Την μήνυση που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, προς τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι εγείρονται σειρά ερωτημάτων που χρήζουν άμεσης απάντησης από την κυβέρνηση.
Η Πειραιώς, εκτιμά ότι υπήρξε συνειδητή προσπάθεια απόκρυψης των καταγγελιών των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ για κακοδιαχείριση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τη διορισμένη από τη σημερινή κυβέρνηση, διοίκηση.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει πως οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν, επίσης, ότι η κ. Παπασπύρου αγνόησε και τις καταγγελίες τους για παράνομους διορισμούς 900 και πλέον ατόμων στο ΚΕΕΛΠΝΟ από τη σημερινή διοίκηση του οργανισμού και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας
«Όλα τα παραπάνω, αλλά και όσα αναφέρονται περί στοχοποίησης υπαλλήλων υπό την καθοδήγηση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, ενισχύουν τη θέση μας περί συμπαιγνίας, με στόχο - μεταξύ άλλων - την ενοχοποίηση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Κατόπιν τούτων, απομένει μόνον η διαλεύκανση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα πράξει το καθήκον της, διερευνώντας άμεσα τις σοβαρότατες αυτές καταγγελίες», επισημαίνει η ΝΔ.
Στις 15 Μαΐου το πόρισμα των Επιθεωρητών για το ΚΕΕΛΠΝΟ
Την εκτίμηση ότι «μέχρι τις 15 Μαΐου το πόρισμα των Επιθεωρητών για το ΚΕΕΛΠΝΟ θα έχει περάσει τις πύλες της Βουλής» έκανε σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, ο πρόεδρος της Αντώνης Μπαλωμενάκης προσθέτοντας επίσης και την αίσθησή του ότι είναι «σφόδρα πιθανό το πόρισμα να καταλήξει σε άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου».
Κατά την έναρξη της σημερινής Εξεταστικής Επιτροπής, της οποίας μάρτυρας ήταν εκ νέου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο κ. Μπαλωμενάκης ενημέρωσε τα μέλη για τη χθεσινή επίσκεψη του ιδίου με κλιμάκιο βουλευτών-μελών της Επιτροπής στην προϊσταμένη του Σώματος Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, η οποία τους δήλωσε ότι στις 3 Μαΐου θα έχει διαβιβαστεί στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, το τελικό πόρισμα των Επιθεωρητών για το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Κατόπιν αυτού ο κ. Μπαλωμενάκης εξήγησε στα μέλη της Επιτροπής ότι «αντίγραφο του συνολικού πορίσματος θα μπορούμε να λάβουμε από την εισαγγελία, εάν ασκηθούν ποινικές διώξεις, ευθύς αμέσως, σε κάθε δε άλλη περίπτωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση η κ. Παπασπύρου διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις 15/5 θα έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα».
Ο κ. Μπαλωμενάκης ενημέρωσε ακόμη ότι η κ. Παπασπύρου τους ανέφερε ότι «για το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν ασχοληθεί 12 επιθεωρητές, ενώ η καθυστέρηση αποδίδεται στην αργή ροή πληροφοριών, στο γεγονός ότι πάρα πολλά έγγραφα έχουν χαθεί, ότι ακόμη και τα ηλεκτρονικά έγγραφα είχαν σβηστεί και έπρεπε να αναζητηθούν τα ίχνη τους, που ως γνωστόν ουδέποτε εξαλείφονται».
Επιπλέον, ο κ. Μπαλωμενάκης εστιάστηκε στην αναφορά της Επιθεωρήτριας «για τις οικονομικές συναλλαγές του ΚΕΕΛΠΝΟ, τραπεζικές και έξω-τραπεζικές» για τις οποίες όπως είπε υπάρχει επαρκής εικόνα, και έκανε γνωστό ότι «αναφορικά με το Ντυνάν υπάρχουν ξεχωριστοί φάκελοι».
Στην ενημέρωση του κ. Μπαλωμενάκη ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος προσέθεσε ότι «η Επιθεωρήτρια δήλωσε ότι η Επιτροπή βοήθησε ουσιαστικά στη διερεύνηση των υποθέσεων που εξετάζει».
Στην έναρξη της κατάθεσής του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εστίασε στην μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χθες Τετάρτη, εναντίον του, του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ και άλλων, για απιστία η σύζυγος του διοικητή της ΤτΕ, Λίνα Νικολοπούλου, αναφερόμενη στην απένταξη του έργου «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», μέσω του οποίου είχε αναλάβει το υποέργο της επικοινωνιακής εκστρατείας για τον καρκίνο.
Ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο «για στημένη διαδικασία ανάθεσης, εξηγώντας ότι ο διαγωνισμός είχε καταληκτική ημερομηνία την 16/10/2009 κι αφού δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, με μεταγενέστερες αποφάσεις, αντί να ακυρωθεί και να προκηρυχθεί νέος, επεκτάθηκε κατά 6 μήνες η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος, με την κ. Νικολοπούλου να αναλαμβάνει τελικά το έργο».
Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης ζήτησε εκ νέου να γίνει δεκτό το αίτημα της κ. Νικολοπούλου να παραστεί στην Επιτροπή και να καταθέσει ως μάρτυρας ώστε να της δοθεί η δυνατότητα να τοποθετηθεί για όσα ακούγονται.
Συνεχίζοντας την κατάθεσή του, ο κ. Πολάκης επανέλαβε, ότι το «ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν το μακρύ χέρι της εκάστοτε εξουσίας και ένα ισχυρό πελατειακό εργαλείο του υπουργείου Υγείας» και υποστήριξε ότι «από το 2013-2014 άρχισε να μοιράζει αφειδώς χρήματα σε υπαρκτά και ανύπαρκτα sites».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο «Ερρίκος Ντυνάν» και ζήτησε να ενημερωθεί «γιατί δεν έχουν ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί για τη συγκεκριμένη υπόθεση». Στο εν λόγω ερώτημα τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής, όσο και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς επισήμαναν ότι με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η Εξεταστική της Βουλής δεν μπορεί να ανοίξει απευθείας τραπεζικούς λογαριασμούς
Επιπλέον, ο κ. Λάππας ανέφερε ότι «η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής είπε ότι πρέπει να υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση για να γίνει άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από την Εξεταστική», ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισαν ότι έχουν στείλει σχετικό αίτημα στη Δικαιοσύνη και δεσμεύθηκαν να στείλουν και νέο για να δουν πού βρίσκεται η υπόθεση.
Τέλος, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε και στον τότε μητροπολίτη Καισαριανής που ήταν μέλος του ΚΕΕΛΠΝΟ και ζήτησε να ελεγχθεί το ποσό που έλαβε από τον οργανισμό για εξετάσεις σε πρόσφυγες και πώς κατανεμήθηκαν τα χρήματα, ενώ κατήγγειλε ότι ήταν προκλητικός ο τρόπος που έγινε η προκήρυξη για την αγορά νέου κτιρίου για τον Οργανισμό, την οποία χαρακτήρισε φωτογραφική.