Τα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του συνθέτη και ακαδημαϊκού Μενέλαου Παλλάντιου, προσφορά της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στον δήμο, πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ, στη συμβολή των οδών Σωτήρος Διός και Αριστοτέλους,  παρουσία του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, της εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Πολιτισμού κυρίας Ειρήνης Νταϊφά και της  Προέδρου της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κυρίας Ελένης Μελέτη.
Τη νέα προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος.  
Την σεμνή τελετή πλαισίωσε μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.





Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον  χαιρετισμό του τόνισε:

«Σεβαστέ εκπρόσωπε της εκκλησίας, κυρία Πρόεδρε της Εταιρείας Φίλων του Δημοτικού Θεάτρου κύρια Μελέτη, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι καλησπέρα κι από μένα.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για τα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του μεγάλου Πειραιώτη Μενέλαου Παλλάντιου, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, με πλούσιο έργο και μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη της  μουσικής παιδείας  στη  χώρα μας.
 Η μπρούτζινη προτομή που είχε στηθεί από τον Δήμο Πειραιά προς τιμήν του, σε αυτό ακριβώς το ίδιο σημείο, τον Ιούλιο του 2003, παρουσία μάλιστα του ιδίου, εκλάπη από αγνώστους το 2012, τέσσερις μήνες μετά το θάνατό του. Δεν γλίτωσε ούτε αυτή από τη μάστιγα που ταλανίζει όλες τις ελληνικές πόλεις,  αλλά και τον Πειραιά, της κλοπής δηλαδή προτομών από μέταλλο.
Μια τέτοια πράξη αποτελεί προσβολή όχι μόνο στη μνήμη του μεγάλου αυτού Πειραιώτη, αλλά και στην ιστορία και τον πολιτισμό μας και εύχομαι να μην ξαναδούμε στο μέλλον τέτοια  παρόμοια λυπηρά φαινόμενα.
Από σήμερα, το άδειο βάθρο στη συμβολή των οδών Σωτήρος και Αριστοτέλους, που τόσα χρόνια προκαλούσε θλίψη, ίσως και οργή στους περαστικούς, θα κοσμείται ξανά από την προτομή του Μενέλαου Παλλάντιου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος.
Αυτό έγινε εφικτό χάρη στην Εταιρεία Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και την Πρόεδρο, αλλά και τον κύριο Παρασκευά Δράγνη που ανέλαβαν την πρωτοβουλία και τα έξοδα για τη δημιουργία  αυτής της νέας προτομής. Θα ήθελα ειλικρινά να τους ευχαριστήσω θερμά για την πρωτοβουλία αυτή και να ευχηθώ και άλλοι συμπολίτες μας που έχουν την οικονομική  δυνατότητα, να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Είναι πολύ δύσκολες οικονομικά οι εποχές που ζούμε και οι συγκυρίες και  δυστυχώς ακόμα και τα αυτονόητα, δεν μπορούν να γίνουν εάν δεν υπάρχει συνεργασία, αλλά και θέληση από όλους μας.

Πριν καλέσω την πολιτική προϊσταμένη  του Πολιτισμού για την πόλη μας, την κυρία Ειρήνη Νταϊφά, να πω ότι το φαινόμενο της κλοπής προτομών και αγαλμάτων δυστυχώς έχει εδραιωθεί στην πόλη μας, θα έλεγα.
Ο Δήμος Πειραιά και η κυρία Νταϊφά αναλαμβάνουμε μία πρωτοβουλία κι εγώ, αλλά κυρίως η κυρία Νταϊφά να βρούμε και τα χρήματα και τους καλλιτέχνες ώστε να στηθούν ξανά τα αγάλματα και οι προτομές εκεί που υπήρχαν. Κατανοούμε το πρόβλημα. Νομίζω το κατανοείτε κι εσείς. Δυστυχώς, η ασφάλεια των πόλεών  μας από τέτοιου είδους φαινόμενα και δεν λέω μόνο στον Δήμο Πειραιά, λέω και στην Αθήνα και αλλού, βλέπουμε μνημεία να καταστρέφονται, προτομές να κλέβονται,  πανεπιστήμια να καίγονται, να γράφονται τα πάντα με συνθήματα και ύβρεις. Δυστυχώς επαναλαμβάνω, είναι η  νέα μάστιγα που ειλικρινά δεν μπορούμε να την εξαλείψουμε. Μπορούμε όμως να προσπαθήσουμε και με τις κατάλληλες συνέργειες, όπως με την Εταιρεία Φίλων Δημοτικού Θεάτρου με τον κ. Δράγνη, να βρούμε  και άλλους να συμβάλλουν ώστε  πραγματικά να έχουμε μια καλύτερη εικόνα και να δώσουμε και στον πολιτισμό της πόλης μας αυτό που του αξίζει.

