Σε περίπου μία εβδομάδα θα γίνει γνωστό εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την αλλαγή του Συντάγματος από την παρούσα σύνθεση της Βουλής στην πΓΔΜ ή εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ξεκαθάρισε ο Ζόραν Ζάεφ απορρίπτοντας του όρους που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE για συμμετοχή του σε πρόωρες εκλογές.
Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ κορυφώνεται, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή. Αιχμή της αντιπαράθεσης, η περιορισμένη συμμετοχή των πολιτών, με τον μεν πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ να καλεί το VMRO-DPMNE, να σεβαστεί την απόφαση του 91,5% που ψήφισε υπέρ τους συμφωνίας και να συναινέσει στην τροποποίηση του Συντάγματος και το δε κόμμα της αντιπολίτευσης να εκτιμά ότι λόγω της μεγάλης αποχής το δημοψήφισμα έχει αποτύχει.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το VMRO-DPMNE ζήτησε τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, τον ορισμό νέου Γενικού Εισαγγελία της χώρας, ο οποίος θα προταθεί από την αντιπολίτευση, και τον σχηματισμό εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν παρατυπίες που, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, σημειώθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, όροι που όπως αναφέρθηκε ο Ζόραν Ζάεφ απορρίπτει.
Για την τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση Ζάεφ δεν διαθέτει. Τα κόμματα που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ και τα αλβανικά κόμματα) διαθέτουν περίπου 72 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί το σύνολο των εδρών του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση Ζάεφ χρειάζεται τη στήριξη περίπου οκτώ με δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 (80 βουλευτές). Ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, διαθέτει 48 βουλευτές.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.