Το νομοσχέδιο διόρθωσης ταυτότητας φύλου, είναι ένα από αυτά που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει «εμβληματικά» αυτής της κυβέρνησης, το πρόγραμμα της οποίας έχει συνθλιβεί στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης του 2015.
Αδιάφορο δημοσιονομικά, δεν «χτυπά» πάνω σε οποιαδήποτε δέσμευση της κυβέρνησης προς εταίρους. Αντίθετα εναρμονίζει τη χώρα και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το οξύμωρο στην όλη ιστορία, είναι πως ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ περνάει μνημονιακά νομοσχέδια χωρίς την παραμικρή απώλεια, ενώ σε ένα που είναι συμβατό με τις καταβολές του κυβερνώντος κόμματος, έχει όχι μια, όχι δυο αλλά έξι διαφοροποιήσεις!
Αυτές προφανώς, θα συζητηθούν στα όργανα του κόμματος, τα οποία όμως αν δεν θέλουν να στερήσουν τη δεδηλωμένη από την κυβέρνηση θα σιωπήσουν... πανηγυρικά. Η Γεωργία Γιαννιά και οι Χουσεΐν Ζεμπέκ, Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ καταψήφισαν, ενώ Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης απουσίασαν.
Αν ετίθετο ζήτημα κομματικής πειθαρχίας θα μιλούσαμε για 6 εν δυνάμει διαγραφές από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι όμως που θα άφηνε τους βουλευτές του κόμματος, μόλις 138 που αθροιζόμενοι με τους 9 των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, φτάνουν τους 147 και φυσικά παύει να υπάρχει δεδηλωμένη. Ως εκ τούτου, τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φτάσουν μέχρι τις... διακριτικές υποδείξεις στους «απείθαρχους».