katsifa-simaia-1

Ελεύθερα αφέθηκαν τα στελέχη της ομογένειας της Β.Ηπείρου, μετά από την προσαγωγή τους χθες και την πολύωρη ανάκριση στο Α.Τ. Αργυροκάστρου.
Χθες το απόγευμα, μετά από ένα θρίλερ 12 ημερών, πραγματοποιήθηκε η κηδεία του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα, στους Βουλιαράτες.
Οι προσαχθέντες καταγγέλλουν ότι οι αλβανικές αρχές τους προσήγαγαν για εκφοβισμό, καθώς δεν είχαν καμία κατηγορία. Ο πρώην έπαρχος της Ανω Δρόπολης, Χρήστος Ντούτσης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», δήλωσε: «Μας πήραν τον καθέναν σε άλλο αμάξι και στο τμήμα που μας πήγαν μας έβαλαν τον καθέναν ξεχωριστά», λέγοντας ότι αρχικά ήταν τέσσερα άτομα και έπειτα προσήγαγαν ακόμα επτά- οκτώ.
«Μας κράτησαν 7 ώρες, ήταν εκφοβισμός, ένα μήνυμα προς τους άλλους. Το θέμα είναι ότι αρχικά ήταν αστυνομικοί και μετά έφεραν ειδικές δυνάμεις μέσα στο τμήμα. Δεν είχαν κάτι να μας αποδώσουν και μας άφησαν ελεύθερους», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος, επισήμανε: «Ουσιαστικά ήταν σπάσιμο νεύρων»,συμπληρώνοντας ότι «δεν μας είχαν πει τι ακριβώς θέλουν».
«Μας απείλησαν ότι θα μας πάνε στα Τίρανα, ότι θα μας δικάσουν. Αυτή είναι η πορεία της χώρας που θέλει να γίνει ευρωπαϊκή», τόνισε.
Το χρονικό της υπόθεσης
Το χωριό της Βόρειας Ηπείρου βρισκόταν από νωρίς σε αστυνομικό κλοιό -αν και από απόσταση προκειμένου να μην οξυνθούν περεταίρω τα πνεύματα- ωστόσο δώδεκα άτομα προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα Αργυροκάστρου από τις Αρχές της Αλβανίας.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, τα άτομα αυτά προσήχθησαν για εξακρίβωση στοιχείων, ενώ παράλληλα διευκρίνισε πως σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και 10 ώρες. Τελικά, στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι 10 άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η στιγμή της απελευθέρωσης των 12 ομογενών -Πηγή ΣΚΑΪ Η στιγμή της απελευθέρωσης των 12 ομογενών -Πηγή ΣΚΑΪ
O πρώην Έπαρχος Άνω Δρόπολης κ. Ντούτσης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για κλίμα εκφοβισμού, αφού οι προσαγωγές που εξελίχθηκαν σε ανακρίσεις, έγιναν χωρίς κανέναν λόγο.
Παράλληλα έκανε λόγο για χλιαρή αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης, από την ημέρα της δολοφονίας του Κατσίφα και μετά.
Συνολικά τα μέλη της ομογένειας και οι υπόλοιποι προσαχθέντες έμειναν στο ΑΤ Αργυροκάστρου για 7 ώρες αν και όπως είπε ο κ. Ντούτσης οι Αλβανοί αστυνομικοί «μας είπαν αρχικά για 20 λεπτά».
Προσήγαγαν τον γαμπρό του Κατσίφα και το άφησαν ελεύθερο λίγα λεπτά αργότερα
Ανάμεσά στους προσαχθέντες ήταν ο γαμπρός του Κωνσταντίνου Κατσίφα και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος, ο οποίος είχε μεταβεί στην περιοχή για την κηδεία. Η προσαγωγή του γαμπρού του Κατσίφα οφείλεται σε παρεξήγηση και λίγα λεπτά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης ΚαραθάνοςΟ Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος, σε επικοινωνία του με τον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι ο ίδιος κι ακόμη τέσσερα άτομα μεταξύ των οποίων ο Θωμάς Στέφος, πρώην μέλος Γενικού Συμβουλίου ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, ο Χρήστος Ντούτσης- πρώην Έπαρχος Άνω Δρόπολης και ο Αντρέας Κούρτης, Σύμβουλος Δήμου Ηλιούπολης, βρέθηκαν υπό περιορισμό στο Αστυνομικό Τμήμα Αργυροκάστρου.
Όπως είπε, κανείς δεν ανέφερε τους λόγους για τους οποίους προσήχθησαν εκεί, ούτε εάν πρόκειται για προσαγωγή ή για σύλληψή του απο τις αλβανικές Αρχές.
Yπενθυμίζεται πως μετά την κηδεία εκατοντάδες ομογενείς απέκλεισαν συμβολικά, επί περίπου είκοσι λεπτά, το δρόμο Αργυροκάστρου - Κακαβιάς.
Σημειώνεται ότι για τις προσαγωγές έχει ενημερωθεί από την αλβανική αστυνομία το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ..

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.