Το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ αποτύπωσε στη χθεσινή του συνέντευξη στις ΙΣΤΟΡΙΕΣ και στον Αλέξη Παπαχελά ο υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε πως δεν υπάρχουν πια χρονικά περιθώρια για λύση μέχρι τον Ιούνιο καθώς η ηγεσία της γειτονικής χώρας έχει εκφράσει την επιθυμία να οργανώσει δημοψήφισμα για την ονομασία, γεγονός που σημαίνει ότι η όλη διαδικασία (δίμηνο προετοιμασίας, ο μήνας της επικύρωσης κτλ) θα τραβήξει σε μάκρος και δεν θα επιτρέψει την είσοδο της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι δυο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια έχουν καταφέρει να βρουν σημεία σύγκλισης: η βασική διαφορά, η εφαρμογή του erga omnes, παραμένει το βασικό αγκάθι μεταξύ των δυο χωρών που δεν φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεραστεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Κοτζιάς απέκλεισε όμως και την πιθανότητα “προσωρινής” ένταξης στο ΝΑΤΟ, αυτό που τους τελευταίους δυο μήνες περιγράφονταν σε διπλωματικούς κύκλους ως plan B, σχέδιο Β δηλαδή και προέβλεπε να μπουν τα Σκόπια στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με μια προσωρινή συμφωνία, ώστε να δοθεί χρόνος στην κυβέρνησή τους να πείσει την κοινή του γνώμη και τη βουλή για να αλλάξει το Σύνταγμα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ θα είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης με την Ελλάδα να εξαιρείται: “Ας πούμε ότι είναι 29 τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, τα 28 έχουν κάνει επικύρωση, κι εμείς δεν κάνουμε επικύρωση διότι δεν έχουν κάνει τις αλλαγές που έχουνε υποσχεθεί. Ποιος θα φάει το ξύλο; Αυτοί από τους 28 ή εμείς που θα μας λένε και θα μας πιέζουνε”; είπε ο κ. Κοτζιάς στον ΣΚΑΙ.
Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε επίσης ότι η Αθήνα, αφού απέκλεισε την ονομασία Μακεδονία (Σκόπια) έχει αφήσει το ελεύθερο στην Σκοπιανή πλευρά να επιλέξει οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα τέσσερα ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι (Νέα, Βόρεια, Άνω και Μακεδονία του Βαρδάρη). Με δεδομένο το ότι η σκοπιανή πλευρά έχει αποκλείσει το χρονικό προσδιορισμό στην ονομασία, προκύπτει εύλογα ότι ένα από τα Άνω, Βόρεια ή του Βαρδάρη είναι η τελική επιλογή, αν και όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυο πλευρές, έχουν συμφωνήσει στο “Άνω Μακεδονία”.
Η επίτευξη λύσης στο ονοματολογικό εξακολουθεί να παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπενθύμισε pάντως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις στην Σκοπιανή ομόλογο του Ραντμίλα Σεκερίνσκα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Πεντάγωνο. «Ο υπουργός Μάτις και η υπουργός Σεκερίνσκα συζήτησαν το θέμα του ονόματος που εκκρεμεί με την Ελλάδα, το οποίο έχει εμποδίσει την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες επίλυσης αυτού του προβλήματος και στηρίζουν την απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι», τονίζει η ανακοίνωση.