Αποτέλεσμα εικόνας για Κλεισθένεια “kolotumba”

Ξεκινά σήμερα μια μοναδικής σπουδαιότητας αυτοδιοικητική εβδομάδα, καθώς –μέσα σε ελάχιστο χρόνο- συνεδριάζουν δεκάδες Δημοτικά Συμβούλια σε όλη τη Χώρα, οι Π.Ε.Δ., η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. και το Κοινό Συνέδριο ΕΝ.ΠΕ. – Κ.Ε.Δ.Ε.

Την Κυριακή πριν την εκκίνηση λοιπόν, η Κυβέρνηση –όπως αποδείχθηκε από τα γεγονότα– επιχείρησε να χαλαρώσει την αυτοδιοικητική ένταση και αγανάκτηση, που εκφράζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Αιρετών Α’ και Β’ βαθμού.   Έριξε λοιπόν το πυροτέχνημα περί “2μηνης παράτασης της διαβούλευσης του Κλεισθένη”. 

Μια είδηση που προφανώς θα χαλάρωνε την αίσθηση του κατεπείγοντος, την πολιτική (αλλά και συναισθηματική) ένταση ενώπιον της άμεσης επίθεσης στο θεσμό.  Μια προοπτική που θα μείωνε και την παρουσία των Αιρετών, δημιουργώντας το διάχυτο εφησυχασμό ότι “εντάξει, έχουμε χρόνο, μέχρι τον Ιούλιο βλέπουμε… ”.

Toπυροτέχνημα θα έσβηνε μετά το Κοινό Συνέδριο ΕΝ.ΠΕ-Κ.Ε.Δ.Ε., με την ίδια ακριβώς διατύπωση που έσβησε χθες το μεσημέρι.

Μόνο που τα κυβερνητικά σχέδια χρονικά ανέτρεψε μια παρέμβαση της Αντιπολίτευσης, που εξανάγκασε το Υπουργείο να πάρει σαφώς θέση, διαψεύδοντας τάχιστα το πρωτοσέλιδο της φίλα προσκείμενης στην Κυβέρνησης κυριακάτικης Εφημερίδας.

Ο AIRETOS σας παρουσιάζει τα γεγονότα που εξελίχθηκαν μέσα σε ένα μόλις 24ωρο:

Η Αυγή της Κυριακής φιλοξένησε συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών. 
·         Στο πρωτοσέλιδο αναφερόταν:  "ΠΑΡΑΤΑΣΗ 2 ΜΗΝΩΝ στη ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για τον Κλεισθένη".
·         Ο ίδιος υπότιτλος και στην παρουσίαση της συνέντευξης: "ΠΑΡΑΤΑΣΗ 2 ΜΗΝΩΝ στη ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ με την Αυτοδιοίκηση για τον Κλεισθένη".
·         Τα ίδια και επαυξημένα στην εισαγωγή της συνέντευξης: "ο Υπουργός μιλά για το πρόγραμμα «Κλεισθένης I» στην Αυτοδιοίκηση ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ότι θα υπάρχει ΠΑΡΑΤΑΣΗ της ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΛΗΞΗΣ της τυπικής ημερομηνίας τη 14η Μαίου, η οποία θα διαρκέσει 2 μήνες".

Άμεσα, το απόγευμα του Σαββάτου, τα ενημερωτικά sites–του AIRETOS συμπεριλαμβανομένου- αναπαρήγαμε την είδηση, που ήταν απόλυτα σαφής και κατανοητή, η δε συζήτηση κλιμακώθηκε στα socialmedia.

·         Είναι άλλωστε γνωστό ότι στην ελληνική γλώσσα "παράταση" σημαίνει ο πρόσθετος, ο επιπλέον χρόνος που προστίθεται σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.  Π.χ. “παράταση” σε έναν αθλητικό αγώνα μετράμε μετά το 90.
·         Η "διαβούλευση" στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία λήγει πριν την κατάθεση ενός ν/σ στη Βουλή.  Ο νόμος μάλιστα ορίζει ότι, μετά τη λήξη της διαβούλευσης, συντάσσεται “Έκθεση Διαβούλευσης” που οφείλει αναγκαστικά να συνοδεύει τα ν/στη στιγμή που κατατίθενται στη Βουλή.

