Ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. πραγματοποίησε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, μία σημαντική ενημερωτική εκδήλωση, για την υποστήριξη των εργαζομένων και ανέργων πολιτών.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ινστιτούτου της Γ.Σ.Ε.Ε. με τον Δήμο Πειραιά, εξειδικευμένοι επιστήμονες, όπως νομικοί σύμβουλοι και σύμβουλοι απασχόλησης του Ινστιτούτου,  θα βρίσκονται κάθε Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 15:00 στη Β΄ Δημοτική Κοινότητα (Δραγάτση 1  Α). Εκεί θα προσφέρονται οι ακόλουθες υπηρεσίες:
·         εξατομικευμένη νομική πληροφόρηση εργαζομένων και ανέργων σε θέματα εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας
·         ομαδική νομική πληροφόρηση εργαζομένων και ανέργων σε    θέματα εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας
·         ενημερωτικά δελτία για την ισχύουσα εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία
·          εξατομικευμένη πληροφόρηση εργαζομένων και ανέργων σε θέματα απασχόλησης
·         ομαδική συμβουλευτική εργαζομένων
·         εξατομικευμένη συμβουλευτική ανέργων
·         εργαστήρια ομαδικής πληροφόρησης και συμβουλευτικής άνεργων
·         κείμενα πληροφόρησης και συμβουλευτικής που αφορούν τους ανέργους
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης χαιρετίζοντας την εκδήλωση,  εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία που ξεκινάει μεταξύ του Δήμου Πειραιά και του Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, λέγοντας: «Αφορά ένα πρόγραμμα πληροφόρησης και συμβουλευτικής εργαζομένων και ανέργων. Αφορά είτε σε όσους εργάζονται και χρειάζονται οποιαδήποτε διευκρίνιση νομική και συμβουλευτική, πάντα σε θέματα εργασιακά ή ασφαλιστικά ή σε όσους αναζητούν εργασία». 

Για την υψηλή ανεργία που έχει  διαμορφωθεί στη χώρα και στην πόλη, ο κ. Μώραλης τόνισε: «νομίζω είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Ως Δημοτική Αρχή είχαμε βάλει ένα στοίχημα που ήταν δύσκολο: να βοηθήσουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πως μπορεί να βοηθήσει μία Δημοτική Αρχή στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε μία πόλη; Με το να είναι ανοιχτή και να βοηθά αυτούς που θέλουν να επενδύσουν μέσα στην πόλη  σε δύσκολη περίοδο».
Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τις σημαντικές επενδύσεις στην πόλη, επεσήμανε ότι : «Στον Πειραιά υπάρχει ένα θετικό επενδυτικό κλίμα. Έχουμε τη μεγάλη επένδυση του λιμανιού, για την οποία υπήρξαν διαφορετικές απόψεις και πέρασε μέσα από «40 κύματα». Τελικά όμως εφόσον ψηφίστηκε από 270 Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου θεωρώ ότι πρέπει να βλέπουμε τα θετικά της και έχει θετικά. Και νομίζω ότι η επένδυση της COSCO στο λιμάνι μπορεί να αποτελέσει ένα εφαλτήριο και για νέες επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας. Ας ελπίσουμε βέβαια ότι θα είναι θέσεις εργασίας αξιοπρεπείς είτε στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς είτε σε άλλες».
Αναφερόμενος σε άλλες σημαντικές επενδύσεις στον Πειραιά, υπογράμμισε: «Η πώληση των κτιρίων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» σε μία εταιρεία και οι επενδύσεις που γίνονται εκεί είναι άλλη μια σημαντική ελληνική επένδυση στον Πειραιά. Η αξιοποίηση του Πύργου, του ουρανοξύστη που στέκεται αγέρωχος 44 χρόνια, που είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι μέσα στο 2018 θα επιτύχουμε, θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Οι μικροοικονομίες που δημιουργήθηκαν είτε στη Τρούμπα από χώρους εστίασης είτε στον Άγιο Διονύση, όπου θέλουμε να αναπλάσουμε όλη την περιοχή και να δημιουργήσουμε και εκεί μια μικροοικονομία, οι αναπλάσεις στο Μικρολίμανο και μες στην πόλη, έχουν όλες στόχο να κρατήσουμε σε πρώτη φάση τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας,  να σταματήσουν να κλείνουν επιχειρήσεις και εν συνεχεία να ανοίξουν κι άλλες. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε στον Πειραιά και είμαι πραγματικά αισιόδοξος. Βεβαίως δεν μπορεί μια πόλη να διαφοροποιηθεί πολύ από την πορεία που μία χώρα διαγράφει. Αλλά έχουμε το πλεονέκτημα του μεγάλου λιμανιού στον Πειραιά,  που αποτελεί κεντρικό πυλώνα εθνικής στρατηγικής. Έχουμε τον τουρισμό που διέρχεται ή φτάνει στο κατώφλι μας και  έχουμε και την έδρα της ελληνικής ναυτιλίας, που είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο και νομίζω στηρίζει την εθνική οικονομία. Αν στηριχτούμε λοιπόν σε αυτούς τους πυλώνες νομίζω ότι για τον Πειραιά μπορεί να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα».
