Με γεμάτο το καλάθι έφυγε η Αγκυρα από την Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας. Πενιχρά τα ανταλλάγματα για το προσφυγικό.


Υποκύπτοντας στην πίεση Βερολίνου-Άγκυρας ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να ενταχθεί στην «Συμμαχία των Πρόθυμων» που ανέλαβαν την υποχρέωση απορρόφησης σχεδόν 500 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τα στρατόπεδα της Τουρκίας, ως αντάλλαγμα για την έωλη δέσμευση της Τουρκίας για περιορισμό και έλεγχο των προσφυγικών ρευμάτων  προς την Ευρώπη (μέσω της Ελλάδας).

Η πρόσκληση της κ.Μέρκελ προς τον κ.Τσίπρα για να συμμετάσχει στην συνάντηση των 7 Βορειοευρωπαϊκών χωρών υπό τον συντονισμό της Γερμανίας, δεν ήταν τελικά αγαθών προθέσεων και κρύβει τεράστιους κινδύνους για την χώρα μας.

Καθώς η Αυστρία,η Σουηδία, η Γερμανία, η Φιλανδία ,το Βελγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδια, θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να κλείσουν τα σύνορά τους, θα βρεθεί η Ελλάδα εφόσον υπάρξει εμπλοκή στην εφαρμογή της Συμφωνίας να αποτελεί την "Ζωνη Ασφαλείας"  της Ευρώπης όπου θα εγκλωβιστούν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που δεν θα έχουν να πάνε πουθενά αλλού.

Και ενώ η κυβέρνηση έκανε λόγο σχεδόν για θρίαμβο, πρέπει να επισημανθεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιίπρας για δεύτερη συνεχομένη φορά αναφέρθηκε στην συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, αποσυνδέοντάς την από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της Κύπρου, ενώ στο προσφυγικό δεν κατόρθωσε η ελληνική πλευρά παρά τις όσες υποχωρήσεις,να απαιτήσει από την Τουρκία τουλάχιστον την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής.

Με ένα Κοινό Ανακοινωθέν που μόνο στην εβδόμη παράγραφο άρχισε να ασχολείται περιγραφικά με το προσφυγικό ζήτημα, έχοντας πριν, εξαντλήσει το καλάθι προσφορών προς την Άγκυρα ολοκληρώθηκε η πρώτη  Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας  χθες στις Βρυξέλλες.

Η τουρκική κυβέρνηση επενδύοντας στην ευάλωτη πολιτικά  λόγω προσφυγικού πολιτική ηγεσία της Ευρώπης και της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ, προκλητικά επεδίωξε και κέρδισε να αποσπάσει σημαντικά ανταλλάγματα από τους 28 που βρεθήκαν χθες απέναντι στον Α.Νταβούτογλου, έναντι ασαφών υποσχέσεων για έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών  ροών.

Το Ανακοινωθέν  σε μια στιγμή που η Τουρκία προκαλεί διαρκώς προβλήματα, στον περίγυρο της με τελευταίο την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, μια Τουρκία που διαλύει κάθε έννοια ελευθεριών και δικαιωμάτων,που μόλις  την τελευταία εβδομάδα φυλακίζει διευθυντές και στελέχη αντιπολιτευόμενων εφημερίδων και την παραμονή της Συνόδου  δολοφονείται από  παρακρατικούς κορυφαίος νομικός,  στέλεχος του κουρδικού πολιτικού ακτιβισμού, ξεκινά και αναφέρεται σχεδόν αποκλειστικά  στην…ενταξιακη πορεια της Τουρκίας στην Ε.Ε.

«Η Τουρκία και η Ε.Ε. συζήτησαν την σημασία του ξεπεράσματος των κοινών προκλήσεων… και συμφώνησαν στην ανάγκη επανεργοποίησης της ενταξιακής διαδικασίας. Συμφωνήθηκε ο δομημένος και πιο συχνός  υψηλού επιπέδου διάλογος που είναι κρίσιμος για την εξερεύνηση των τεράστιων δυνατοτήτων των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε. που δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί. Στο πλαίσιο αυτό οι  δυο πλευρές  συμφώνησαν  να έχουν Συνόδους Κορυφής  δυο φορές τον χρόνο  στο "κατάλληλο"  επίπεδο. Οι Σύνοδοι Κορυφής θα προσφέρουν την πλατφόρμα  για την εξέταση της ανάπτυξης των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε. και την συζήτηση διεθνών θεμάτων». Αν και η αναφορά εστιάζεται σε θέματα ασφάλειας,της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας  προβλέπεται και υψηλού επίπεδου διάλογος  σε συγκεκριμένα  θεματικά κεφάλαια.

