Μηνύματα για τα εθνικά θέματα, με παράλληλες αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε αυτό το μέτωπο , έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis. «Θέλετε να παράγετε διαρκώς ένταση και διχασμό», είπε ο κ. Μητσοτάκης, βάλλοντας εναντίον της κυβέρνησης και προσέθεσε ότι η ΝΔ ζητά να πέσει φως στην υπόθεση, σημειώνοντας ότι εξ αρχής θα έπρεπε να συσταθεί μια Προκαταρκτική για το ζήτημα. 
Ανοίγοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξη στους δύο αξιωματικούς και στις οικογένειές τους,, τονίζοντας ότι  κράτησή τους είναι απαράδεκτη και λέγοντας ότι η τουρκική ενέργεια επιβαρύνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις. «Η εποχή μας απαιτεί σοβαρότητα, εγρηγορση και αποφασιστικότητα», τόνισε, λέγοντας όμως ότι δυστυχώς για την πατρίδα μας η σημερινή κυβέρνηση δεν διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά.
«Οι χειρισμοί της στα εθνικά θέματα είναι επιπόλαιοι», είπε γα την κυβέρνηση, ρωτώντας αν ακόμα αισθάνεται ικανοποίηση για την επίσκεψη Ερντογάν και προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματά της φαίνονται όταν φτάνουμε στο σημείο ένα χαμηλής σημασίας περιστατικό να μην μπορεί να επιλυθεί χωρίς εντάσεις και περιπλοκές. «Οι ευθύνες σας είναι βαριές», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας πως η κυβέρνηση επέδειξε αναξιοπιστία και προσθέτοντας ότι άφησε να επικρατήσει ένα κλίμα εφησυχασμού. «Υποτιμήσατε το περιστατικό της σύλληψης, όπως υποτιμήσατε το περιστατικό του εμβολισμού του ελληνικού πλοίου», τόνισε, λέγοντας πως η κυβέρνηση ήταν απούσα. 
«Γιατί όλα αυτά τα περιστατικά δεν συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια, γιατί η χώρα εκπέμπει αμηχανία;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. « Δεν διαμορφώσατε ένα αρραγές μέτωπο που να ακολουθεί με συνεπεια και αποφασιστικότητα μια μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική», προσέθεσε, λέγοντας ότι η αδυναμία της κυβέρνησης μπορεί να έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα. «Να προβείτε σε όλους τους αναγκαίους χειρισμούς για να επιστρέψουν στην πατρίδα μας οι αξιωματικοί», κάλεσε την κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας εκ νέου, κάνοντας λόγο για «μια αναγκαία θεσμική τομή, για να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του, όπως οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας που έχουν διαφορετικές απόψεις». 
«Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες αυξάνει την προκλητικότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και τα εθνικά μας συμφέροντα». «Είμαστε φιλειρηνικός λαός αλλά αυτό να μην εκλαμβάνεται ως αδυναμία», προειδοποίησε, στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία. «Δεν είμαστε αναθεωρητική δύναμη, δεν διεκδικούμε εδάφη από κανέναν, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας παράλληλα να επιστρατευθούν τρεις αρετές: «ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις ισχυρές αποτρεπτικές δυνατότητές μας και να διαμορφώνουμε διεθνείς συμμαχίες, και ενότητα του λαού». 
«Θέλετε να παράγετε διαρκώς ένταση και διχασμό»
Αναφερόμενος, εν συνεχεία, στην υπόθεση Novartis, ο κ. Μτσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να μετατρέψει τη χώρα σε εργοτάξιο για το αύριο, την κάνει ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες. «Εγκλωβίζετε τη δημόσια ζωή στη λάσπη», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν σας ενδιαφέρει αν αυτό επηρεάζει αρνητικά την εικόνα της χώρας, θέλετε να παράγετε διαρκώς ένταση και διχασμό». «Η στρατηγική σας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως δεν πείθετε κανέναν όταν λέτε ότι είστε φτιαγμένοι από άλλο υλικό», προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από μια πλειοψηφία με ορατή ημερομηνία λήξης. 
