Μειωμένη κατά 20% μέχρι αυτή την ώρα η προσέλευση στις κάλπες της ΝΔ. Αναμενόμενη την θεωρούν οι επιτελείς του κόμματος.


Περίπου 80.000 πολίτες είχαν ψηφίσει μέχρι τις 13.00 στις κάλπες που στήθηκαν σε όλη την Ελλάδα για την ανάδειξη αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία. Η προσέλευση υπολείπεται κατά σχεδόν 20% από τους αντίστοιχούς ψηφοφόρους της 20ής Δεκεμβρίου, οπότε είχαν ψηφίσει την ίδια ώρα 105.000 πολίτες.

Κατά τους επιτελείς του κόμματος το φαινόμενο της μικρότερης συμμετοχής είναι αναμενόμενο, τόσο γιατί οι καιρικές συνθήκες είναι χειρότερες - σε κάποιες περιοχές είναι προβληματικές οι μετακινήσεις- όσο και επειδή οι υποψήφιοι είναι δύο και όχι τέσσερις, με αποτέλεσμα οι υποστηρικτές των δύο υποψηφίων που δεν μετέχουν στη σημερινή διαδικασία να μην έχουν την ίδια θέρμη για να προσέλθουν στην κάλπη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Δεκεμβρίου είχαν ψηφίσει συνολικά 404.000 πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα επιτελεία και των δύο μονομάχων, η αποχή είναι μικρότερη στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα και μεγαλύτερη στη Μακεδονία και γενικότερα στη Β.Ελλάδα. Παρ' ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα, φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι του Αδωνι Γεωργιάδη προσέρχονται μαζικά στις κάλπες σε ποσοστό που φτάνει το 85%. Κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει με τους ψηφοφόρους του Απόστολου Τζιτζικώστα εξ ου και τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής στη Β.Ελλάδα. Βέβαια είναι νωρίς, καθώς μέχρι να κλείσουν οι κάλπες και οι δύο μονομάχοι εντείνουν τις προσπάθειες να φέρουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους στην κάλπη. Πάντως γενική εκτίμηση και των δύο επιτελείων Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη είναι ότι το εκλογικό σώμα θα κυμανθεί μεταξύ 300-330.000 ψηφοφόρων.

Πόρτα-πόρτα 

Τις τελευταίες ώρες προτού να ανοίξουν οι κάλπες τα επιτελεία των δύο μονομάχων αναδύθηκαν σε μια έντονη «πόρτα – πόρτα» κινητοποίηση με τηλεφωνήματα και κάθε άλλου είδους επαφές με τους ψηφοφόρους που αυτοί τη φορά είναι συγκεκριμένοι. Στο στόχαστρο των συνεργατών των δύο υποψηφίων τέθηκαν οι 128.000 χιλιάδες ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους κυρίους Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα και όντας σχεδόν το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος αποτελούν τους ρυθμιστές της αναμέτρησης, κατ΄ αρχήν με τη συμμετοχή τους, αλλά, κυρίως, με την επιλογή την οποία θα κάνουν μπροστά στην κάλπη.
 

Τα μηνύματα

Στο κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Μεϊμαράκης έστειλε, μέσω twitter, μήνυμα ενότητας στους ψηφοφόρους. «Το 28% μαζί θα το κάνουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που θα φέρει τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα και θα την κάνει κυβέρνηση», πρόσθεσε για να καταλήξει: «Η Ν.Δ. είναι μία. Είναι κόμμα δημοκρατικό, κεντροδεξιό, σύγχρονο, φιλελεύθερο».

Το μεσημέρι, επισκεπτόμενος το ΕΒΕΑ, δήλωσε: «Σήμερα είναι μία μεγάλη γιορτή για τη ΝΔ και τη δημοκρατία. Σε αυτή τη διαδικασία μετέχουν όλοι εκείνοι που θέλουν να γυρίσει σελίδα το κόμμα. Το μήνυμά τους είναι από αύριο η ΝΔ να χαράξει νέα πορεία, να δημιουργήσει ένα νέο πρόγραμμα, κυβερνητικό, και να ξανακατακτήσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής είναι η δημοκρατία, μέσα στη ΝΔ, και νικητές είμαστε όλοι. Ετσι θα βαδίσουμε».


Ενωτικό μήνυμα έστειλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις ψήφισε. Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ ευχαρίστησε όσους προσέρχονται στην κάλπη για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, ενώ ζήτησε από όσους δεν έχουν ασκήσει ακόμη το εκλογικό τους δικαίωμα, να το κάνουν. «Τη Δευτέρα η ΝΔ θα είναι ενωμένη και ανανεωμένη. Η κεντροδεξιά παράταξη θα μπορέσει σύντομα να προτάξει εναλλακτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση».

 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.