Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων για τον τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, στις 24 Ιουνίου 2018.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Cumhuriyet ο Ερντογάν δεν εξασφαλίζει ενώ όπως αναφέρει η εφημερίδα υπάρχει πιθανότητα να ακυρωθούν οι εκλογές, μετά και το  αίτημα για ακύρωση των εκλογών που έχει καταθέσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το εν λόγω αίτημα αναμένεται να εξεταστεί την Τετάρτη, ωστόσο η απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου δεν αναμένεται άμεσα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Piar» για λογαριασμό της εφημερίδας «Cumhuriyet», αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή τα ποσοστά θα διαμορφώνονταν ως εξής:

Συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί: 32.3%
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%
HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%
Καλό Κόμμα: %12.8
Κόμμα Ευημερίας: 1.8%
Αναποφάσιστοι: 11%
Δεν ψηφίζω: 16%
Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα ο τούρκος Πρόεδρος φαίνεται να ακολουθεί την δοκιμασμένη προεκλογική συνταγή της χορήγησης παροχών στους πολίτες.

Σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις, Ερντογάν και Μπαχτσελί συγκεντρώνουν από 46.9% έως 55.6%, ενώ ο Κεμαλιστής αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου έρχεται δεύτερος με ποσοστό από 20.6% έως 23.8% ενώ τρίτη εμφανίζεται η ακροδεξιά Μεράλ Aκσενέρ με ποσοστό από 14.5% έως 17.5%. Τελευταίος από τους τέσσερις έρχεται ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς με ποσοστό από 8% - 12%

Ενόψει των προσεχών προεδρικών εκλογών στη χώρα που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου και υπό το βάρος τριών νέων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας ο Ερντογάν υπόσχεται προεκλογικά επίδομα εορτών στους συνταξιούχους ύψους 2.000 τουρκικών λιρών. Επιπλέον, έχει υποσχεθεί νομιμοποίηση 13 εκατομμυρίων αυθαιρέτων καθώς επίσης μείωση προστίμων και χρεών προς το δημόσιο. 

Την ίδια στιγμή ήρθε εκ νέου στην επιφάνει το ερώτημα για το πλαστό πτυχίο του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και το θέμα είχε πρωτοδει το φως της δημοσιότητας το 2014 ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο την Τρίτη καθώς ο Ερντογαν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές με «γιαλαντζί» πτυχίο .

Bάσει της τουρκικής νομοθεσίας η υποψηφιότητα για θεσμικό αξίωμα απαιτεί πτυχίο. Ο Ερντογάν ωστόσο  κατέβηκε στον πολιτικό στίβο χωρίς να έχει καταθέσει τίτλους σπουδών. Το «πτυχίο» που έχει o Ερντογάν στα ΜΜΕ, αλλά και στα social media, με ημερομηνία αποφοίτησης το 1981, εκτιμάται ότι είναι πλαστό καθώς το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, ιδρύθηκε το 1982. Μετά τις φήμες ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει παρουσιάσει νέο αντίγραφο πτυχίου επικαλούμενος ότι το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά από το οποίο υποτίθεται ότι αποφοίτησε, έκλεισε με δικαστική εντολή τον Ιούλιο του 2014.

Για να ξεπεράσει τον εν λόγω σκόπελο ο «Σουλτάνος» έχει, ήδη βάλει, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν είναι υποχρεωμένοι οι υποψήφιοι να προσκομίσουν κάποιο πτυχίο.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.