Διερωτήθηκε, δε, αν η κυβέρνηση ανησυχεί και φοβάται τα πραγματικά δεδομένα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε στο παρελθόν κάθε πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών, τόσο για τα capital controls όσο και για τον Πάνο Καμμένο. «Ήμασταν οι πρώτοι που είπαμε όλα στο φως», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η ΝΔ πρώτη κάλεσε την κυβέρνηση να μην κλείσει άρον άρον την Επιτροπή και να λάμψει η αλήθεια. «Η στάση σας είναι αξιοθρήνητη», προσέθεσε, λέγοντας ότι «δεν θέλετε να καταθέσουν οι μάρτυρες, γιατί θα καταπέσει με παταγώδη τρόπο η μεθόδευσή σας». «Αρκείστε στην κατασκευή υπόπτων», ανέφερε και προσέθεσε: «Υποψίες ψάχνετε, όχι αποδείξεις και αυτό είναι βαθιά ανέντιμο». «Επιδιώκετε να σέρνεται αυτή η ιστορία και να προσπαθείτε να επιπλεύσετε σε έναν πολιτικό βούρκο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 
«Η πρότασή μας γίνεται για να απαντήσουμε και στη δική σας πολιτική δειλία, να εξαιρέσετε από τον έλεγχο τους δικούς σας υπουργούς», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η Επιτροπή για τη Novartis θα έπρεπε να είναι μια και να εξετάζει τα πεπραγμενα όλων των κυβερνήσεων. «Ζητάμε να πέσει φως στο σκοτάδι», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τρέμει την αποκάλυψη της αλήθειας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στα περί υπερσυνταγογράφησης, λέγοντας ότι ο τζίρος και τα κέρδη της Novartis και άλλων φαρμακευτικών αυξήθηκαν και δεν έκανε τίποτα η κυβέρνηση για να την μειώσει. «Κάποιοι συνεχίζουν και σήμερα το πάρτι στην υγεία με έξοδα του ελληνικού λαού και δεν έχετε κανένα άλλοθι κ. Τσίπρα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Διορίζετε ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ, με μονο κριτήριο ότι είναι φίλοι του κ. Πολάκη. Αυτή είναι η αξιοκρατια, για την οποία μιλάτε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Όταν καταλάβατε ότι η μεθόδευση για ποινικές ευθύνες κατέρρευσε, μιλήσατε για πολιτικές ευθύνες. Τις πολιτικές ευθύνες όμως τις πιστώνει ο λαός με εκλογές. Ιδού η Ρόδος, κάντε εκλογές αν τολμάτε και θα πάρετε την απάντηση του ελληνικού λαού», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας εκ νέου προσφυγή στις κάλπες 
«Θέλετε να σύρετε τη χώρα σε έναν πόλεμο λάσπης»
«Επί της αρχής δεν υφίσταται κανένα ηθικό πλεονέκτημα», προσέθεσε παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι τυχοδιώκτες της πολιτικής. «Για να κρατήσετε την εξουσία την κρατήσετε είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ήταν πάντα από τη λάθος μεριά και ποτέ δεν στήριξε μεταρρυθμίσεις. 
«Κάντε μια τολμηρή κίνηση για να δείξετε ότι δεν έχετε τίποτα να κρύψετε», κάλεσε την πλειοψηφία ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ούτε τη διαφάνεια θέλετε ούτε την αξιοκρατία υπηρετείτε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το «να πείτε σήμερα ναι είναι ζήτημα αξιοπρέπειας». «Θέλετε να σύρετε τη χώρα σε έναν πόλεμο λάσπης αγνοώντας τους πολιτικούς κινδύνους και για την οικονομία», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε όλα τα μέτωπα, κάνοντας λόγο για όργιο διορισμών και προσπάθεια άλωσης του κράτους ενώ αναφέρθηκε και σε θέματα ασφάλειας. «Η χώρα μοιάζει να συνδιοικείται σε θέματα ασφάλειας από τα γνωστά κέντρα των φυλακών Κορυδαλλού», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση Γιαγτζόγλου. «Εμείς ούτε απειλούμαστε ούτε φοβόμαστε», προσέθεσε, προσθέτοντας ότι η ΝΔ θα αποκαταστήσει το αίσθημα της τάξης.