Στους 1.234 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ινδονησία, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας διαχείρισης εθνικών καταστροφών.

Ο σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών της περασμένης Παρασκευής προκάλεσε τσουνάμι ύψους 6 μέτρων, που αφάνισε την μικρή πόλη του Πάλου, στην δυτική ακτή του Σουλαούεσι.



Τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν φθάσει ακόμη σε ορισμένες περιοχές, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για δραματική αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

Το πρωί της Τρίτης εντοπίστηκαν οι σοροί 34 μαθητών θεολογικής σχολής μέσα σε εκκλησία που θάφτηκε στη λάσπη.

«Το σύστημα προειδοποίησης τσουνάμι απέτυχε»

Η προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ινδονησία μετά τον σεισμό ανακλήθηκε την τελευταία στιγμή, αφήνοντας ανοχύρωτους τους κατοίκους με τους περισσότερους να εκπλήσσονται από τα κύματα έξι μέτρων που χτύπησαν τις ακτές του Σουλαουέσι.
Πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά με τα συστήματα προειδοποίησης τσουνάμι σε μία χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με σεισμικές δονήσεις σε πολύ συχνή βάση. 

«Το πρόβλημα εντοπίζεται στην επικοινωνία των Αρχών με τους κατοίκους, για παράδειγμα σε μια παραλία όπως του Σουλαουέσι», δήλωσε στο Reuters ο Joern Lauterjung, γεωλόγος του ινστιτούτου GFZ.

Η Γερμανία είχε προμηθεύσει την Ινδονησία με ένα σύστημα ανίχνευσης τσουνάμι που είχε δημιουργηθεί από το GFZ μετά την καταστροφή του 2004 που στοίχισε τη ζωή σε 226.000 ανθρώπους.

Ο Lauterjung αποκάλυψε πως το σύστημα προειδοποίησης δούλεψε όπως είχε σχεδιαστεί προβλέποντας πως κύματα τριών μέτρων θα χτυπούσαν βορειοδυτικά του Σουλαουέσι.

«Αν δείτε το σύστημα προειδοποίησης, από τη δημιουργία μέχρι τη μετάδοση του σήματος μέχρι το τελευταίο λεπτό, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο, διαπιστώνουμε πως υπάρχει πρόβλημα», λέει ο Lauterjung.

«Για παράδειγμα, διαπιστώνουμε πως οι σειρήνες δεν δούλεψαν και δεν προειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι από τα μεγάφωνα ή την αστυνομία», συμπλήρωσε.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.