Σχετική εικόνα
Την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία εξετάζει το Κογκρέσο, το οποίο συζητά την έγκριση του αμυντικού προϋπολογισμού 717 δισ. δολαρίων, με το βλέμμα στραμμένο στον ανταγωνισμό με την Ρωσία και την Κίνα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων δημοσίευσε το Σάββατο πληροφορίες για το νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2018-2019 και, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο φως στο σχέδιο του νέου αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και μέτρα για την προσωρινή αναστολή πωλήσεων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.
Από το επίσημο βήμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η εκπρόσωπος Χέδερ Νάουερτ, άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας εάν παραβιάσει τους κανόνες του ΝΑΤΟ και προχωρήσει στην παραλαβή ενός συστήματος που δεν είναι συμβατό με τον οπλισμό της Δυτικής Συμμαχίας, αναφέρει η ιστοσελίδα hellasjournal.com.
Η Επιτροπή Άμυνας του Κογκρέσου θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα την έγκριση του Αμυντικού Προϋπολογισμού και εξετάζει συγχρόνως όχι μόνο τις αμυντικές δαπάνες αλλά και το πλαίσιο ελέγχου των δαπανών αυτών. Στο NDAA περιλαμβάνονται βασικές αρχές για την άσκηση πολιτικών, αλλά και για την έναρξη ή διακοπή προγραμμάτων εκσυγχρονισμού ,προμήθειας η απόσυρσης πλοίων και αεροσκαφών. 
Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο αυτό η Επιτροπή ζητά από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να παρέχει στο Κογκρέσο μια αναλυτική αναφορά – έκθεση για τις σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ και θα εμποδίσει την πώληση στην Τουρκία κυρίων οπλικών συστημάτων έως ότου η μελέτη του Πενταγώνου ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο Κογκρέσο. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της hellasjournal.com, φαίνεται πως στόχος είναι η μη παράδοση των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία που αναμένονται στις 23 Ιουνίου με τελετή που θα γίνει στις ΗΠΑ. Άρα, εάν ψηφιστεί, απλά σημαίνει ότι η διαδικασία θα παγώσει, μέχρι την έκθεση του Πενταγώνου.