Αποτέλεσμα εικόνας για οικονομου βασιλης
Το σύστημα υγείας στην πατρίδα μας εμφανίζει αδυναμίες, που επιτάθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια υπό την αδύναμη και ιδεοληπτική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είναι συχνά άδικο και οξύνει τις ανισότητες, είναι τιμωρητικό για τους πολίτες, δεν σέβεται και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους γρήγορα και αποτελεσματικά. Είναι σε πολλές περιπτώσεις σπάταλο και αναγκάζει τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ικανοποιητικές υπηρεσίες. Είναι ένα σύστημα κατακερματισμένο και αποσπασματικό που δεν αντιμετωπίζει τον πολίτη σαν ενιαία οντότητα με συγκεκριμένες και κυρίως εξατομικευμένες ανάγκες. Το σύστημα υγείας στην πατρίδα μας αντιμετωπίζει επίσης μερικές μεγάλες προκλήσεις: τους μειωμένους κρατικούς προϋπολογισμούς της τελευταίας δεκαετίας, τις μακρές λίστες αναμονής στα επείγοντα, στα χειρουργεία, στις ΜΕΘ, στην πρόσβαση στους ειδικούς ιατρούς, στις ακτινοθεραπείες. Η γήρανση του πληθυσμού, η αλματώδης αύξηση των χρόνιων νοσημάτων, η προβληματική ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η αποσπασματική έως ανύπαρκτη χρήση εργαλείων αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών, η ανορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού είναι κάποιες από τις κορυφές του παγόβουνου σε ένα σύστημα που πάσχει συνολικά.
Η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ενιαίο, συμπαγές αλλά λειτουργικό σύστημα υγείας, χωρίς τεχνητούς και ιδεοληπτικούς διαχωρισμούς σε δημόσιο και ιδιωτικό πυλώνα. Η συμπόρευση, συνεργασία και σύζευξη των δημόσιων με τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας πρέπει να επιτευχθεί, πρέπει να λειτουργήσει και να αποδώσει άμεσα και ποιοτικά: Καμία κομματική αγκύλωση, καμία πολιτική σκοπιμότητα, καμία ψηφοθηρική υστεροβουλία. Ο πολίτης και η υγεία του στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής μας. Θα προχωρήσουμε αποφασιστικά αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό τις άριστες πρακτικές της διεθνούς εμπειρίας, την γνώση της επιστημονικής κοινότητας, την συνδρομή των τοπικών κοινωνιών και των επίσημων φορέων των ασθενών, με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Ο έλληνας πολίτης δεν ενδιαφέρεται για το ποιος θα του παρέχει υπηρεσίες υγείας. Δεν τον ενδιαφέρει αν θα βαφτίσουμε τον πάροχο δημόσιο ή ιδιωτικό. Κουράστηκε από τους διαχωρισμούς, κουράστηκε από τις παλινωδίες, κουράστηκε από τις ατέρμονες πολιτικές συζητήσεις και έριδες. Ο πολίτης ενδιαφέρεται ΜΟΝΟ να γίνει και να παραμείνει καλά – να αποκαταστήσει και να διατηρήσει την υγεία του! Λαμβάνοντας άμεσες, αποτελεσματικές και δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες. Το κράτος οφείλει να βρει, να διαπραγματευθεί και να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες, με τον πιο ποιοτικό, αποδοτικό και φτηνό τρόπο, είτε ο πάροχος προέρχεται από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό πυλώνα, είτε από την αγαστή συνεργασία και σύμπραξη των δύο πυλώνων.
Η Νέα Δημοκρατία θα αναπτύξει τα δημόσια ελληνικά νοσοκομεία, μέσα από ένα νέο μοντέλο ολοήμερης λειτουργίας, στηριζόμενο στην Περιφερειακή και Αποκεντρωμένη δομή και λειτουργία τους, ώστε να αυξήσει τα έσοδά τους, συγχρόνως με τις απολαβές των εργαζομένων, συμπράττοντας με τις υπηρεσίες των ιδιωτών και των ασφαλιστικών εταιριών. Αυτό δεν είναι ξεπούλημα (μόνιμη λαϊκίστικη επωδός της δήθεν αριστεράς), αλλά είναι η αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων των δημόσιων δομών υγείας για την ανάπτυξή τους η οποία θα «επιστρέφεται» ως ποιοτικότερη προσφορά υπηρεσιών με επωφελούμενους όλους τους πολίτες.
