«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ζητά από την Ελλάδα να λάβει νέα μέτρα πέραν από αυτά που ήδη περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα». Σε αυτή την αποσαφήνισε προχώρησε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο πλαίσιο συνέντευξης που παρεχώρησε κατά την Ετήσια Σύνοδο του οργανισμού στην Ουάσιγκτον.
Όπως αναφέρει το insider.gr η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε αρχικά στις θυσίες του ελληνικού λαού και στα όσα έχουν επιτευχτεί τα τελευταία χρόνια. «Αναγνωρίζω την πολύ δουλειά που έγινε και τις τεράστιες προσπάθειες από τον ελληνικό λαό και είναι εντυπωσιακό», είπε.
Στη βάση αυτή ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα, αλλά την εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν. «Δεν ζητάμε κανένα νέο μέτρο, πέραν από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα», είπε.
Η ίδια έδειξε πως το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω στην απαίτηση για ελάφρυνση του χρέους και κάλεσε τους ευρωπαίους να προχωρήσουν το θέμα της ελάφρυνσης.
«Συμφωνήσαμε τον Ιούλιο σε ένα πρόγραμμα που υπόκειται στην απαίτηση για ελάφρυνση χρέους. Το ΔΝΤ ανέφερε πάντοτε πως η ελάφρυνση χρέους είναι απαραίτητη. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με όλους για να διασφαλίσουμε ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα γίνει έγκαιρα. «Εμείς ως κουαρτέτο πρέπει να συζητήσουμε για την ελάφρυνση χρέους και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν», ανέφερε.
Ερωτηθείσα για την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και το Eurogroup εξέφρασε τη λύπη της και τον χαρακτήρισε ως «βράχο και γίγαντα», αλλά και ως σκληρό συνομιλητή.
Για το εάν φοβάται ότι το ΔΝΤ θα χάσει επιρροή από τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου απάντησε ως εξής; «Δεν έχω κανένα φόβο, έχω προσδοκίες. Έχοντας υπάρξει υπουργός Οικονομικών που δούλεψε με το ΔΝΤ και τώρα επικεφαλής του ΔΝΤ ξέρω ότι η συνεργασία χρειάζεται. Θα συνεχιστεί με τρόπο που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι.Στο παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας πρέπει να είναι το ΔΝΤ στο κέντρο, αυτό είναι το καθήκον μας».