Την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από την UNESCO ανακοίνωση σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.Σύμφωνα με την ανακοίνωση η αποχώρηση θα ισχύσει από τις 31 Δεκεμβρίου.
Η επικεφαλής της UNESCO (Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών) δήλωσε πως ενημερώθηκε επισήμως σχετικά από τις ΗΠΑ.
Από πλευράς της η UNESCO υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή των ΗΠΑ συνιστά μια απώλεια για «την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών» και για την πολυμερή συνεργασία.
Η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε εύκολα και αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την μεταρρύθμιση και την οργάνωση που χρειάζεται ο οργανισμός καθώς και για την συνεχιζόμενη αντιαμερικανική μεροληψία στην UNESCO» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να «παραμείνουν παρατηρητές ούτως ώστε να συνεχίσουν να συμβάλλουν με την εμπειρογνωμοσύνη και την οπτική των Ηνωμένων Πολιτειών». 
Να υπενθυμίσουμε ότι ηUnesco συστήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο την διασφάλιση της ειρήνης μέσω της ελεύθερης ροής ιδεών και της εκπαίδευσης.
Οι ΗΠΑ ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που αποχωρούν από την οργάνωση. Είχαν αποχωρήσει ξανά κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του Ρήγκαν το 1984. Ο τότε αμερικανός πρόεδρος ισχυριζόμενος ότι η ένωση ήτνα προκατειλημμένη υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης. Τις Ηνωμένες Πολιτείες στην οργάνωση επανέφερε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, το 2002. Ωστόσο οι ΗΠΑ σταμάτησαν τη χρηματοδότηση της Unesco το 2011, αφού ο οργανισμός αποδέχτηκε την Παλαιστίνη ως μέλος.