Μητσοτάκης: Οι πολίτες θα διώξουν αυτή την κυβέρνηση όπως της αξίζει -Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Μήνυμα υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για τα 44α  γενέθλια της ΝΔ στο Μουσείο Μπενάκη, όπου παρουσιάστηκε και το νέο σύμβολο της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε πολλαπλά στην ανάγκη αλλαγής του κόμματος και επέμεινε στην πολιτική των ανοιγμάτων προς πολίτες, αλλά και τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, στο πνεύμα μιας «εθνικής συμπόρευσης», ομνύοντας όμως την ίδια ώρα και στις ρίζες της παράταξης, με πολλαπλές αναφορές σε φράσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και στέλνοντας προσκλητήριο προς τους πολλούς ψηφοφόρους της ΝΔ που την ψήφισαν από το 2004 και την εγκατέλειψαν στη συνέχεια «να γυρίσουν σπίτι τους». 
Ανοίγοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η γιορτή της ΝΔ αφορά όλους και είναι, την ίδια ώρα, γιορτή της ίδιας της Δημοκρατίας. Υπογράμμισε ότι, διαχρονικά, η ΝΔ κατάφερνε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προκλήσεις κάθε εποχής και να αλλάζει. «OΚαραμανλής αντιλαμβανόταν τη ΝΔ ως ένα ευρύ κοινωνικό ρεύμα», είπε για τον ιδρυτή της παράταξης, ο κ. Μητσοτάκης. 
«Σήμερα, γυρνώντας τις σελίδες τις ιστορίες μας, ξέρουμε τι προσφέραμε. Θεμελιώσαμε την αρτιότερη και μακροβιότερη Δημοκρατία στην ιστορία της Ελλάδος. Είμαστε η παράταξη που έκανε πραγματικότητα την εθνική συμφιλίωση. Η παράταξη που, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, έβαλε τη χώρα στην τροχιά της Ευρώπης, εξασφαλίζοντας γεωπολιτική σταθερότητα και οικονομική ευημερία. Η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη, κόντρα στο κύμα του λαϊκισμού που γέννησε η οικονομική κρίση», είπε για τον ιστορικό ρόλο της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε, δε, ως πρωταρχική ανάγκη για το κόμμα «να αλλάζουμε με τόλμη για να συμπορευόμαστε με τις ανάγκες των πολλών». 
«Είμαστε το κόμμα της προόδου. Η ΝΔ ήταν και θα είναι ένα κόμμα λαϊκό», είπε, ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ, προσδιορίζοντας, ουσιαστικά με διττό τρόπο τη ΝΔ. «Οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος ξεθωριάζουν», είπε και επανέλαβε τη φράση του Κων. Καραμανλή « ΝΔ θα υπηρετεί πάντα τα αληθινά συμφέροντα του έθνους που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς». 
«Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους πολλούς. Είμαστε εδώ για να δώσουμε φωνή σε όσους αισθάνονται ξεχασμένοι από ένα απρόσωπο κράτος. Σε πολλούς που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τους ρυθμούς ενός κόσμου που αλλάζει γρήγορα. Να δώσουμε ατομικά εργαλεία προόδου σε καθέναν ξεχωριστά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε την ανάγκη για προστασία και ασφάλεια για τον καθένα. «Όραμά μου είναι η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας να μπορούν να υπηρετούν ελεύθεροι το δικό τους όραμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. 
«Να μην φοβηθούμε την αλλαγή»
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη το κόμμα να αλλάξει. «Κανείς δεν μας εγγυάται ότι η Ελλάδα θα είναι με τους νικητές της ιστορίας: Να μην φοβηθούμε την αλλαγή. Η μεγάλη παράταξη να βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. Αλλάζουμε τη ΝΔ, για να αλλάξουμε την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Οι Δημοκρατίες πλέον δεν συντρίβονται με πάταγο κάτω από τις ερπύστριες των τανκς, αλλά διαβρώνονται από το σαράκι του λαϊκισμού και από τον ιό της απάθειας και της αδιαφορίας, όταν οι πολίτες δεν ταυτίζουν το ατομικό τους συμφέρον, με το καλό της Πολιτείας», ανέφερε περαιτέρω, σχολιάζοντας την ανάγκη ανάληψης της ατομικής ευθύνης από τους πολίτες. «Τα δημοκρατικά κόμματα αποτελούν τα θεμέλια του πολιτεύματος. Η συμμετοχή των πολιτών τα κάνει στιβαρά, τα κάνει να αντέχουν στον χρόνο», προσέθεσε.
