Με συγκλονιστικό τρόπο περιγράφει ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης τις στιγμές που έζησε με τους απαγωγείς του, στους 6 μήνες που διήρκεσε η ομηρία του.«Πάντα με είχαν δεμένο με αλυσίδα. Ή στο χέρι ή στο πόδι, σαν σκυλί» αναφέρει στην πρώτη κατάθεσή του.
«Μου άλλαξαν πέντε κρησφύγετα. Αυτό που με βρήκατε ήταν το έκτο. Κάθε φορά που έμπαιναν μέσα στο δωμάτιο, ήταν δύο άτομα που φορούσαν κουκούλες. Μου έδιναν πάντα μαγειρεμένο φαγητό. Δεν μου ασκούσαν βία, αλλά πάντα μου τόνιζαν ότι θα έχω κακό τέλος. Πάντα άκουγα συνομιλίες από ένα-δύο άτομα δίπλα μου, ενώ με ενημέρωναν για την πορεία των διαπραγματεύσεων, λέγοντάς μου: "Θα αργήσεις να πας σπίτι σου... Δεν δίνουν τα λεφτά... Δεν θα έχεις καλό τέλος". Για να μου αλλάξουν κρησφύγετα, μου έβαζαν μια κουκούλα και με έβαζαν στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου. Δεν έβλεπα όμως ούτε πού πήγαινα ούτε πού έμπαινα».
Αναφερόμενος στα βίντεο που είχαν στείλει οι απαγωγείς, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είπε, σύμφωνα με πληροφορίες: «Τα δύο βίντεο που έστειλαν στην οικογένειά μου, τα γύρισαν μέσα στο κρησφύγετο και ένας από τους απαγωγείς κρατούσε την κάμερα και μου έλεγε τι να πω. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι με σώσατε».
«Με πλήρη διαύγεια αλλά ταλαιπωρημένος»
Ο 53χρονος αναχώρησε λίγο πριν τις 17.30 το απόγευμα της Δευτέραςς για το σπίτι του στην Καλέσα Ηρακλείου.
Μετά την επιτυχή επιχείρηση της απελευθέρωσής του μετά από 186 ημέρες ομηρίας, μεταφέρθηκε σε χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, στη Σχολή Αστυφυλάκων, όπου εξετάσθηκε από ειδικό γιατρό, ενώ δίπλα του βρίσκονταν ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ. και μέλη του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ήταν καλά στην υγεία του και με πλήρη διαύγεια, έφερε ωστόσο εμφανή τα σημάδια της ταλαιπωρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παραμονή του στη Σχολή Αστυφυλάκων έδωσε στους αστυνομικούς σημαντικές πληροφορίες για την πολυήμερη κράτησή του.
Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ έκανε λόγο για 7 συλλήψεις, ωστόσο στο αστυνομικό μέγαρο Ηρακλείου προσήχθησαν και εξετάζονται και άλλα άτομα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Η επίσημη παρουσίαση της ΕΛΑΣ για την εξιχνίαση της υπόθεσης θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Τετάρτης, στα Χανιά, όπου αναμένονται ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κώστας Τσουβαλάς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. η παρουσίαση του χρονικού της απαγωγής θα γίνει από τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, υποστράτηγο Κώστα Λαγουδάκη και αστυνομικούς που συμμετείχαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.
Πώς έφθασε η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη των απαγωγέων
Πριν από τρεις μήνες είχε εντοπιστεί το κρησφύγετο των απαγωγέων του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Από τότε, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας παρακολουθούσαν το σημείο, χωρίς ωστόσο να κάνουν κάποια κίνηση προκειμένου να διασφαλιστεί απόλυτα η ζωή και η ακεραιότητα του απαχθέντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες από τις 30 Μαρτίου 2017, οπότε απήγαγαν τον 53χρονο επιχειρηματία, είχαν αλλάξει τουλάχιστον πέντε κρησφύγετα.
Το τελευταίο ήταν στην εγκαταλελειμμένη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στη βιομηχανική περιοχή του Ρεθύμνου, περίπου 5 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, όπου έγινε η επιχείρηση με την ευτυχή κατάληξη.
Οι απαγωγείς κρατούσαν φυλακισμένο τον επιχειρηματία, δεμένο με αλυσίδα από το πόδι, για να μην μπορεί να φύγει, ενώ τον πρόσεχε ένας από αυτούς.
Το νήμα της υπόθεσης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιούλιο, όταν σε έλεγχο που είχε γίνει στην Κρήτη, σε τρία άτομα επιβαίνοντες σε ΙΧ αυτοκίνητο, δεν έφερε κανένας κινητό τηλέφωνο και διαπιστώθηκε ότι τα είχαν πετάξει νωρίτερα. Το γεγονός προκάλεσε υποψίες στους έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας, καθώς οι απαγωγείς επικοινωνούσαν μόνο με καρτοτηλέφωνα μιας χρήσεως, στέλνοντας μηνύματα με τις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια τα πετούσαν.
Άνδρες της ΕΚΑΜ που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Από την στιγμή αυτή το παζλ άρχισε να συμπληρώνεται από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας στην Κρήτη με την πολύτιμη συνεργασία των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο νησί. Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση σε χώρο στα Σφακιά, όπου όμως δεν βρέθηκε τίποτα. Έτσι αποφασίστηκε να μη γίνει άλλη κίνηση ώσπου να λήξει η απαγωγή, για να μην κινδυνεύσει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Ύστερα από έρευνες και παρακολουθήσεις οι αστυνομικοί κατάφεραν την Κυριακή να εντοπίσουν το κρησφύγετο, όπου κρατείτο ο όμηρος, και το μεσημέρι της Κυριακής οργανώθηκε η επιχείρηση για την απελευθέρωσή του, που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας.
