Με εκπρόθεσμη κοινή τροπολογία  των Υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας, που ψηφίστηκε χθες 7/3/2018, δόθηκε μία ακόμη παράταση προθεσμιών για τη μεταφορά μαθητών, προθεσμιών που είχαν λήξει στις 28/2/2018.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επιπλέον των αναδρομικών παρατάσεων, είχε η ομιλία του κ. Σκουρλέτη στη Βουλή και οι σχετικές αλλαγές που προανήγγειλε.

Ειδικότερα, οι Υπουργοί παρέτειναν για 4 ακόμη μήνες (έως τις 30/6/2018) την ημερομηνία μέχρι την οποία η Οικονομική Επιτροπή μπορεί κατ’ εξαίρεση:

Α)να αναθέτει την εκτέλεση των σχετικών δρομολογίων σε προσωρινούς μειοδότες και

B)να παρατείνει την εκτέλεση των συμβάσεων που βρίσκονται σε ισχύ, στην περίπτωση που δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες στους εκκρεμείς διαγωνισμούς, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε τη διάταξη, κάνοντας λόγο για “εκβιαστική -εντός ή εκτός εισαγωγικών- πραγματικότητα” και για“ολέθριες επιπτώσεις” που η μη παράταση θα επέφερε στους μαθητές διαρκούσης της σχολικής χρονιάς.

Περαιτέρω,μίλησε για προβληματισμό που υπάρχει στο Υπουργείο για το θέμα, αποκαλύπτοντας πως είναι σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Παιδείας και με την Ένωση Περιφερειών για εξέταση σχετικών αλλαγών.

Ο Υπουργός προανήγγειλε “έναν συνολικό τρόπο αναπροσαρμογής και βελτίωσης του συστήματος μεταφοράς των μαθητών, ενιαίο για όλη την Ελλάδα, παρ’ ότι δεν είναι ενιαία η γεωγραφική κατάσταση, η μορφολογία κάθε περιοχής”. “Ο τρόπος παρακολούθησης πρέπει να είναι ενιαίος, ηλεκτρονικός, με το μικρότερο δυνατό κόστος και την καλύτερη και αξιόπιστη παροχή υπηρεσίας”, συμπλήρωσε ο Υπουργός, σημειώνοντας πως μελετούν το σύστημα που εφαρμόζεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην Αττική, για να δουν εάν τελικά ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη επάρκεια, έτσι ώστε να μπορέσουν να το αντιγράψουν ή εν πάση περιπτώσει να το εφαρμόσουν “ενιαία και στις άλλες Περιφέρειες”.

Σημειώνεται πως τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής απασχόλησε και το κόστος ή μη που προκαλεί η ρύθμιση.
Το ζήτημα επεσήμανε ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Λ. Γρηγοράκος, που έθεσε στον Υπουργό ρητώς το ερώτημα ποιο είναι το κόστος της τροπολογίας.
Στη συνέχεια και ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ.,κ. Θ.Θεοχαρόπουλος,τόνισε την αναφορά της Έκθεσης του Γ.Λ.Κ.ότιπροκαλείται, σε βάρος των π/υ των οικείων Περιφερειών δαπάνη, το ύψος της οποίας “εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα”.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε πως το ύψος θα έπρεπε να είναι γνωστό, ιδίως στην περίπτωση παράτασης ισχύουσας σύμβασης.“Τα πραγματικά περιστατικά, λοιπόν, σε αυτήν την περίπτωση τα γνωρίζετε. Γιατί δεν υπάρχει και ο σχετικός υπολογισμός στη συγκεκριμένη τροπολογία;”, ρώτησε χαρακτηριστικάτον Υπουργό.

Ο κ. Σκουρλέτης δεν απάντησε με παράθεση συγκεκριμένων αριθμών. Ανέφερε ότι είναι δεδομένο το κονδύλι που παίρνουν οι Περιφέρειες από τους ΚΑΠ γι’ αυτή τη δαπάνη συνολικά, δεν τροποποιείται το συνολικό ύψος της, τουλάχιστον, όσον αφορά αυτά τα οποία δίνει το Κράτος μέσω των ΚΑΠ για τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.