Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αττικής (ΣΟΠΠ) για την προετοιμασία της χειμερινής περιόδου, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπλαση του  Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος μαζί με Στελέχη και Εθελοντές του Συνδέσμου.

Στη συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα συμμετείχαν αιρετοί της Περιφέρειας και των Δήμων του Βορείου Τομέα της Αττικής, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, του Στρατού και του Λιμενικού, στελέχη του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και των Δήμων.

Από πλευράς Δήμων Μελών του ΣΠΑΠ ήταν παρόντες, οι Δήμαρχοι Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου Καψάλης και Βριλησσίων Ξενοφών Μανιατογιάννης.   Συμμετείχαν επίσης, μέλη και εκπρόσωποι Εθελοντικών Ομάδων της Βόρειας Αττικής.

Στη σύσκεψη έγινε απολογισμός της καλοκαιρινής περιόδου που πέρασε και εξετάσθηκαν οι δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από πλημμυρικά φαινόμενα, χιονοπτώσεις και παγετό, καθώς και τις δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο πλαίσιο της παρέμβασής του ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος χαρακτήρισε την αντιπυρική περίοδο που οδεύει προς το τέλος της ως καλή, αλλά μόνον για την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αττικής, δεδομένου ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετά συμβάντα πυρκαγιάς, αυτά αντιμετωπίσθηκαν άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά, σε τέτοιο βαθμό που δεν έγιναν ευρέως γνωστά και αποφεύχθηκαν λάθη και παραλείψεις που έγιναν σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π., επεσήμανε το ετεροβαρές μεταξύ πρόληψης και καταστολής από πλευράς της Πολιτείας και ζήτησε να ληφθεί μέριμνα ώστε το άνισο του ισοζυγίου των πόρων μεταξύ πρόληψης και καταστολής να αμβλυνθεί προς όφελος της πρόληψης, τόσο από πλευράς προγραμματισμού και πόρων, όσο και από πλευράς μέσων και δράσεων.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Σιώμος αναφέρθηκε στο θέμα της αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης των Συνδέσμων μέσω των ΚΑΠ και την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να αποδοθούν στους Δήμους όλοι οι προοριζόμενοι για την Πυροπροστασία πόροι και αυτοί με τη σειρά τους να τους αποδώσουν στους Συνδέσμους, εκφράζοντας τη βάσιμη αμφιβολία για το αν την επόμενη χρονιά θα φτάσουν έγκαιρα τα χρήματα σε αυτούς.  Τέλος πρότεινε η χρηματοδότηση Δήμων και Συνδέσμων μέσω των ΚΑΠ για δράσεις πυροπροστασίας να διευρυνθεί και να μετατραπεί σε χρηματοδότηση μέσω των ΚΑΠ για το σύνολο των δράσεων που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.