Πριν λίγες ημέρες μετονομάσαμε  την αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου σε αίθουσα «Δημήτρης Ροντήρης», που ήταν κάτι που το χρωστάγαμε  στον Δημήτρη Ροντήρη. Ευχόμαστε σήμερα με την συνέργεια αυτή να επανατοποθετήσουμε την προτομή του Μενέλαου Παλλάντιου και νομίζω ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε παρόμοιες στιγμές για να δείξουμε. Τον πολιτισμό τον θεωρούμε προπύργιο, αλλά πράττουμε και έργα.  

Ευχαριστώ πολύ την Πρόεδρο, ευχαριστώ πολύ τον κύριο Δράγνη και όσους συνέβαλαν πραγματικά στο να ξαναστηθεί αυτή η σημαντική για την πόλης μας -και όχι μόνο - προτομή. Να είστε καλά».


Η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, σημείωσε: 
«
Καλησπέρα κι από μένα, είναι χαρά μας που σας έχουμε όλους εδώ. Αξιότιμε κύριε δήμαρχε, αγαπητέ Γιάννη, να ξέρετε ότι ο δήμαρχος αυτή τη στιγμή έχει φύγει από Δημοτικό Συμβούλιο, που θα έπρεπε να είμαστε όλοι, αλλά βρισκόμεθα εδώ.
 Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ και τον κύριο Αργουδέλη, γιατί όλα αυτά τα οποία έγιναν  πάρα πολύ γρήγορα, έγιναν εξαιτίας του κυρίου Αλέξανδρου Αργουδέλη. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Περιμέναμε τον κύριο Σκαλκέα,  δυστυχώς  δεν θα τα καταφέρει να έρθει.
 Αγαπητή Πρόεδρε της Εταιρείας των Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, κυρία Ελένη Μελέτη, ελπίζω ότι η κυρία Πατρίτσια Δράγνη  και ο κύριος Βασίλης Δράγνης είναι εδώ. Δεν έχω προλάβει να τους δω.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,  κυρίες και κύριοι αισθάνομαι μεγάλη περηφάνια ως εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, αλλά και ως Αντιπρόεδρος της Εταιρείας των Φίλων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, έχω το προνόμιο να χαιρετήσω την αποκατάσταση και αναπλήρωση της προτομής του Μενέλαου Παλλάντιου. Ενός έργου που κοσμούσε την είσοδο της Ιωνιδείου Σχολής, επί της συμβολής των οδών Σωτήρος Διός και Αριστοτέλους και κλάπηκε πριν από πολύ καιρό, πέφτοντας θύμα βανδαλισμού και που απόψε αποκαθίσταται στην προτέρα του θέση, χάρη στην ευγενική χορηγία της Εταιρείας των Φίλων του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά και του κυρίου Πάρη Δράγνη.
 Ο Μενέλαος Παλλάντιος είναι άλλη μία μεγάλη μορφή των γραμμάτων και των τεχνών που πρόσφερε ο Πειραιάς μας στην ανθρωπότητα.
 Πιστέψτε με, με τα λόγια αυτά κυριολεκτώ, γιατί η παρουσία του στη μουσική, στα γράμματα και  στην εκπαίδευση, έχει αναγνωριστεί διεθνώς.
Γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, ήρθε στον κόσμο το 1914 και πήγε σχολείο στην Ιωνίδειο Σχολή, εδώ στον Πειραιά.
Σε πολύ νεαρή ηλικία άρχισε την μουσική του παιδεία στο Ωδείο Πειραιώς, όπου και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του διορίστηκε για πρώτη φορά καθηγητής Μουσικής.
Επιστρέφοντας από την Ιταλία που σπούδασε με κρατική υποτροφία στη Ρώμη, κοντά στο Αλφρέντο Καζέλα, κάθε επαγγελματικό του βήμα είναι και μία ακόμη καταξίωση στον χώρο. Το 1947 αναλαμβάνει υποδιευθυντής του Ωδείου Πειραιώς και λίγα χρόνια αργότερα τη θέση του Διευθυντή του Ωδείου Αθηνών, ενώ ήδη ήταν και Διευθυντής της Χορωδίας Αθηνών. Την περίοδο 1964- 1967 του ανατέθηκε η θέση του Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, παράλληλα με τη θέση του Αρχιμουσικού  του Εθνικού Θεάτρου και το 1974 αναλαμβάνει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έχοντας ήδη εκλεγεί και τακτικό μέλος  πλέον της Ακαδημίας των Αθηνών.