Μιλώντας για τη σημασία του προγράμματος διευκρίνισε: «το πρόγραμμα δεν έχει καμία σχέση με εύρεση εργασίας. Δεν είναι πρόγραμμα ευρέσεως εργασίας. Είναι  πρόγραμμα στήριξης και συμβουλευτικής για όσους εργάζονται και για αυτούς που ψάχνουν εργασία σε συγκεκριμένους τομείς και μέσα από συγκεκριμένο πλαίσιο. Το πρόγραμμα του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. υλοποιείται ήδη σε άλλους Δήμους της χώρας με θετικά αποτελέσματα και εύχομαι να λειτουργήσει  θετικά και στον Πειραιά».
Στο τέλος του χαιρετισμού του ο κ. Μώραλης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τους εργαζόμενους του  Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. για την πολύ  καλή και παραγωγική συνεργασία. Επίσης, ευχήθηκε η υλοποίηση του προγράμματος να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στον Πειραιά, που είναι η στήριξη των εργαζομένων, αλλά και η βοήθεια ενδεχομένως  σε όσους ψάχνουν εργασία.
Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο Πρόεδρος της  Γ.Σ.Ε.Ε.  κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το ισχυρό μας χαρτί, η δύναμη μας είναι η τεχνογνωσία που έχουμε σε ζητήματα  ασφαλιστικά, εργασιακών σχέσεων και βεβαίως στην απασχόληση και όχι να βρούμε εργασία».
Όσον αφορά στο στόχο του προγράμματος πληροφόρησης και συμβουλευτικής που απευθύνεται και στους ανέργους και στους εργαζομένους, ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε. ανέφερε: «θέλουμε να βοηθήσουμε αυτόν που ψάχνει εργασία, να του δείξουμε δρόμους, να αναπτύξει δεξιότητες, να τον προσανατολίσουμε που θα απευθυνθεί για να τις αποκτήσει και νομίζω ότι η επιστημονική ομάδα που έχουμε είναι εξαιρετική».
Επειδή ξέρω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα και ξέρω ότι έχει  βληθεί  ο πυρήνας των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα, καθώς όλο το εργατικό δίκαιο έχει αμφισβητηθεί, το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έχει αμφισβητηθεί,  εντούτοις – είπε ο κ. Παναγόπουλος - όπου υπάρχει σοβαρότητα, υπευθυνότητα, όχι κραυγές αλλά προσπάθεια αποδεικνύεται ότι μπορούμε να επιτυγχάνουμε.  
Φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα του λιμανιού επεσήμανε: «Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι μέσω της ομοσπονδίας τους υπέγραψαν πρόσφατα μία σύμβαση. Όποιος δει αυτήν τη σύμβαση στις σημερινές συνθήκες της χώρας, θα καταλάβει τι μπορεί να πετύχει αν εργαστεί με υπευθυνότητα το συνδικαλιστικό κίνημα».
Τέλος ο κ. Παναγόπουλος ευχήθηκε το πρόγραμμα της πληροφόρησης των εργαζομένων και της συμβουλευτικής στους ανέργους να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  
Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Διοίκησης και Ανθρωπίνου Δυναμικού του Δήμου Πειραιά κ. Νίκος Καρβουνάς, κατά την παρουσίαση του προγράμματος, σημείωσε ότι «σήμερα ουσιαστικά επισημοποιούμε τη συνεργασία του Δήμου Πειραιά με το Ινστιτούτο και η συνεργασία αυτή έχει να κάνει με τη δημιουργία του γραφείου εργασίας, το οποίο θα παρέχει πληροφορίες και συμβουλές σε ανέργους,  αλλά και υποστήριξη στους εργαζόμενους σε πεδία  κοινωνικής ασφάλισης, εργασιακών σχέσεων και απασχόλησης». Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται  για γραφείο ανεύρεσης εργασίας και ότι είναι ένα γραφείο που θα υποδεικνύονται οι τρόποι με τους οποίους θα προσπαθήσει κανείς να βρει εργασία.
«Είναι μια προσπάθεια που θα αναδείξει στο έπακρον την ευαισθησία που έχει και ο Δήμαρχος με το πρόγραμμα που είχε εκπονηθεί από τη Δημοτική Αρχή, αλλά και που πιστεύουμε ότι ως Δήμος θα μπορέσει να ανακουφίσει αρκετούς δημότες μας», υπογράμμισε ο κ. Καρβουνάς  επισημαίνοντας ότι θα δώσει διέξοδο  στο οξύ πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα εδώ και μερικά χρόνια.

Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν στην εκδήλωση αφορούσαν μεταξύ άλλων, στις «πρόσφατες εξελίξεις στο δίκαιο της κοινωνικής ασφάλισης», που παρουσίασε η νομικός και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κα Βάλια Παπακωνσταντινοπούλου και  «ηλεκτρονική καταχώρηση ατομικών συμβάσεων εργασίας στο Πληροφοριακό Σύστημα - Υποχρέωση του εργοδότη - δικαίωμα του εργαζόμενου»,  που παρουσίασε η νομικός και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κα Σοφιάννα Βέργου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: Ο πρώην Βουλευτής κ.  Δημήτρης  Καρύδης.  Οι Αντιδήμαρχοι : κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου και κ.κ. Γιάννης Μελάς,  Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, Αλέξανδρος Αργουδέλης. Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος κα Χαραλαμπία Ζηλάκου. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Κούβαρης. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος. Ο Επίτιμος Πρόεδρος του  Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος. Οι Πρόεδροι της Α΄  και Β΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Νικήτας Γκόλφης και κα Ευαγγελία Αθανασίου, αντίστοιχα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.