Αμέσως μετα, το Ανακοινωθέν  καλωσορίζει την Διακυβερνητική Διάσκεψη στις 14 Δεκεμβρίου  για το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 ( το όποιο κρατούσε παγωμένο μέχρι τώρα η Γαλλία,αλλά το Παρίσι εδώ και καιρό είχε στείλει το μήνυμα ότι θα άρει το βέτο της).

Σε μια «πονηρή» όμως διατύπωση αναφέρεται το εξής: «Σημειώνεται η δέσμευση της Κομισιόν για ολοκλήρωση στο πρώτο τετράμηνο  του 2016  της προκαταρκτικής εργασίας για το άνοιγμα αριθμού Κεφαλαίων χωρίς να προκαταλαμβάνεται η  στάση των κρατών μελών …»

Το Ανακοινωθέν «συνθηκολόγησης» στην Τουρκία  συνεχίζει  με το καλωσόρισμα εκ μέρους της Ε.Ε. της «δέσμευσης της Τουρκίας για την επιτάχυνση  της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων για τον Χάρτη Διαδρομής στο θέμα των θεωρήσεων   έναντι όλων των κρατών μελών. Και μέσα από μια αρκετά πολύπλοκη διατύπωση η Ε.Ε. έρχεται να αποδεχθεί την διασύνδεση  της υποχρέωσης της Τουρκίας για εφαρμογή της Συμφωνίας που έχει υπογράψει για επανεισδοχη όσων  διαφεύγουν από τα σύνορα της , με την Συμφωνία  φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος θεωρήσεων  για τους τούρκους πολίτες. Μια διασύνδεση  η οποία είναι απαράδεκτη  καθώς θέτει υπό την αίρεση ανταλλαγμάτων την εκπλήρωση εκ μέρους της Τουρκίας  υποχρεώσεων που έχει αναλάβει αυτοτελώς  έναντι της Ε.Ε..

Έτσι η μεν Κομισιόν δεσμεύεται να παρουσιάσει την έκθεση της για την απελευθέρωση των Θεωρήσεων τον Μάρτιο του 2016 ,η Τουρκία αναλαμβάνει την δέσμευση για εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής τον  Ιούνιο του 2016 ώστε το φθινόπωρο να παρουσιάσει η Κομισιόν την Τρίτη Έκθεση για την απελευθέρωση των θεωρήσεων  για τους τούρκους πολίτες στην Ζώνη Σενγκεν  από τον Οκτώβριο του 2016 «όταν οι προϋποθέσεις  του Οδικού χάρτη θα έχουν εκπληρωθεί». Και μόνον τότε έρχεται η συζήτηση στο προσφυγικό με την Ε.Ε. να δεσμεύεται για την χορήγηση  βοήθειας «αρχικά» 3 δισ. ευρώ ενώ η Ε.Ε. και η Τουρκία συμφώνησαν  στην ενεργοποίηση του Σχεδίου Δράσης που είχε οριστικοποιηθεί  τον Οκτώβριο για την υποστήριξη των προσφύγων της Συρίας .

«Πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα  ειδικά στην ανακοπή των ροών των παράτυπων  μεταναστών, με την Ε.Ε.  και την Τουρκία να συμφωνούν ότι θα συνεργαστούν  ώστε «να μπει τάξη  στα μεταναστευτικά ρεύματα και να βοηθηθεί η ανακοπή των παράτυπων μεταναστών». Επίσης οι μετανάστες που δεν έχουν ειδικό καθεστώς προστασίας  θα αποτρέπονται να ταξιδεύουν στην Τουρκία και στην Ε.Ε., και θα γίνεται εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχης στις χώρες τους.

Και οι  δυο πλευρές, αναφέρεται λίγο πριν το τέλος του Ανακοινωθέντος, υπογραμμίζουν την κοινή δέσμευση τους για ανάληψη αποφασιστικών δράσεων για την αντιμετώπιση των εγκληματικών δικτύων  διακίνησης πρόσωπων. Και μετα συνεχίζουν τα δώρα, με την συγκρότηση Μηχανισμού Υψηλού Επίπεδου  Οικονομικού Διαλόγου  για την διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματιών των δυο πλευρών ενώ συμφωνήθηκε να συγκληθεί ο Υψηλού Επιπέδου  Ενεργειακός Διάλογος  το πρώτο τετράμηνο του 2016  Και στο τέλος είναι το ευχολόγιο  ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα προχωρούν  παράλληλα και θα παρακολουθούνται  στενά από την Ε.Ε….

πηγη thetoc

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.