Την Κυριακή το Υπουργείο Εσωτερικών κυκλοφόρησε δύο Ανακοινώσεις, που ουσιαστικά διέψευδαν το δημοσίευμα της Αυγής.
Κατ’ αρχάς, διενεμήθη η συνέντευξη του Υπουργού, όχι όμως όπως είχε παρουσιαστεί στην Αυγή. 

Στη νέα παρουσίασή της είχε εμφιλοχωρήσει η μείζονος σημασίας διαφοροποίηση: « Ο κ. Σκουρλέτης εκτιμά ότι ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ, μέχρι και την εισαγωγή του νομοσχεδίου ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της Βουλής, ουσιαστικά “εξασφαλίζεται η δίμηνη περίοδος διαβούλευσης…».

Η απόλυτη ανατροπή, καθώς –βάσει αυτού– το 2μηνο δεν αφορά  ούτε “παράταση”ούτε “διαβούλευση”.Η νέα παρουσίαση της ίδιας συνέντευξης πρόσθεσε στο 2μηνο:
·         Και το χρόνο από 27 Απριλίου έως 14 Μαΐου (με απλά λόγια, αν ήταν ντέρμπι, ξεκίνησε να μετρά την παράταση πριν συμπληρωθεί το 90)
·         Και το χρόνο από την κατάθεση στη Βουλή μέχρι την Ολομέλεια (δηλαδή δεν είναι “διαβούλευση”, που ο νόμος ρητά ορίζει πως η “διαβούλευση”λήγει πριν την κατάθεση).

Εξόφθαλμη κυβίστηση 180 μοιρών ή για να ακριβολογούμε, κατά τον διεθνώς καθιερωθέντα πλέον πολιτικό όρο,“kolotumba”.

Τι είχε όμως μεσολαβήσει ;

Η Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ (συγκεκριμένα του Τομέα Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης), που άδραξε την ευκαιρία της είδησης περί δίμηνης παράτασης (είδηση ήταν και μάλιστα πρωτοσέλιδη και πολλαπλώς επαναλαμβανόμενη, όχι σε οιαδήποτε Εφημερίδα, αλλά στην Αυγή) ως αφορμή να εξαπολύσει έντονη κριτική εναντίον του περιεχομένου του ν/σ. 
Η Ανακοίνωση έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για “κυβερνητική υπαναχώρηση μπροστά στην τεκμηριωμένη κατακραυγή που δέχονται από τους Αιρετούς σε όλη τη Χώρα. “. Ταυτοχρόνως, αποδομούσε την ουσία, τον ίδιο τον πυρήνα του ν/σ,  υπενθυμίζοντας την κριτική της Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, ότι η Κυβέρνηση δυσφημεί και την απλή αναλογική και τον Κλεισθένη.

Η κριτική περί υπαναχώρησης προφανώς έφερε το Υπουργείο σε αμυντική θέση πολιτικά, επιταχύνοντας τις εξελίξεις ανατροπής των σχεδίων καλλιέργειας κλίματος επανάπαυσης των Αιρετών.

Κάπως έτσι, κυκλοφόρησε η νεότερη παρουσίαση της συνέντευξης, με την αποκαλυπτική φράση που σας παρουσιάσαμε ανωτέρω. Βγήκε και “άτυπη ενημέρωση”στην ίδια κατεύθυνση, “προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενη παρανόηση…”.

Και κάπως έτσι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και εισέρχεται στην “καυτή” εβδομάδα αλλεπάλληλων θεσμικών Συνεδριάσεων και Αποφάσεων, απερίσπαστη πλέον από φήμες και επικεντρωμένη στην ουσία, που είναι το περιεχόμενο (ή μάλλον, η έλλειψη περιεχομένου) του ν/σ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.