«Τον εχθρό σου πρέπει να τον επιλέγεις, γι' αυτό είπα σε κάποιον "εσύ δεν κάνεις ούτε για εχθρός μου, ούτε για φίλος μου"» είπε ο Νίκος Κοτζιάς κατά την ομιλία του στο Ηράκλειο Κρήτης όπου πραγματοποιεί την πρώτη του περιοδεία ως κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, μετά την παραίτησή του από το υπ. Εξωτερικών.

Για κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά άλλους συμμάχους, έκανε λόγο ο Νίκος Κοτζιάς από την Κρήτη, όπου μίλησε εφ' όλης της ύλης για πρώτη φορά μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η «κυβέρνηση σωτηρίας» που συγκρότησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, πέτυχε τον στόχο της και πλέον δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζει.
Προέβλεψε μάλιστα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, θα περάσει από την ελληνική βουλή, ενώ σημείωσε πως μπορεί να προκύψει καινούργια πλειοψηφία από την παρούσα βουλή. Όπως όμως είπε χαρακτηριστικά «Ο πρωθυπουργός δεν το πιστεύει γιατί έχει άλλη σχέση με τον εταίρο του, εγώ δεν έχω». Από τους εν δυνάμει εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, εξαίρεσε το Κίνημα Αλλαγής που όπως είπε «έχει συσσωρεύσει όλους τους διεφθαρμένους». Κάπως έτσι βέβαια άφησε χώρο μόνο για το Ποτάμι.
Σχολιάζοντας τα όσα διημείφθησαν στο υπουργικό συμβούλιο, τόνισε χαρακτηριστικά: «Με τη στάση μου υπερασπίστηκα την αξιοπρέπεια της χώρας και της κυβέρνησης. Ελέχθησαν βαριά πράγματα χωρίς κανείς να παρέμβει. Λένε κάποιοι ότι έβαλα το «εγώ» πάνω από το «εμείς». Δεν ήξερα ότι ο Καμμένος είναι το «εμείς». Ερωτώμενος σχετικά με ατάκα που φέρεται να είπε ο Πάνος Καμμένος στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με «τακτικές Σόρος», ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε. «Είπαν ότι παίρνω λεφτά από τον Σόρος...». «Να τους κάνετε μήνυση» παρενέβη κάποιος από το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου του Ηρακλείου. «Αν το πουν δημόσια, θα το κάνω» αποκρίθηκε ο Νίκος Κοτζιάς. 
Ο ίδιος, σχετικά με το ζήτημα που άνοιξε στο υπουργικό συμβούλιο και τελικά προκάλεσε την παραίτησή του, εκείνο δηλαδή των απορρήτων κονδυλίων σημείωσε ότι έπειτα από νόμο που εισηγήθηκε, τα συγκεκριμένα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών «το εισηγούνται πρέσβεις στη Βουλή, εκείνη αποφασίζει και μετά για να εκδοθούν, χρειάζεται να συνοδεύεται από απόφαση της Βουλής, δεν γίνεται αλλιώς». Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα πάρει νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να συμβεί το ίδιο σε όλα τα υπουργείο με αντίστοιχα κονδύλια. «Ούτε εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι» κατέληξε.
Σχετικά με την 9σελιδη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα έλεγα καν ότι υπάρχει επιστολή. Βγαίνοντας από την ΕΓ του ΠΡΑΤΤΩ όμως μαθαίνω ότι ο Σκουρλέτης είπε ότι είναι «πολιτικά ακατανόητο» και ο Τζανακόπουλος -πολύ έξυπνο παιδί- είπε κι αυτός «ακατανόητο». Εγώ είμαι 55 χρονια στην Αριστερά, τους είπα παιδιά αυτά είναι γραμμιτζίδικα.
Αν με προκαλούν δημοσίως είπα να πάνε να διαβάσουν την επιστολή. Αφού δεν την έχετε διαβάσει πως ξέρετε ότι δεν έχω πολιτική αιτιολόγηση; Η επιστολή θέλει να βοηθήσει την κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό, όταν επικοινωνεί ένας ακόμα υπουργός αυτή η επικοινωνία να βγαίνει δεξιά και αριστερά. Προσπαθώ να είμαι σοβαρός».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.