Μία ακριβώς εβδομάδα πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, την ερχόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου, και το συγκυβερνών, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς διατηρεί σταθερό προβάδισμα, ενώ το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων περνά για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση μπροστά από το Σοσιαλδημοκρατικό, που φέρεται να πλήττεται από την υπόθεση του πρώην επικοινωνιακού συμβούλου του, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εφημερίδας Der Standard που δημοσιεύεται στο φύλλο της του Σαββατοκύριακου.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε αρχές αυτής της εβδομάδας υπό τη σκιά της υπόθεσης των περίεργων αυθαίρετων ενεργειών και χωρίς τη γνώση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του πρώην συμβούλου του επικοινωνίας Ταλ Ζίλμπερσταϊν -με τον οποίο η συνεργασία είχε διακοπεί ήδη τον περασμένο Αύγουστο- αλλά πριν από τις αποκαλύψεις στα τέλη της εβδομάδας, για τις απόπειρες εξαγοράς συνεργατών των Σοσιαλδημοκρατών από το αντίπαλο Λαϊκό Κόμμα, που έχουν οδηγήσει σε βαριές αλληλοκατηγορίες και υποβολή μηνύσεων από τους έως τώρα κυβερνητικούς εταίρους.
Σε συνέντευξή του στο ίδιο φύλλο της Der Standard, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, καταγγέλλοντας μία συστηματική υπονόμευση της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του και φαινόμενα που οδηγούν στην κατάλυση της Δημοκρατίας, κάνει λόγο για «το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο της Δεύτερης Αυστριακής Δημοκρατίας».
Παραδεχόμενος τις κάποιες λάθος επιλογές του κόμματός του, σε σχέση με την «απαράδεκτη» συμπεριφορά του πρώην επικοινωνιακού συμβούλου, ο Κρίστιαν Κερν τονίζει πως ωστόσο αυτό που κρίνεται στις επικείμενες εκλογές δεν είναι η προεκλογική εκστρατεία αλλά η πορεία της χώρας τα επόμενα 15 χρόνια και ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι μπορεί μεν οι Σοσιαλδημοκράτες του να μην διεξήγαγαν τον καλύτερο προεκλογικό αγώνα, όμως έχουν το καλύτερο πρόγραμμα.
Στη δημοσκόπηση της Der Standard, η «Λίστα Κουρτς - Νέο Λαϊκό Κόμμα», όπως ονομάζεται πλέον το κόμμα από την εκλογή του Σεμπάστιαν Κουρτς σε αρχηγό του στις 14 Μαΐου, προηγείται με ποσοστό 33% και διαφορά δέκα μονάδων - αντί των επτά μονάδων στα μέσα Σεπτεμβρίου -- από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (ποσοστό 23%), το οποίο βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση, με δεύτερο το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (25%).
Σημειώνεται, πως, προ της εκλογής Κουρτς, το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανιζόταν για σχεδόν δύο χρόνια σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πολιτική δύναμη, με ποσοστά που υπερέβαιναν το 30%.
Στην τωρινή, τελευταία δημοσκόπηση, ακολουθεί στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 6%, η πρωτοεμφανιζόμενη σε εκλογές "Λίστα Πιλτς" του κορυφαίου ιδρυτικού στελέχους των Πράσινων και βουλευτή τους επί 31 χρόνια, Πέτερ Πιλτς, ο οποίος είχε αποχωρήσει τον περασμένο Ιούλιο από την κοινοβουλευτική τους ομάδα εξαιτίας της μη τοποθέτησής του σε εκλόγιμη θέση στον κατάλογο των υποψηφίων.
Με ένα 5% εμφανίζεται στη δημοσκόπηση το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) όπως επίσης με 5% οι Πράσινοι οι οποίοι, σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις και πριν από την ανεξαρτητοποίηση του Πέτερ Πιλτς, εμφανίζονταν με διψήφιο ποσοστό.
Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8% και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαϊκό Κόμμα 24% και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4% και 24 έδρες, και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες.
Στη δημοσκόπηση της Der Standard και στο ερώτημα της υποθετικής απευθείας εκλογής του καγκελάριου - του επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης - ο Σεμπάστιαν Κουρτς συγκεντρώνει το 33% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων και ο νυν καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν το 28%, ενώ με ποσοστό 16 % εμφανίζεται ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.
Οι επικεφαλής των υποψηφίων των άλλων τριών κομμάτων, συγκεντρώνουν: ο Πέτερ Πιλτς της "Λίστας Πιλτς" ποσοστό 4%, ο Ματίας Στρολτς του ΝΕΟΣ ποσοστό 3% και η Ουλρίκε Λούνατσεκ των Πράσινων, 2%.
Το πολιτικό σκηνικό στην Αυστρία ανατράπηκε ριζικά τον περασμένο Μάιο, καθώς ο Σεμπάστιαν Κουρτς αμέσως μετά την τότε ομόφωνη εκλογή του σε νέο αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, είχε καταγγείλει τον έως τότε κυβερνητικό συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλδημοκράτες, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό την ανάγκη διεξαγωγής πρόωρων εκλογών που ορίστηκαν τελικά για τις 15 Οκτωβρίου.
Της εκλογής Κουρτς είχε προηγηθεί, μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα, η παραίτηση από όλα τα αξιώματά του, του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελαρίου στην κυβέρνηση συνασπισμού, Ράινχολντ Μίτερλενερ, την οποία φέρεται να επιδίωκαν μήνες νωρίτερα και να μεθόδευσαν τελικά οι "σκληροπυρηνικοί" του κόμματος.
Οι ίδιοι κύκλοι φέρεται να προωθούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή --αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για "άκρατο λαϊκισμό", με τις θέσεις του να συναγωνίζονται σε σκληρότητα εκείνες της ακροδεξιάς-- 31 χρόνων υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας τόσο αυτοί όσο και ο ίδιος σε νίκη του σε πρόωρες εκλογές.
Της νίκης αυτής θα ακολουθούσε ένας κυβερνητικός συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αντί των Σοσιαλδημοκρατών, εκδοχή που θεωρείται πολύ ρεαλιστική και ως η πιθανότερη μετά τις 15 Οκτωβρίου.
Το Λαϊκό Κόμμα είχε προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία με το Κόμμα των Ελευθέρων ήδη στο διάστημα 2000-2006, με την τότε αμφιλεγόμενη συγκυβέρνηση τους υπό τον καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, τότε αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος είχε ως κυβερνητικό εταίρο του τον τότε αρχηγό των Ελευθέρων, Γεργκ Χάιντερ.