Αποτέλεσμα εικόνας για γιαβουζ

Σε κίνηση που ξεπερνά κάθε προηγούμενο και που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα ως προς τις μεθόδους προχωρά η Άγκυρα με την πρόσφατη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η έκτη κατά σειρά γεώτρηση της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εκτός από παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστά «κανονική κλοπή».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα και ο δημοσιογράφος Πέτρος Θεοχαρίδης, η επιλογή της Άγκυρας να στείλει το «Γιαβούζ» στο συγκεκριμένο σημείο δεν είναι καθόλου τυχαία. Πρόκειται για τον ήδη αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στόχο «Ερατοσθένης Νότιο 1» για τον οποίο η εταιρία ΕΝΙ έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες έρευνες και έχει εξασφαλίσει άδειες από την κυπριακή κυβέρνηση από τα τέλη του 2018. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μάλιστα, ο συγκεκριμένος στόχος αποτελεί έναν από τους προγραμματισμένους στόχους γεωτρήσεων της κοινοποραξίας ΕΝΙ-ΤΟΤΑL για τον οποίο οι δύο εταιρίες έχουν πραγματοποιήσει ήδη όλες τις απαραίτητες έρευνες με χρήση υποβρυχίων ρομπότ και έχουν ληφθεί δείγματα από τον βυθό.

Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία άλλαξε όνομα στον στόχο

«Πρόκειται για τον στόχο «Ερατοσθένης Νότιο» (η Τουρκία τον έχει ονομάσει Λευκωσία 1) και το σημείο γεώτρησης είχε καθοριστεί το σημείο «3», ακριβώς λόγω και της διαμόρφωσης, κλήσεων κ.τ.λ. της επιφάνειας του βυθού. Στην περιοχή του «Ερατοσθένης Νότιο», οι υποβρύχιες έρευνες είχαν ανακαλύψει τόσο συσσωρεύσεις αγγείων όσο και υπολείμματα ναυαγίου, για τον λόγο αυτό επιλέγηκε σημείο γεώτρησης το σημείο «3» μεταξύ εννέα σημείων στην ίδια περιοχή που είχαν μελετηθεί, έτσι ώστε να μην επηρεάσει τα ευρήματα αυτά», αναφέρει το δημοσίευμα.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΝΙ σε απόρρητη έκθεση αναφέρει ότι λαμβάνεται υπόψη η «περιβαλλοντική κατάσταση στην περιοχή, αποφεύγοντας πιθανή παρουσία ευαίσθητων βενθικών οικοσυστημάτων και χημοσυνθετικών κοινοτήτων, αρχαιολογικών ευρημάτων και ναυαγίων». Μάλιστα, εξασφάλισε και τις απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες από τις κυπριακές υπηρεσίες.

Η Άγκυρα διαθέτει παλιότερα στοιχεία
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τα συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρεί με το Γιαβούζ γεώτρηση ακριβώς με τα ίδια δεδομένα. Ο «Φιλελεύθερος», πάντως, αναφέρει ότι η Άγκυρα έχει συλλέξει στοιχεία τα οποία δεν είναι επικαιροποιημένα καθώς από το 2017 η ΕΝΙ φαίνεται ότι έχει αλλάξει σχέδια για τον «Ερατοσθένη». «Συγκεκριμένα, η ΕΝΙ, ενώ είχε εξασφαλίσει τις άδειες για τη γεώτρηση, είχε ενημερώσει την Κυπριακή πλευρά ότι δεν θα προχωρούσε στον στόχο αυτό, πριν μελετήσει τα γεωλογικά αποτελέσματα άλλων στόχων (όπως στο «Καλυψώ», την «Ανθία» και τον «Γλαύκο», λόγω του ότι είχε εντοπίσει συνολικά εντός του τεμαχίου «8» τέσσερις συνολικά στόχους τύπου «Ζορ» με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά ο καθένας, οπότε ήθελε να ξεκαθαρίσουν συγκεκριμένα δεδομένα.

Απόρρητα τα στοιχεία, ποινικό αδίκημα η διαρροή τους
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η ΕΝΙ, μαζί με τη γαλλική TOTAL που εντάχθηκε προ μηνών στα δικαιώματα του «8», με βάση και τα στοιχεία των γεωτρήσεων στην περιοχή της τελευταίας διετίας, έχουν μειώσει αισθητά τις πιθανότητες τόσο για ανακάλυψη όσο και για το μέγεθός της, ιδιαίτερα σε σχέση με την ερμηνεία ενδείξεων σεισμογραφικών ως πετρώματα τύπου «Ζορ» που διαφάνηκε ότι επρόκειτο για μορφή γρανίτη, όπως στην «Ανθία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το γεγονός ότι η Τουρκία φαίνεται να κινείται στοχευμένα στο συγκεκριμένο σημείο υποδηλώνει ότι με κάποιο τρόπο γνώριζε απόρρητες πληροφορίες για δεδομένα μελετών αδειοδότησης από τις κυπριακές υπηρεσίες. Όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα «τα συγκεκριμένα στοιχεία χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα και ακολουθείται αυστηρή διαδικασία πρόσβασης σε αυτά ενώ η διαρροή τους αποτελεί ποινικό αδίκημα».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.