«Καλούμαστε να το κάνουμε πράξη κάθε μέρα, δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς να είναι νέα, ούτε «νέα» χωρίς Δημοκρατία», είπε για τον ρόλο της ΝΔ από εδώ και πέρα ο πρόεδρος της ΝΔ. 
«Ο ιστορικός μας ρόλος μας καλεί να αλλάξουμε, δεν είναι επιλογή, είναι μονόδρομος», τόνισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης. Κάλεσε, δε, να δοθεί έτσι απάντησηε «σε όσους αμφισβητούν την ικανότητα να διευρύνουμε την απήχηση του κόμματός μας». Θριαμβεύσαμε όταν το κάναμε, όταν ζητήσαμε από την κοινωνία να συμπορευτεί μαζί μας σε μια μεγάλη δημοκρατική κοίτη. Τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά προέκυψαν όταν κάναμε πράξη το σύνθημα: Ανανεώνουμε το κόμμα, ενώνουμε τους Έλληνες, πάμε την Ελλάδα μπροστά», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. 
Το όραμα για το κόμμα
Ενθυμούμενος την εποχή που κατέθετε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι όραμά του ήταν και είναι ένα μεγάλο κόμμα. «Θέλω ένα κόμμα που παράγει εφαρμοσμένη πολιτική, που θα εστιάζει περισσότερο στη δημόσια ευημερία και λιγότερο στην παραγωγή του ατομικού πλούτου, που θα δώσει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, ένα κόμμα ανοιχτό, που θα στηρίζεται στα μέλη του, που θα ανοίξει τα κομματικά παράθυρα, για να μπει οξυγόνο. Θέλω ένα κόμμα να δώσει ελπίδα σε μια κοινωνία που μπούχτισε στο ψέμα και αναζητεί σωτήρες εκεί που δεν υπάρχουν. Θέλω να κάνω τη ΝΔ μεγάλο κόμμα εξουσίας, κεντρικό διαμορφωτή των πολιτικών εξελίξεων της χώρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 
Το στοίχημα του Μητρώου και οι ρίζες του κόμματος
Ως εργαλεία ανανέωσης της ΝΔ,ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο άνοιγμα των διαδικασιών στη βάση, όπως για παράδειγμα στην ανάδειξη των κομματικών οργάνων από τα μέλη της ΝΔ, αλλά και στο στοίχημα του Μητρώου Στελεχών. 
«Η πολιτική χρειάζεται να αποκτήσει ξανά νόημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, καλωσορίζοντας τα 150 πρώτα στελέχη που αναδείχθηκαν από το Μητρώο και προαναγγέλλοντας ότι πολλά θα είναι και στα εθνικά ψηφοδέλτια. 
Παράλληλα, όμως, αναφέρθηκε και στις ρίζες του κόμματος. «Η ΝΔ αλλάζει, βλέπει μπροστά χωρίς να φοβάται, χωρίς όμως να ξεχνά τις ρίζες και τιμά την ιστορία της», είπε, χαιρετόντας τα μέλη του Συνδέσμου ’74 και αναφερόμενος στον πρόσφατα εκλιπόντα, στενό συνεργάτη του πατέρα του, Κυριάκο Γριβέα. «Στο πρόσωπο του Κυριάκου Γριβέα αναγνωρίζουμε την προσφορά όλων όσοι έκαναν το κόμμα μας αυτό που είναι σήμερα και έβαλαν τον σπόρο γι’ αυτό που θα γίνει αύριο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. 
Σύγκρουση δύο κόσμων
«Είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Είμαστε μια παράταξη μεγάλης αντοχής. Είμαστε πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Είμαστε και μια δύναμη μεγάλων αλλαγών, κάθε φορά που οι καιροί το επιβάλλουνΗ ΝΔ είναι έτοιμη να αλλάξει την Ελλάδα. Έτοιμη να επαναθεμελιώσει τη νέα ελληνική Δημοκρατία. Έτοιμη να συμμετέχει στην επαναθεμελίωση της νέας Ευρώπης, είμαστε στην πρώτη γραμμή, απέναντι στον λαϊκισμό και στον στέιρο ευρωαρνητισμό. Απέναντι στις επικίνδυνες τάσεις που ξεφυτρώνουν από τα άκρα. Όχι λιγότερη Ευρώπη, καλύτερη Ευρώπη», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 
Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε, δε, ότι «πάμε σε φουρτουνιασμένα νερά, χωρίς καπετάνιο και με εξαντλημένο το πλήρωμα της κοινωνίας». 
