Την απαλλαγή των διατηρητέων κτηρίων από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον αυτά αποκατασταθούν ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτηρίων και Μνημείων. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος προτείνει να απαλλάσσονται 100% από τον ΕΝΦΙΑ όσα διατηρητέα αποκαθίστανται, είτε ανήκουν σε φυσικά ή σε νομικά πρόσωπα και κατά 50% όσα δεν είναι κατοικήσιμα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η διοίκηση του Συλλόγου ζητά να ισχύσει το μέτρο από το 2019 και εκτιμά ότι η οικονομική επίπτωση θα είναι ελάχιστη καθώς τα διατηρητέα αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,008 του συνόλου των 7,5 εκατ. κτιρίων της χώρας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η πρόταση δεν βρήκε ευήκοα ώτα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και πλέον συζητείται με βουλευτές της αντιπολίτευσης προκειμένου να κατατεθεί με τη μορφή τροπολογίας στο σχέδιο νόμου για την ίδρυση της «Ανάπλασης Αθήνας ΑΕ». Όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες διατηρητέων, η δημοσιονομική επίπτωση από το μέτρο θα είναι πολύ περιορισμένη, αντίθετα με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Η πρόταση διατυπώθηκε και πάλι προ δεκαημέρου, στην ημερίδα που διοργάνωσε ο σύλλογος με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων. «Τα διατηρητέα κτίρια στη χώρα μας είναι περίπου 20.000, εκ των οποίων τα 11.500 έχουν «χαρακτηριστεί» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τα 8.500 από το υπουργείο Πολιτισμού.
Πρόκειται για ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού δομημένου περιβάλλοντος στη χώρα μας, που περιλαμβάνει περί τα 7,5 εκατομμύρια κτίρια», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Χαρκιολάκης. «Επί σαράντα και πλέον χρόνια οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων και μνημείων παραμένουν μόνοι, αβοήθητοι και εγκαταλειμμένοι από το κράτος, σε πλήρη αντίθεση με όσα δικαιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα τόσο στο Σύνταγμα της χώρας μας όσο και στην Σύμβαση της Γρανάδας. Δηλαδή χωρίς αποζημιώσεις για την απώλεια του συντελεστή δόμησης των ακινήτων τους, χωρίς επιχορηγήσεις για το επιπλέον κόστος των μελετών και των έργων αποκατάστασης και χωρίς οικονομικές ενισχύσεις ή φοροαπαλλαγές για την αναγκαία και πολυδάπανη συνεχή συντήρηση που απαιτούν τα κτίρια αυτά».
Με αφορμή την επεξεργασία από τη Βουλή του σχεδίου νόμου για την ίδρυση της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», μιας εταιρίας που θα ασχοληθεί με αναπλάσεις περιοχών και αποκαταστάσεις διατηρητέων κτιρίων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτηρίων και Μνημείων καταθέτει και πάλι πρόταση για την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όσων κτιρίων αποκατασταθούν.