Σε υπερβολική αντίδραση των αγορών απέδωσαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών το σφυροκόπημα που δέχθηκαν την Τετάρτη οι τραπεζικές μετοχές, υπό το βάρος των ανησυχιών για την κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικών ιδρυμάτων.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισήμαιναν το απόγευμα πως δεν υπάρχει ζήτημα, λέγοντας πως «όπως κάθε φορά έτσι και τώρα ένα δημοσίευμα του Bloomberg προκάλεσε την υπερβολική αντίδραση των αγορών».
Οι ίδιοι κύκλοι, αναφερόμενοι στο ζήτημα των συντάξεων, επανέλαβαν ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό, και υπογράμμισαν πως «ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε στην υλοποίηση οποιουδήποτε μέτρου (π.χ. φορολογίας) θα επιτύγχανε δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 1,3% για να το διαχειριστεί όπως θέλει».
Όπως προσθέτουν, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η περικοπή των συντάξεων δεν κρίνεται αναγκαία.
«Η κυβέρνηση δεν συζητά την αναστολή του μέτρου αλλά την κατάργηση του» τονίζουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι αν όλα πάνε καλά και συμφωνήσουν οι Θεσμοί, το μέτρο θα ακυρωθεί με νόμο πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού.
Μάλιστα, προσθέτουν ότι όπως προκύπτει και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αφορά στο 2019, 2020 και 2021 η ελληνική οικονομία καταγράφει υπεραπόδοση και τα τρία έτη.
Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού, επεσήμαναν ότι δεν εξετάζονται δύο σενάρια από την κυβέρνηση. Είναι άλλο το βασικό σενάριο -που είναι αυτό που θέλουμε- και άλλο το σενάριο βάσης, το οποίο αποτελεί μέτρο σύγκρισης και θα κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου από όλες τις χώρες.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.