Ο Αμερικανός Πρόεδρος θέτει εκτός κυβέρνησης τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον!


Σούπερ αιφνιδιασμός από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θέτει εκτός κυβέρνησης τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον! 

Τραμπ:"Είχαμε διαφωνίες...φρικτή η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν"
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε σήμερα λόγο για διαφωνίες με τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον για να εξηγήσει την αποπομπή του, επικαλούμενος ιδιαίτερα το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

«Συνενοούμασταν καλά, όμως είχαμε διαφωνίες», είπε ο Τραμπ αναχωρώντας για την Καλιφόρνια από τους κήπους του Λευκού Οίκου. «Όταν κοιτάζετε τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: εγώ πίστευα πως ήταν φρικτή, αυτός πίστευε πως ήταν εντάξει», εξήγησε. Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση η διαρροή από πηγές που πρόσκεινται στον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος φέρεται να μην γνωρίζει τους λόγους της απομάκρυνσής του.

Νέος υπουργός Εξωτερικών ορίζεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μάικ Πομπέο, μέχρι σήμερα διευθυντής της CIA.

Ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι τοποθετείται ως νέα διευθύντρια στην CIA η Τζίνα Χάσπελ. Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της υπηρεσίας που αναλαμβάνει τον πρώτο ρόλο. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε μία νέα ομάδα να αναλάβει εν όψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα και λόγω ποικίλων διεθνών διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές συναλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξήγησε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετά την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και τον διορισμό του διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο στη θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

"Ο Πομπέο είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά του ΥΠ.ΕΞ."
Ο Τραμπ δήλωσε σίγουρος ότι ο Πομπέο «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά σε αυτήν την κρίσιμη καμπή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA θα γίνει ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει απίθανη δουλειά! Η Τζίνα Χάσπελ θα γίνει η νέα διευθύντρια της CIA και η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή. Συγχαρητήρια σε όλους!», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter ανακοινώνοντας την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών, τον διορισμό του νέου επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και της νέας επικεφαλής της CIA σε ένα tweet.

.

"Ιστορικό ορόσημο η επιλογή της Χάσπελ"


«Η Τζίνα Χάσπελ, η αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA, επελέγη να αντικαταστήσει τον διευθυντή (Μάικ) Πομπέο και θα είναι η πρώτη διευθύντρια της CIA, ένα ιστορικό ορόσημο. Ο Μάικ (Πομπέο) και η Τζίνα (Χάσπελ) έχουν συνεργαστεί για πάνω από έναν χρόνο και έχουν αναπτύξει βαθύ, αμοιβαίο σεβασμό», ανέφερε ο Τραμπ σε δήλωσή του προς την Washington Post.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η ίδια η Χάσπελ σε ανακοίνωσή της δήλωσε ενθουσιασμένη με την προαγωγή της.

«Ύστερα από 30 χρόνια ως αξιωματούχος στη CIA, ήταν τιμή μου που υπηρέτησα ως αναπληρώτρια διευθύντρια δίπλα στον Μάικ Πομπέο τον περασμένο χρόνο», ανέφερε η Χάσπελ, σύμφωνα με την Washington Post. «Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Τραμπ για την ευκαιρία», δήλωσε η Χάσπελ, και εξέφρασε την ελπίδα να φανεί αντάξια «της εμπιστοσύνης του σε εμένα, να με επιλέξει για τη θέση της επόμενης διευθύντριας της CIA».

H πρώτη αντίδραση από Βερολίνο
Η αποπομπή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δεν θα οδηγήσει σε βελτίωση στις τεταμένες σχέσεις με τη Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ.

«Η αποπομπή του Ρέξ #Tillerson δεν βελτιώνει τίποτα», ανέφερε ο Ροτ σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ ΜΠΕ, Washington Post

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.