ΥΠΟΙΚ: Ρεκόρ στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
Είναι από τις λίγες φορές που η εφαρμοστική εγκύκλιος εκδίδεται πριν να ψηφιστούν οι σχετικές διατάξεις! Αν δεν αφορούσε, δε, την επιβολή των νέων προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων, μάλλον θα περνούσε απαρατήρητη.
Η ουσία είναι η εξής: το μεσημέρι, όπως έγραψε το iefimerida, εκδόθηκε η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ, που εξηγεί πώς υπολογίζονται τα νέα πρόστιμα, πώς συνυπολογίζονται με πρόστιμα άλλων παραβάσεων και πότε ξεκινά η εφαρμογή τους. Κάπου εδώ προέκυψε το πρόβλημα, καθώς ως ημερομηνία εφαρμογής ορίζεται η 25η Ιουλίου, δηλαδή σήμερα, χωρίς όμως να έχουν ψηφιστεί οι σχετικές διατάξεις, κάτι που αναμένεται να γίνει την Τετάρτη.
Πηγές της ΓΓΔΕ διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς εκ του νόμου προβλέπεται 20ήμερη προθεσμία υποβολής ένστασης εκ μέρους των φορολογούμενων, κάτι που σημαίνει ότι η διάταξη θα έχει ψηφιστεί εν τω μεταξύ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα τέθηκε στην τηλεδιάσκεψη του ΓΓΔΕ με τους επικεφαλής των Δ.Ο.Υ. οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το αν μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα τα πρόστιμα, χωρίς δηλαδή να έχει ψηφιστεί η διάταξη. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ακριβώς αυτή- η προθεσμία του 20ήμερου- κι έτσι λύθηκαν τα χέρια των ελεγκτών, που είναι ήδη στις... επάλξεις των τουριστικών προορισμών με υψηλή φοροδιαφυγή.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.