα το γεγονός ότι διακόσιοι περίπου δημότες του Πειραιά μαζεύτηκαν σήμερα εδώ, στον όρμο της Αφροδίτης στον Σταυρό, για να δηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους γι΄ αυτό που έγινε, να ρωτήσουν τον Δήμαρχο αν έχει παραπάνω πληροφορίες να τους πει ή τι πρόκειται να γίνει.
Στο πλαίσιο αυτό, τους μετέφερα την ενημέρωση που έχω από το  Υπουργείο Ναυτιλίας. Υπάρχει μια ανασφάλεια. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι η πληροφόρηση που υπάρχει είναι αξιόπιστη. Είδαμε ότι πολλά διαψευστήκαν από την πρώτη ημέρα μέχρι σήμερα από αυτά τα οποία ειπώθηκαν.

Τους ανέφερα ότι ο Δήμος ήταν ο πρώτος Δήμος που υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ακριβώς για να μην ξεχαστούν οι ευθύνες που σίγουρα υπάρχουν σε αυτήν την ιστορία. Δεν ξέρω αν υπάρχουν από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, από τον έλεγχο που έγινε από το Υπουργείο Ναυτιλίας, από τις αντιρρυπαντικές ή από την διαδικασία του όλου καθαρισμού, αλλά είναι βέβαιο ότι κάτι δεν πήγε σωστά και πρέπει να διερευνηθεί.
Παράλληλα, τους ενημέρωσα ότι οι Δήμοι δυστυχώς, δεν έχουμε ούτε αρμοδιότητα ούτε δυνατότητα να συμβάλλουμε καθοριστικά σε αυτήν τη διαδικασία και μάλιστα όσοι πολίτες οικιοθελώς, εθελοντικά  θέλουν να προσέρχονται στις παραλίες να βοηθούν θα πρέπει να επικοινωνούν με τις αντιρρυπαντικές εταιρείες,  ώστε να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και την κατάλληλη γνώση  πώς να χειρίζονται αυτά τα βιοαπόβλητα.
Είπαμε ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον είναι να προσπαθούμε  να πιέσουμε την Κεντρική Διοίκηση να διασφαλίσει το θεσμικό πλαίσιο και την νομοθεσία που υπάρχει και σε σχέση με τον έλεγχο των «σαπιοκάραβων» αυτών που κυκλοφορούν έξω από την πόλη μας κατά εκατοντάδες κάθε ημέρα, αλλά και τη διαδικασία απορρύπανσης σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Αυτά μπορούμε να κάνουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση και ως πολίτες τα πράττουμε. Περιμένουμε με αγωνία να καθαρίσουν οι ακτές μας, να γίνουν οι επιστημονικές μετρήσεις για να δούμε τι βλάβη έχει υποστεί η θάλασσα και οι ακτές μας και σε πόσους μήνες ή χρόνια – ελπίζω να μην είναι χρόνια – θα καθαρίσει η θάλασσα ώστε να νιώθουμε πλέον ότι  είμαστε όπως πριν». 

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν : ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, η Δημοτική Σύμβουλος κα Ευαγγελία Σαρρή και ο Πρόεδρος της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Νικήτας Γκόλφης.       

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.