Επιτέλους πρέπει να πάψουν να αγνοούν οι θιασώτες της «αριστερής» συντήρησης τα χρήσιμα εργαλεία ανάπτυξης (ΣΔΙΤ, αγορά πακέτου υπηρεσιών από την ιδιωτική ασφάλιση αλλά και από μεμονωμένους -έχοντες και κατέχοντες- πολίτες) που χρησιμοποιούνται ως κρατούσα πρακτική σε όλες τις υγειονομικά προηγμένες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Επιτέλους πρέπει να πάψουν να αδικούν και να υποβαθμίζουν τις δημόσιες δομές Υγείας! Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας ισχυρό και ικανό να διεκδικήσει μερίδιο και να ανταγωνιστεί επαξίως τις αντίστοιχες ιδιωτικές δομές! Αυτό θα έπρεπε να είναι το μέλημα και όλων εκείνων οι οποίοι κόπτονται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας. Αποδεικνύεται όμως ότι η επίκληση υπέρ της δημόσιας υγείας δεν αφορά την ισότιμη καθολική και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, που εμείς επαγγελλόμαστε, αλλά την θεοποίηση του υδροκεφαλικού κράτους και την βαθιά κρατικίστικη και πελατειακή νοοτροπία οι οποίες έχουν καταδικαστεί προ πολλού σε ολόκληρο τον πλανήτη…
Το να διαπραγματεύεται ένα νοσοκομείο τις αποδοτικότερες, ποιοτικότερες και φθηνότερες υπηρεσίες σε τομείς όπως η καθαριότητα, η σίτιση και η φύλαξη και να συμβάλλεται εν τέλει με όποιον πάροχο αυτών των υπηρεσιών αποδειχθεί ο συμφερότερος και καταλληλότερος, (αφού θα τηρείται με αυστηρότητα η εργατική νομοθεσία και η διαφάνεια των διαδικασιών σύμβασης)είναι υποχρέωση της Διοίκησης: Οφείλει να χρησιμοποιεί τα χρήματα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών των Ελλήνων πολιτών με τον καλύτερο τρόπο. Πώς μπορεί να διαφωνεί κάποιος με αυτό;
Αυτή, σε γενικές γραμμές, είναι η ουσία και το διακύβευμα στον χώρο της υγείας και η όποια άρνηση της πραγματικότητας οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε ιδεοληψία και καθήλωση σε «βρεφικό» στάδιο πολιτικών υγείας και σε παρωχημένες πρακτικές σοβιετικού τύπου περασμένου αιώνα. Αντιθέτως, τα ανωτέρω αδρά περιγραφέντα στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που φιλοδοξεί να φέρει η Νέα Δημοκρατία στον χώρο της Υγείας είναι το μήνυμα που μεταφέρουν τα στελέχη του Τομέα Υγείας σε όλη την ελληνική επικράτεια με τις επισκέψεις τους.
Συγχρόνως, πρόταγμα κεφαλαιώδους σημασίας αποτελεί για την Νέα Διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η ανάταξη των στρεβλώσεων, η αναδιάρθρωση και η ανάδειξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της Πρόληψης και την Αγωγής Υγείας. Χωρίς μία σύγχρονη και ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Υγεία, που θα είναι σημείο αναφοράς και στήριγμα του κάθε έλληνα πολίτη για ποιοτική και εξατομικευμένη φροντίδα υγείας, το Νοσοκομείο του μέλλοντος θα παραμείνει «άδειο πουκάμισο» και κενό γράμμα. Στο πλαίσιο αυτό η πραγματική ενδυνάμωση του θεσμού του Οικογενειακού Ιατρού, με ελεύθερη επιλογή του από τον πολίτη, η ουσιαστική και ολοκληρωμένη φροντίδα των πασχόντων από χρόνιες νόσους και των συνανθρώπων μας με ειδικές νοητικές και ψυχοσωματικές ανάγκες θα τύχει της αμέριστης προσοχής μας. Είναι προφανές ότι, στην σύγχρονη αυτή προσέγγιση του οικοδομήματος της Υγείας που επαγγελλόμαστε, καμία θέση δεν μπορούν να έχουν σοβιετικής έμπνευσης εκτρωματικές, αχρείαστες και μίζερες δομές τύπου ΤΟΜΥ. Είναι εξάλλου ήδη καταδικασμένες να αποτύχουν από την στιγμή που σύσσωμος ο επιστημονικός – ιατρικός κόσμος τους «γύρισε την πλάτη». Η κατασπατάληση πολύτιμων οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων θα σταματήσει. Οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές θα απεγκλωβιστούν από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό του Σύριζα και θα μπορούν να ενδυναμώσουν τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα δημιουργήσουμε ως ενοποιημένες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας (Αστικά Κέντρα Υγείας).
Έχουμε το όραμα και το πρόγραμμα, έχουμε την πολιτική βούληση, την γνώση, και το ικανό ανθρώπινο δυναμικό για να τα καταφέρουμε. Έχουμε το πολιτικό σχέδιο της ανασυγκρότησης της χώρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ηγεσία της χώρας!

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.