«Είχα προειδοποιήσει από τη ΔΕΘ ότι η δήθεν έξοδος από τα Μνημόνια είναι μια οφθαλμαπάτη», είπε. «Οι κίνδυνοι για την οικονομία πολλαπλασιάζονται. Η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας υπονομεύεται», τόνισε, προτάσσοντας την ανάγκη η χώρα να οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές. «Μόνο μια ισχυρή πολιτική επικράτηση της ΝΔ θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε για να δανειζόμαστε, όπως όλα τα κανονικά κράτη. Στον λαϊκισμό και την ιδεοληψία, θα αντιπαραβάλλουμε την ευθυκρισία, τον προγραμματισμό, τη σοβαρότητα», τόνισε. 
«Το έχει η μοίρα της παράταξης να αναλαμβάνει τα ηνία σε δύσκολες περιστάσεις», ανέφερε και επιτέθηκε στους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ λέγοντας ότι «κυβέρνησαν με ψέμα και δημαγωγία», έχοντας ως στόχο «να αλλοιώσουν την ορθολογική σκέψη των πολιτών». «Ζούμε τις τελευταίες μέρες μιας τραγικής εποχής», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Θα τους διώξουν όπως τους αξίζει, όχι μόνο πολιτικά ηττημένους, αλλά απαξιωμένους», τόνισε. 
Έκανε, δε, λόγο για σύγκρουση δύο κόσμων στις επικείμενες εκλογές, κάνοντας λόγο για τη «Δυναμική Ελλάδα που συγκρούεται με την Καθηλωμένη Ελλάδα». «Στις στάχτες αυτής της καμμένης Ελλάδας, φυτρώνει σιωπηλά ένας σπόρος δημιουργίας», είπε κα εξήρε την ανάγκη η ΝΔ να γίνει ο καταλύτης αυτής της μεγάλης αλλαγής. 
Το νέο σύμβολο του κόμματος
Αναφερόμενος στο νέο σύμβολο του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι σηματοδοτεί τον ρόλο του κόμματος, δηλαδή να είναι «ανοιχτό στην κοινωνία και στις νέες ιδέες». Είπε ότι το γαλάζιο χρώμα είναι το χρώμα της Ελλάδας, αλλά για το λευκό τόνισε ότι «είναι το χρώμα που είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλα τα άλλα». Έκανε λόγο για ένα σήμα που « που στοχεύει μόνο ψηλά». «Τόσο διακριτό, ώστε να ξεχωρίζει από κάθε άλλο και ταυτόχρονα τόσο αφαιρετικό, ώστε να προβάλλουν πάνω του η κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας τις δικές τους ελπίδες και προσδοκίες», όπως το έθεσε.
Η «νέα» Νέα Δημοκρατία
«Η ΝΔ ενώνει ιδέες, αξίες, πρόσωπα, ομάδες, οράματα. Αυτή είναι η σημερινή «Νέα» Νέα Δημοκρατία. Ένα κόμμα ζωντανό, ανοιχτό σε όλους τους πολίτες 
Σε αυτή την καινούργια, ανανεωμένη ΝΔ καλώ όλους τους πολίτες να κάνουμε πράξη την αναγέννηση της χώρας μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Έστειλε, δε, και ένα μήνυμα προς όσους ψήφισαν το κόμμα από το 2004 και μετά και το εγκατέλειψαν στην πορεία «να γυρίσουν στο σπίτι τους». Έκανε, όμως, άνοιγμα και «στον απογοητευμένο κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς». «Η χώρα σήμερα χρειάζεται μια νέα εθνική συμπόρευση. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο αλήθειας. Υπάρχει κάτι που όλοι οι Έλληνες το θέλουν: να πάμε μπροστά, μαζί μπορούμε», υπογράμμισε. 
«Η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Με αποφασισμένο κυβερνητικό σχήμα. Η προσπάθεια απαιτεί εθνική συμπόρευση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και έκανε λόγο για «συνεννόηση μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας», αλλά και για «κινητοποίηση του απλού πολίτη που πρέπει να βγει από το τέλμα της απογοήτευσης». 
«Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε μοιρασμένοι και μας πήγαν πολύ πίσω για να μείνουμε ακίνητοι. Ώρα να πάμε μπροστά. Η παράταξη θα μεγαλώσει και θα ενώσει», τόνισε καταληκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.