Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έλευση των Θεσμών στην Ελλάδα, για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης.
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, για τις 23 Οκτωβρίου οριστικοποιήθηκε το ραντεβού των επικεφαλής των Θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη συνάντηση αν χρειαστεί προς το τέλος Νοεμβρίου.
Το μήνυμα που θα φέρουν με τον ερχομό τους οι Ντέλια Βελκουλέσκου(ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) είναι πως η αξιολόγηση θα πρέπει να τελειώσει εντός του έτους. 
Υπενθυμίζεται ότι το περιθώριο μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου, είναι σχετικά στενό, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα σε αυτό θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η εφαρμογή και των 95 δράσεων που εκκρεμούν.
Τα ζητήματα «αγκάθια» που αναμένεται να απασχολήσουν τις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, σύμφωνα με κύκλους των Βρυξελλών, είναι ο προϋπολογισμός του 2018 για τον οποίον οι Θεσμοί διατηρούν κάποια ερωτήματα τόσο σχετικά με την πρόβλεψη δαπάνης για τις συντάξεις όσο και σχετικά με τα μειωμένα έσοδα από την φορολόγηση εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών.  Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως ενώ  σύμφωνα με τις πηγές «η εικόνα για τον προϋπολογισμό του 2018 δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη» η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2017 «βαίνει καλώς».
Εκεί που θα δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση είναι στο ζήτημα των κόκκινων δανείων. Οι θεσμοί θέλουν να δουν να λειτουργούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και το σύστημα των εξωδικαστικών συμβιβασμών ενώ θα εστιάσουν και στην νομοθετική ρύθμιση για την διαβάθμιση των μισθωτών.
Πρόοδο αναμένουν να δουν και στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και στο άνοιγμα συγκεκριμένων αγορών, όπως για παράδειγμα αυτή της ενέργειας.
Το σίγουρο είναι πως έρχονται αποφασισμένοι και με διάθεση να πιέσουν για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Αυτή άλλωστε θεωρείται το κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, για να ξεκλειδώσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα αλλά και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα.