Σε «πολιτική βούληση» και όχι «νομική δέσμευση» απέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας την απόδοση των αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Όπως άλλωστε σημείωσε σε εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Πολεμικό Μουσείο όπου μίλησε «υπήρξαν κι άλλες δικαστικές αποφάσεις...».
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους ένστολους που «δεν έκαναν πίσω και δεν υπέστειλαν τη σημαία» παρά τις «μισθολογικές αδικίες που υπέστησαν» και ξεκαθάρισε πως «θα είστε από τους πρώτους που θα επιχειρήσουμε να απαλύνουμε τις πληγές».
Όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, την Πέμπτη στη Βουλή, θα πάει το «πρώτο θετικό δημοσιονομικό μέτρο μετά την 21η Αυγούστου» και αυτό θα αφορά «την αποκατάσταση της αδικίας σε αυτούς που ασκούν λειτούργημα».
Αυτή θα είναι η επιστροφή 820 εκατομμυρίων από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες θα καταβληθούν, εις ό,τι αφορά τους ένστολους, στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: «Αυτή την βούληση να άρουμε σταδιακά τις αδικίες του καιρού των μνημονίων, μπορούμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι η οικονομία ανακάμπτει. Η ανάκαμψη δημιουργεί για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό περιθώρια οικονομικά. Έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε πως θα αξιοποιήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που εξασφαλίσαμε».
Η ρύθμιση για την επιστροφή των αναδρομικών εισήχθη το απόγευμα της Τετάρτης υπό μορφή τροπολογίας στη Βουλή.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας, εφάπαξ χρηματικά ποσά θα καταβληθούν προς:
1. Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής
2. Γιατρούς του ΕΣΥ, γιατρούς δημόσιας υγείας ΕΣΥ, επικουρικούς και ειδικευόμενους γιατρούς.
3. Μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΚ), του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και σε λοιπό προσωπικό.
4. Τα μέλη του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
5.Τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
6. Τους συνταξιούχους των ανωτέρω κατηγοριών προσωπικού.
Τα ποσά που θα εισπράξουν οι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων ξεκινούν από 1.400 ευρώ και υπερβαίνουν ακόμα και τα 20.000 ευρώ με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Η περίοδος για την οποία θα καταβληθούν τα ποσά διαφέρει ανάλογα με τον κλάδο αλλά και με το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν καθεμία από αυτές.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.