Η υπόθεση που έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή του κοινού ποινικού δικαίου, έληξε με τον πλέον ιδανικό τρόπο, καθώς ούτε λύτρα καταβλήθηκαν, ούτε «άνοιξε ρουθούνι», όπως λένε οι αστυνομικοί, και κυρίως ο επιχειρηματίας είναι πολύ καλά στην υγεία του, ενώ ο βασικός πυρήνας των δραστών είναι στα χέρια των Αρχών.
Έως στιγμής έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και αναμένονται και άλλες συλλήψεις τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλοι οι συλληφθέντες είναι ντόπιοι, εκτός από έναν που είναι από τη Θεσσαλονίκη, υπήκοος FYROM, και φέρεται ότι είναι αυτός που φύλαγε το θύμα της απαγωγής. Κάποιοι από τους συλληφθέντες έχουν απασχολήσει τις Αρχές για ποινικά αδικήματα.
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης βρίσκεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, μαζί με τους συγγενείς του, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν από την αστυνομία για το αίσιο τέλος της περιπέτειας του ανθρώπου τους και έσπευσαν συγκινημένοι από το Ηράκλειο για να τον σφίξουν στην αγκαλιά τους.
Ο 53χρονος είναι εμφανώς αδυνατισμένος αφού πλέον ζυγίζει μόλις 45 κιλά, αλλά είναι πολύ καλά στην υγεία του, σωματικά και ψυχολογικά, ενώ τον εξετάζει ιατροδικαστής και αφού συνέλθει θα δώσει κατάθεση για να περιγράψει την εξάμηνη μαρτυρική ομηρεία του.
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απελευθερώθηκε ύστερα από πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση της Αστυνομίας, στην μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων όπου κρατείτο.
«Ήταν μια απρόσμενα ευκολότερη απ΄ ό,τι υπολογίζαμε επιχείρηση» δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση και κυρίως απελευθερώθηκε ο επιχειρηματίας χωρίς να πάθει το παραμικρό.
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δήλωσε στο ΑΠΕ: «Η επιτυχία αυτή είναι πολλαπλή. Πρώτα απ΄ όλα ο άνθρωπος είναι πολύ καλά στην υγεία του. Δεν δόθηκαν λύτρα, δεν έγινε συμπλοκή και δεν χύθηκε αίμα. Εξουδετερώθηκε ένα σοβαρό εγκληματικό κύκλωμα. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που εργάστηκαν μεθοδικά γι αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Αποδείχτηκε ότι έχουμε μια αστυνομία αποτελεσματική, μεθοδική και με σεβασμό στον πολίτη και την ανθρώπινη ζωή».
Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ: Μεγάλη στιγμή για την αστυνομία η επιχείρηση για την απελευθέρωση Λεμπιδάκη
«Μεγάλη στιγμή για την Ελληνική Αστυνομία», χαρακτήρισε την επιτυχημένη αστυνομική επιχείρηση για την απελευθέρωση του απαχθέντος επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στην Κρήτη, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας από τα Ιωάννινα.
Ο κ. Τσουβαλάς δήλωσε: «Πιστεύω, πως η υπόθεση της Κρήτης δείχνει πως η ΕΛΑΣ, είναι μια σύγχρονη, αποτελεσματική αστυνομία. Μπορούμε με περηφάνια να πούμε πως μπορούμε να δουλέψουμε επαγγελματικά, αθόρυβα, ώριμα και με σύνεση, και να φέρουμε πολύ δύσκολες υποθέσεις σε πέρας. Είναι μια εξαιρετική στιγμή για την Ελληνική Αστυνομία. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και έπαινος σε αυτούς που δούλεψαν μεθοδικά με σύνεση, αθόρυβα, 6 μήνες και 2 μέρες τώρα, για να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα. Είναι ευτυχία για την κοινωνία, για την Αστυνομία, για την Ελλάδα. Αυτό που λέμε αίσθηση ασφάλειας για την πατρίδα μας, επιρρωνύεται σήμερα με τον καλύτερο τρόπο».
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ σχετικά με την επιχείρηση , είπε ότι υπήρξε καλή συλλογή και ανάλυση των πληροφοριών και το αποτέλεσμα ήταν μια αναίμακτη επιχείρηση.
Ο απαχθείς είναι στην οικογένεια του και είναι καλά, ανέφερε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και προσέθεσε: «Ήταν μια επιχείρηση απρόσμενα εύκολη για την ΕΛΑΣ, αναφορικά με την επίτευξη του αποτελέσματος».
Αναφορικά με τα λύτρα που είχαν απαιτηθεί, ο αντιστράτηγος επισήμανε πως είναι μια διαδικασία που ανήκει στο παρελθόν και ότι στο προσκήνιο, είναι μια απολύτως επιτυχής αστυνομική επιχείρηση και επισήμανε: «Η οικογένεια διαχειρίστηκε το θέμα με πολύ μεγάλη λεπτότητα σε ένα πολύ προσωπικό της ζήτημα και η αστυνομία σεβάστηκε απόλυτα αυτήν την προτεραιότητα».
Από την πλευρά του ο κ. Αναγνωστάκης χαρακτήρισε τεράστια την επιτυχία της ΕΛΑΣ στην Κρήτη, ενώ τόνισε, πως είναι η πρώτη φορά, που εξιχνιάζεται υπόθεση απαγωγής στην χώρα, χωρίς να έχουν δοθεί λύτρα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.