Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες πως το συμβούλιο επιβεβαίωσε το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως ο χρόνος είναι λίγος και οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης σφικτές.
«Η πρόοδος δείχνει πως η Ελλάδα είναι αφοσιωμένη στο πρόγραμμα. Έχουμε μπει στο τελευταίο στάδιο του προγράμματος του ESM», ανέφερε.
Ο ίδιος τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα εγκαίρως, καθώς αυτό είναι προϋπόθεση και για να υπάρξει ελάφρυνση χρέους.«Τον Απρίλιο θα συζητήσουμε τα μέτρα για το χρέος», τόνισε σχετικά.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε πως απέχουμε 100 ημέρες από το Eurogroup του Λουξεμβούργου της 21ης Ιουνίου και πως έως τότε θα πρέπει να δέσουν όλα τα συστατικά για το πρόγραμμα.
«Θα πρέπει να επιταχύνουμε, Να μη χάσουμε το momentum. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», είπε ο Γάλλος Επίτροπος και προσέθεσε πως πρέπει να υπάρξει εποικοδομητική διάθεση από όλα τα μέρη.
Ο ίδιος εστίασε σε τρεις προτεραιότητες που θα πρέπει να πληρωθούν. Όπως είπε, η πρώτη αφορά στην αναπτυξιακή στρατηγική που η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να έχει έτοιμη μετά το Πάσχα και μέσα στον Απρίλιο. Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά στη διασύνδεση της ανάπτυξης με την ελάφρυνση χρέους και η τρίτη το ζήτημα της εποπτείας μετά το τέλος του προγράμματος.
«Η εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος δεν πρέπει να μοιάζει σε καμία περίπτωση με νέο πρόγραμμα. Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί φυσιολογική χώρα. Αυτή η επίπονη υπόθεση των προγραμμάτων πρέπει να μείνει πίσω μας και πίσω από τον ελληνικό λαό», σημείωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο ίδιος είπε πως η αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδος θα παρουσιαστεί στο Eurogroup από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τον Απρίλιο και πως θα είναι διασυνδεμένη με το καθεστώς για μετά το Μνημόνιο.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως οι προθεσμίες τόσο για τα 88 προαπαιτούμενα όσο και για τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι «σφικτές» και πρέπει όλα να ολοκληρωθούν έως το Eurogroup του Λουξεμβούργου.
Για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup ανέφερε πως αφού ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες και εγκρίσεις, η δόση θα δοθεί στο τέλος Μάρτιου με απόφαση του ESM. Θα ακολουθήσει η δόση του 1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει επαρκής πρόοδος στην εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών και πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Τέλος, τόνισε από την πλευρά του πως η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης θα εξεταστεί λεπτομερώς καθώς επιδρά στο χρέος.