Στο κοινό παρουσιάστηκε με τα πρώτα του τραγούδια σε ηλικία 19 ετών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με όλα τα είδη της μουσικής. Έγραψε συμφωνικά έργα για πιάνο σόλο, κονσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, μουσική δωματίου, ορατόριο, μουσική για μπαλέτο, τις μουσικές υποκρούσεις  για αρχαία δράματα, καθώς και τη μουσική πολλών ελληνικών και αμερικανικών κινηματογραφικών ταινιών. Εξ ου και έχουμε εδώ και πάρα πολλούς φίλους Αμερικανούς, όπως μου λέει και ο δήμαρχος, τους είδα και εγώ.
Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε και η πρωτοβουλία του να ιδρύσει την Ελληνική Μορφωτική Εταιρεία, της οποίας υπήρξε και Πρόεδρος. Παράλληλα, έδωσε μεγάλο αριθμό διαλέξεων και ομιλιών, ενώ ασχολήθηκε και με την ποίηση, τη μετάφραση και τη συγγραφή βιβλίων, μουσικών αναμνήσεων. Καθ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής, καλλιτεχνικής και επιστημονικής του πορείας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ποτέ του δεν ξέχασε τον Πειραιά και πάντα προσπαθούσε με όλες του τις δυνάμεις, να στηρίζει και να συμβάλλει κάθε σοβαρή πολιτιστική δράση, που στόχο είχε να προβάλει και να αναδεικνύει τη γενέθλια πόλη του. Άνθρωπος σεμνός και ταπεινός ο ίδιος απέφυγε κάθε προσωπική του προβολή. Θυμάμαι  σαν να ήταν χθες,   πόση δυσκολία συνάντησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας των Φίλων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά το 2000,  για να πείσει τον Μενέλαο Παλλάντιο,  να αποδεχτεί και να παραστεί στη βραδιά μουσικής δωματίου που είχαμε διοργανώσει προς τιμήν του, στο Δημοτικό μας Θέατρο και ας ήταν ο ίδιος και  επίτιμο μέλος της Εταιρείας. Νομίζω ότι είναι σοφή η πράξη  αποκατάστασης της προτομής του μεγάλου Πειραιώτη δημιουργού.
 Άνθρωποι όπως ο Μενέλαος Παλλάντιος είναι αυτοί που έκαναν και κάνουν τον Πειραιά μας μεγάλο και την Ελλάδα μας ακόμα μεγαλύτερη. Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας. Να είστε καλά όλοι, ευχαριστώ πολύ».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν : ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου
κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Αλέξανδρος Αργουδέλης και Κυριάκος Σιγαλάκος και μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.  
 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.