Μπορεί η υπόθεση της El Dorado Gold να έχει βασικά οικονομικό υπόβαθρο, αφού αφορά το νέο αφήγημα της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων, όμως αναδεικνύει και μια άλλη παράμετρο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας για διαφορετικό λόγο: την ευαισθησία της κυβέρνησης για το περιβάλλον.
Πριν ακόμη λοιπόν την είδηση της αναστολής των επενδύσεων της El Dorado Gold, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε περιγράψει από το βήμα της ΔΕΘ τα απαραίτητα στοιχεία για την «υγιή επιχειρηματικότητα» που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση: την προστασία στο περιβάλλον και το σεβασμό στην εργατική νομοθεσία. Ήταν σχεδόν την ίδια στιγμή που το ατύχημα με το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» ανοιχτά της Σαλαμίνας γέμισε με μαζούτ τις ακτές του Σαρωνικού, αλλά η υπόθεση φαίνεται πως ξέφυγε από κάθε έλεγχο χθες, όταν με τη βοήθεια και των νοτίων ανέμων γέμισαν πετρέλαιο και «μαύρισαν» όλες οι ακτές στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας: από την Πειραϊκή έως τη Γλυφάδα και τη Βούλα.

Υπήρξε η απαραίτητη περιβαλλοντική ευαισθησία ή χάθηκε στην υπόθεση; Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής ψέλλισε χθες σε δηλώσεις του (Real FM) ότι ουδείς τον ενημέρωσε πως υπήρχε κίνδυνος να φτάσει η πετρελαιοκηλίδα στις αττικές ακτές. Έπρεπε, αλήθεια, να τον ενημερώσει κάποιος; Και ποιος ο ρόλος του υπουργείου Περιβάλλοντος στην υπόθεση; Ήταν τόσο απασχολημένο με την υπόθεση της El Dorado Gold και τους περιβαλλοντικούς όρους που (δηλώνει ότι) δεν τηρούνται από την εταιρεία στη Χαλκιδική;
Τα ερωτήματα αυτά έρχονται στο προσκήνιο, καθώς η υπόθεση πήρε πολιτικές διαστάσεις, με την αντιπολίτευση να «πυροβολεί» την κυβέρνηση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες φαίνεται πως απλώς περίμεναν να... διαλυθεί η κηλίδα και τώρα απλώς αρχίζει ο καταμερισμός ευθυνών. Χωρίς, ωστόσο, να περιλαμβάνει - τουλάχιστον μέχρι στιγμής - την παραίτηση κάποιου υπευθύνου. Ούτε ακούγονται φωνές αντίδρασης από την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, πολλώ δε μάλλον από τους συνεργαζόμενους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι διαθέτουν και στελέχη τους στην κυβέρνηση...
Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι πολλές. Από τον ιδιοκτήτη του δεξαμενόπλοιου μέχρι τις συμφωνίες που έχει κάνει η κυβέρνηση. Φαίνεται, όμως, πως είναι απλώς δικαιολογίες σε μια πολύ σοβαρή ιστορία, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίστιξη με όσα συμβαίνουν στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής με την El Dorado Gold και τις a la carte περιβαλλοντικές ευαισθησίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι κακεντρεχείς θυμίζουν μάλιστα την πρόσφατη αντίδραση του πρωθυπουργού στη μεγάλη πυρκαγιά της ΒΑ Αττικής, όταν, επισκεπτόμενος την πληγείσα περιοχή μετά από δύο 24ωρα, συνέκρινε τον αριθμό των στρεμμάτων που κάηκαν με την πυρκαγιά του 2009. Το κακό είναι, όμως, πως στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε μεγαλύτερη θαλάσσια μόλυνση στο Σαρωνικό, ώστε να αποτελέσει μέτρο σύγκρισης και άρα να μετριάσει τις ευθύνες της κυβέρνησης - εάν και εφόσον υπάρχουν, βέβαια.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις πάντως, αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό πως σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα, συνοδευόμενος από τους συναρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου. Οι ειδικοί, ωστόσο, σημειώνουν ότι ο καθαρισμός των ακτών του παραλιακού μετώπου θα χρειαστεί έως και ένα μήνα.