Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Γιώργος Δαβάκης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη, παρευρέθηκε, χθες, στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, στην έναρξη των εργασιών του τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: “THE HIDDEN CULTURALHERITAGEUNDER WATERUNDER GROUND AND WITHIN BUILDINGS”.
Το Συνέδριο οργανώνεται στο πλαίσιο της   BRAU4 (Biennial of architectural and Urban Restoration)  και έχει ως στόχο να επικεντρώσει την προσοχή στις στρατηγικές προστασίας και στη διαχείριση της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μεσόγειο θάλασσα, καθώς και στην πολιτιστική κληρονομιά  των υπόγειων εντός κτιρίων,  των χωρών που περιβάλλουν  τη Μεσόγειο θάλασσα.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Γιώργος Δαβάκης  αφού χαιρέτισε  τη διεξαγωγή στον Πειραιά και στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, του διεθνούς συνέδριου για την ανάδειξη της κρυμμένης αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην ξηρά και τη θάλασσα, επεσήμανε ότι η σύγχρονη πόλη του Πειραιά, είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη του Πειραιά, ο οποίος αποτελούσε το επίνειο της Αθήνας κατά την κλασική εποχή.
 Στον λιμένα της Ζέας – όπως είπε - με τους νεώσοικους που ήταν τοποθετημένοι κυκλικά γύρω από την ακτογραμμή, στηριζόταν η θαλασσοκρατορία του αθηναϊκού κράτους, υπογραμμίζοντας, ότι εκεί επισκευάζονταν και αρματώνονταν οι πολεμικές τριήρεις, ή ναυπηγούνταν νέες όταν το απαιτούσαν οι περιστάσεις.
Αναφερόμενος στην οχύρωση  του αρχαίου Πειραιά, υπενθύμισε, ότι  τον 5ο αιώνα π.Χ., το μήκος των τειχών της πόλης  ξεπερνούσε τα11 χλμ. και ότι η Ιππποδάμειος αγορά, με τους παράλληλους και τους κάθετους δρόμους της, βρισκόταν πολύ κοντά στο Ναυτικό Μουσείο, μεταξύ του σημερινού κεντρικού λιμανιού και της Ζέας.
Δίνοντας μια σύντομη αρχαιολογική εικόνα του Πειραιά, τόνισε, ότι είναι ελάχιστα τα μνημεία του παρελθόντος που σώζονται σήμερα στην πόλη  και εάν εξαιρέσει κανείς τους ελάχιστους αρχαιολογικούς χώρους, το αρχαιολογικό μουσείο και το ναυτικό μουσείο, τίποτα δεν φανερώνει την τόσο σημαντική ιστορία της περιοχής.
Εξάλλου - όπως σημείωσε - δεν είναι τυχαίο, ότι κάθε φορά που γίνονται μεγάλα έργα στον Πειραιά, όπως το μετρό ή το τραμ τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, αναδύονται κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, είτε οικοδομικά τετράγωνα είτε κινητά ευρήματα. 
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι στον Πειραιά βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια μια μεγάλη διεθνής υπέργεια και υποθαλάσσια αρχαιολογική έρευνα στα αρχαία λιμάνια της πόλης μας, η οποία έχει ήδη αναδείξει  αρχαίες ναυτικές βάσεις.
Για τους λόγους αυτούς, - συμπέρανε - είναι πολύ σημαντικό, για την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη του Πειραιά, το ότι αυτό το Συνέδριο για την κρυμμένη αρχιτεκτονική πολιτιστική κληρονομιά διεξάγεται στην πόλη μας.
Τέλος, υπογράμμισε το μεγάλο ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής  για τις τοποθετήσεις των διακεκριμένων επιστημόνων, Ελλήνων και ξένων, αλλά και για τα συμπεράσματα του συνεδρίου, τα οποία, όπως εξήγησε, θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης. Επιπλέον -  κατέληξε – «μέσα από τέτοιου είδους διεθνή συνέδρια αναδεικνύεται ο Πειραιάς, ως μια πόλη εξωστρεφής, στην οποία γίνονται σημαντικά πράγματα και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαιτέρως».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.