Αποτέλεσμα εικόνας για γεραπετριτης
Τα πρώτα συμπεράσματα για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου κατέθεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.


Ο Υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, εκτίμησε ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έγινε για να ξεκινήσει μια διαβούλευση για την επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη και χαρακτήρισε θετικό όποιο βήμα οδηγεί προς ειρηνευτικές διαδικασίες. Εξήγησε, παράλληλα, ότι στη χθεσινή Διάσκεψη δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά διατυπώθηκε περισσότερο μια βούληση για λύση στη Λιβύη.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε, επίσης, ότι στα θετικά συγκαταλέγεται η συμφωνία και κατάπαυση του πυρός, η τήρηση του εμπάργκο όπλων, η αποστρατικοποίηση και το ότι δε θα επιτρέπεται οποιοδήποτε ξένο στράτευμα στη Λιβύη.
Γεραπετρίτης: Ο εκνευρισμός του Ερντογάν αποδεικνύει ότι ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά

Σημείωσε πως «δε θα μπορούσε να μη βρίσκεται εκεί η Τουρκία», αφού έχει στρατιωτική και οπλική παρουσία στη Λιβύη και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό το ότι «ο Ερντογάν δεσμεύτηκε για αποστρατικοποίηση». Παράλληλα, τόνισε ότι ο θυμός και η ένταση του Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύουν ότι τα πράγματα στην εξωτερική πολιτική του δεν πάνε όπως θα ήθελε.

Ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε, επίσης, ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ο Χαφτάρ ορίζεται ως βασικό συνομιλητής στις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι σε «περίπτωση που αναλάβει ο Χαφτάρ, πράγμα που δεν είναι απίθανο, αφού λαμβάνεται πλέον ως ισότιμος συνομιλητής, θα ακυρώσει τη συμφωνία με την Τουρκία».

Η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις
Αναφορικά με την μη παρουσία της Ελλάδας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι είναι αυτονόητο πως θέλουμε να διεκδικήσουμε περισσότερη συμμετοχή και επικαλούμενος δηλώσεις του Πρωθυπουργού, είπε πως «η Ελλάδα έχει τα όπλα, ανεξαρτήτως αν βρίσκεται στη διάσκεψη ή όχι, να εμπλακεί στις λήψεις αποφάσεων». «Η Ελλάδα είναι παρούσα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείς για το πώς θα αντιδρούσε η Αθήνα σε μια ακραία τουρκική πρόκληση σε ελληνικό έδαφος τόνισε ότι ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ σημείωσε πως σύντομα θα υπάρξει κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Γαλλία στα νότια της Κρήτης. «Έχουμε ήδη έτοιμο το σχέδιο για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τη διασφάλιση ακόμα και του κατώτατου κυριαρχικού μας δικαιώματος», κατέληξε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.