Η Μαλάλα Γιουσαφζάι γεννήθηκε το 1997 στη Μινγκόρα, στο Πακιστάν. Όταν ήταν 10 χρονών, οι Ταλιμπάν κατέκτησαν και την περιοχή και τον Δεκέμβριο του 2008 απαγόρευσαν, με διάταγμα, στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο. Η Μαλάλα ξεκίνησε το 2009 να γράφει σε ένα μπλογκ για το BBC για τη ζωή της υπό την κατοχή των Ταλιμπάν, περιγράφοντας πώς ήταν οι τελευταίες ημέρες της στο σχολείο.
Στις 9 Οκτωβρίου 2012 η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι, ενώ βρισκόταν στο σχολικό λεωφορείο, το οποίο δέχθηκε επίθεση από Ταλιμπάν.
Έναν χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2013 η Μαλάλα ίδρυσε έναν Οργανισμό αφιερωμένο στο δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και στα πλαίσια της ακτιβιστικής της δράσης έχει συναντήσει κορίτσια από όλο τον κόσμο αλλά και αρχηγούς κρατών μεταφέροντας το μήνυμα για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Σήμερα 5 χρόνια μετά την επίθεση που δέχθηκε, η Μαλάλα παρακολούθησε το πρώτο μάθημα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μοιράστηκε την εμπειρία της μέσω Twitter.
«5 χρόνια πριν με πυροβόλησαν στο κεφάλι για να με κάνουν να μη μιλάω πια για τη σημασία της εκπαίδευσης των κοριτσιών. Σήμερα, παρακολουθώ τα πρώτα μου μαθήματα στην Οξφόρδη», γράφει η Μαλάλα.
5 years ago, I was shot in an attempt to stop me from speaking out for girls' education. Today, I attend my first lectures at Oxford. pic.twitter.com/sXGnpU1KWQ

5 years ago, I was shot in an attempt to stop me from speaking out for girls' education. Today, I attend my first lectures at Oxford.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.