Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία και την Ουκρανία να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εφαρμοστεί η εύθραυστη ανακωχή στην ανατολική Ουκρανία.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι Μέρκελ και Μακρόν σημείωσαν ότι ανησυχούν διότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά και πρόσθεσαν πως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο την 22α Αυγούστου, στο πλαίσιο των επαφών βάσει της λεγόμενης διάταξης της Νορμανδίας.
«Προτρέπουμε τον πρόεδρο Πούτιν και τον πρόεδρο Ποροσένκο να τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους, να υποστηρίξουν την κατάπαυση του πυρός δημόσια και με σαφή τρόπο, καθώς και να εξασφαλίσουν ότι έχουν σταλεί στον στρατό και στις τοπικές δυνάμεις οι προσήκουσες οδηγίες», προσέθεσαν η Μέρκελ και ο Μακρόν στην κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από την καγκελαρία στο Βερολίνο.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2015 στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, αλλά δεν έχει σταματήσει τις εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς από τη μια και τους φιλορώσους αυτονομιστές από την άλλη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους.